Irak’ta kadına yönelik şiddet artıyor

Kadın Haberleri —

  • Irak’ta Yüksek Yargı Konseyi’ne göre istatistikler, çoğu mahkemelere ulaşan sosyal paylaşım sitelerinin etkisiyle, özellikle kadınlara yönelik şiddet vakalarının arttığını gösteriyor.

Her ay dünyanın farklı yerlerinde kadına yönelik şiddetin verilerine baktığımızda rakamların korkunç boyutuna bir kez daha tanıklık ediyoruz. Şiddete uğrayan kadın, faillere ceza veriliyor mu? Rakamlardan ibaret olarak görülen şiddet sıfırlanmadıkça bu soruya da verecek bir yanıt olamaz. 

Irak’a baktığımızda Yüksek Yargı Konseyi’ne göre istatistikler, çoğu mahkemelere ulaşan sosyal paylaşım sitelerinin etkisiyle, özellikle kadınlara yönelik şiddet vakalarının arttığını gösteriyor.

Yargı Konseyi, Ekim 2023'teki son yayınında yayınladığı raporda, en büyük payı kadınların oluşturduğu şiddet vakalarında artış olduğunu belirtti.

Aile içi şiddet tehlikesi

KirkukNow’da yer alan haberde Hakim Nasır İmran, aile içi şiddetin en tehlikeli şiddet türlerinden biri olduğunu ve bunun çocukları olumsuz etkilediğine işaret etti.

İmran’a göre aile içi şiddetin artmasının nedenleri şöyle;

“İnsan ruhunda oluşan içsel nedenler, genetik faktörler, yoksulluk ve işsizlik gibi ekonomik nedenler veya sosyal nedenler ve çevresel ortam ve şiddet düzeyi dahil olmak üzere birçok neden var. Tabii bunda bireylerdeki kültür ve farkındalığın büyük rolü var.”

Nasir İmran, aile ilişkilerinin kırılması ve sosyal yapının parçalanmasının, boşanma oranlarında gözle görülür bir artışa ve bunun aile yapısı üzerindeki etkilerine yol açtığına, bunun da özellikle kadınlar için sıklıkla intihar vakalarıyla sonuçlandığın söyledi.

2022’de 21 bin 595 vaka

Yüksek Yargı Kurulu'nun daha önce yayınladığı istatistiklere göre, 2022 yılında çocuklara, kadınlara ve yaşlılara yönelik 963'ü çocuklara ve 17 bin 438 kadına yönelik olmak üzere toplam 21 bin 595 şiddet vakası kaydedildi.

Aktivist ve aile işleri uzmanı Kifah Al-Sultani, çok sayıda kadın ve kız çocuğunun aile içi fiziksel ve psikolojik istismara maruz kaldığını ancak birçoğunun şikâyette bulunmaktan kaçındığına dikkat çekti.

Al-Sultani, aile içi şiddet istatistiklerinin, şiddet vakalarının ortaya çıkmaya başladığını doğru bir şekilde gösterdiğine ve bunun iyi bir gösterge olduğuna inanıyor çünkü şiddet artık gizli tutulan bir sorun değil.

Verilerin toplanmasına katkı

“Verilerin toplanmasında teknolojik ve bilişsel gelişme ve sosyal medya programlarının yaygınlaşmasının da etkisi olduğunu” dile getiren, Aktivist Kifah Al-Sultani, “Bu vakaların bilinmesine ve aynı zamanda bazı vakaların ve yüzdelerinin ortaya çıkarılmasına da yardımcı oldu. Bazı web siteleri, sosyal medya veya bazı ürkek bilinçlendirme kampanyaları aracılığıyla verilen eğitim, bazı vakaların güçlerini toplamasına ve şikâyette bulunmasına yol açtı” dedi.

2021'in sonlarından bu yana Irak'ın valiliklerinde çocuklara, kadınlara ve diğer aile üyelerine yönelik şiddetle ilgili davaları çözmek için özel aile içi şiddet mahkemeleri kuruldu.

Sadece Eylül’de 5 bin 642 boşanma

Eylül ayında Irak mahkemelerinde (Başûrê Kurdistan hariç) 5 bin 462 boşanma davası görülürken, 17 binin üzerinde evlilik kaydedildi.

Öte yandan, “Aile içi şiddete karşı yasa tasarısı” 2015 yılında Irak Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak parlamentoya sevk edildi ancak henüz onaylanmadı. BAĞDAT

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.