İnsanlar bin 400 kuş türünü yok etti

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Ormansızlaştırma, istilacı türler ve iklim değişikliği bin 400'den fazla kuş türünün yok olmasına neden oldu. Hala dünyadaki 11 bin kuş türünün 700'ü de risk altında.

Ormansızlaşma, aşırı avlanma, istilacı türlerin ortaya çıkışı, iklim krizi, yoğun tarım ve kirlilik, insanların ayak bastığı yerlerdeki bin 400 kuş türünün neslinin tükenmesine neden oldu.

Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi’ne (UKCEH) göre bu, modern insanlık tarihi boyunca türlerin dokuzda birinin veya yüzde 12’sinin kaybolmasına denk geliyor.

Çalışmanın baş yazarı, ekolojik modelci olan Dr. Rob Cooke, “İnsanlar, habitat kaybı, aşırı tüketim ve kuş yuvalarına saldıran ve yiyecek için onlarla rekabet eden fareler, domuzlar ve köpeklerin ortaya çıkması yoluyla kuş popülasyonlarını hızla yok etti” dedi.

Araştırmacılar, keşfedilmemiş yok oluşları tahmin etmek için bilinen kuş yok oluşlarına dayalı istatistiksel modelleme kullandı ve Yeni Zelanda'yı bir vaka çalışması olarak seçti.

Ülkedeki tüm kuşların korunan kalıntıları sayesinde, Yeni Zelanda dünyada insan öncesi kuş faunasının tamamen bilindiğine inanılan tek yer konumunda.

Cooke, "Birçok türün yazılı kayıtlardan önce soyunun tükendiğini ve hiçbir iz bırakmadan tarihten silindiğini gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

Biyoçeşitlilik krizi

Bunun "mevcut biyoçeşitlilik krizi için önemli etkileri olduğunu" söyleyen Gothenburg Üniversitesi'nden çalışmanın eş yazarı Dr. Soren Faurby ise "Dünya sadece birçok büyüleyici kuşu kaybetmekle kalmamış, aynı zamanda tohum dağıtımı ve tozlaşma gibi kilit işlevleri de içeren çeşitli ekolojik rollerini de kaybetmiş olabilir" dedi. Ayrıca Faurby, "Bunun ekosistemler üzerinde basamaklı zararlı etkileri olacaktır, dolayısıyla kuş neslinin tükenmesine ek olarak, hayatta kalmak için bu türlere bağımlı olan çok sayıda bitki ve hayvanı da kaybetmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Dodo, Auk, İbibik artık yok

Nesli tükenen kuş türleri arasında Mauritius’un ikonik Dodo’su, Kuzey Atlantik’in Büyük Auk’u ve daha az bilinen Saint Helena Dev İbibik kuşu da bulunuyor.

Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Geç Pleistosen çağından bu yana nesli tükenmeye yüz tutmuş bilinen 640 kuş türü var ve bunların yüzde 90’ı insanların yaşadığı adalarda bulunuyor. Ayrıca  790 bilinmeyen türün daha onlara katıldığı tahmin ediliyor. Cooke’a göre bunlardan yalnızca 50 kadarı doğal yollarla yok olmuş olabilir.

Bugün dünyada yalnızca 11.000 kuş türü yaşıyor ve bunların en az 700’ünün önümüzdeki birkaç yüz yıl içinde neslinin tükenme riski bulunuyor. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.