Irak’ta kadına taciz yüzde 77 oranında

Kadın Haberleri —

.

.

  • Irak Kadın Basın Zirvesi verilerine göre, Irak’ta yaşayan kadınların yüzde 77’si tacize maruz kalıyor. Aynı verilere göre kadınların yüzde 90’ı taciz ve tecavüzün önünün alınması için yeni yasaların çıkarılmasını talep ediyor.

Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde düzenlenen bir motosiklet ve araba sergisini izlemek isteyen genç bir kadının onlarca erkeğin saldırısına maruz kaldığı görüntülerin yayınlanması üzerine kadına yönelik şiddet yeniden gündeme geldi. Erkeklerin toplu olarak kadını linç etmeye çalıştığı olaya ilişkin tepkiler çığ gibi büyüdü ve 19 saldırgan erkek büyüyen tepkiler üzerine gözaltına alındı. Saldırıya uğrayan genç kadının ise mahkemede ifade verdiği ve saldırgan erkeklerden şikayetçi olduğu belirtildi.

Ahlaki ve psikolojik bir saldırıdır

Toplu saldırı ve taciz olayına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Irak Kadın Hakları Örgütü Üyesi Hibe Neib, “Taciz, her zaman tacizdir. Bunun başka tanımı yoktur. Erkekten erkeğe bu durum değişmez. Genç de olsa, yeni yetme de olsa taciz, tacizdir. Taciz, erkeklerde olan hayvansı bir güdüdür.”

“Taciz, kadınlara yönelik ahlaki ve psikolojik bir saldırı türüdür”yorumunda bulunan Neib, “Toplum, kadınlar ve aile üzerinde negatif etkiler yaratır” dedi.

Cezası üç ay

Artan şiddet, taciz ve tecavüz vakalarına karşı aldıkları önlemleri anlatan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir polis, ceza kanununa dikkat çekti. Tacizin Irak yasalarında suç olduğunu, fiziki veya sözlü tacizde bulunanların cezalandırıldığını dile getiren Polis memuru, taciz suçu işleyenlerin en az 3 ay cezaevinde kaldığını ifade etti.

Kadına yönelik tacizin bilançosu

Irak Kadın Basın Zirvesi verilerine göre, Irak’ta yaşayan kadınların yüzde 77’si tacize maruz kalıyor. Aynı verilere göre kadınların yüzde 90’ı taciz ve tecavüzün önünün alınması için yeni yasaların çıkarılmasını talep ediyor.

Irak Kadın Basın Zirvesi’nin hazırladığı bir ankete katılan kadınların yüzde 78’i iş yerlerinde tacize uğradıklarını, ancak ekonomik şartlardan dolayı bu duruma ses çıkaramadıklarını söylüyor.

Aynı verilere göre kadınların yüzde 57’si sözlü, yüzde 20’si ise fiziki tacize maruz kalıyor. Ankete katılanların yüzde 5’i aile içi taciz yaşadığını, yüzde 7’si de sanal medya üzerinden tacize uğradığını belirtiyor.

Yüzde 65’i devlet çalışanı

Yasa Uzmanı Ali Binyan konuya ilişkin yaptığı bilgilendirmede şöyle dedi: “Resmi olmayan verilere göre tacizlerin yüzde 65’i pazarlarda, toplu taşıma araçlarında ve devlet dairelerinde yaşanıyor. Tacizin yaşandığı bu alanlar, örf ve adetlerin ve yasaların en fazla korunması gerektiği alanlardır. Ancak yaşanan durum bizlere Irak’taki yasalar bizlere tacizin yolunu açtığını göstermektedir.”

Taciz ve tecavüze karşı özel yasa gerekli

Taciz suçuna ilişkin özel bir yasanın olmadığını dile getiren Ali Binyan, “Bazı yasalar iş yerinde cinsel tacizi suç sayan ve cezalandıran ibareler içeriyor. Irak Ceza Yasası’nın 111. Maddesi gereğince birçok şahidin ve delilin ardından taciz suçunu işleyen tutuklanıyor ancak bu süre bir yılı geçmemektedir. Bu süre, dünyadaki en düşük cezalarından birini teşkil ediyor. Irak Ceza Yasası’nın 400 ila 404. Maddeleri taciz ve tecavüz suçlarını toplumsal ahlak dışılık olarak tanımlamaktadır.”

Yasa Uzmanı Ali Binyan, geçtiğimiz günlerde taciz ve tecavüz suçlarına karşı özel bir yasanın çıkarılmasını talep ettiklerini ifade etti.

ROJNEWS

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.