Irkçılarını sokağa saldı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Afyon ardından ırkçı saldırıların merkezi Konya ve Ankara oldu. Konya’da 60 kişilik silahlı ırkçı güruh Amedli aileye saldırdı, Hakim Dal katledildi. Ankara’daki silahlı saldırıda ise 2’si ağır 4 kişi yaralandı. 

BERNA KİŞİN
MA/ANKARA
 
Afyon’da Kürtçe konuşan mevsimlik işçiler ardından Konya ve Ankara’da Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar gerçekleşti. Konya'nın Meram ilçesinde Amedli aileye saldıran ırkçı güruh, Hakim Dal’ı katletti. Ankara’daki saldırıda ise 2’si ağır 4 kişi yaralandı. 
 Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Çarıklıköy’de 20 yıldır yaşayan Amedli aile, ırkçıların saldırısına maruz kaldı. En az 60 kişilik ırkçı güruhun saldırısında 43 yaşındaki Hakim Dal hayatını kaybetti. Karahüyük’de yaşayan ırkçıların daha önce de Dal ailesini defalarca kez tehdit ettiği belirtildi.
 
Daha öncede tehdit etmişlerdi

Katledilen Hakim Dal'ın kardeşi Hamdi Dal, Kürt oldukları için saldırıya maruz kaldıklarını söyledi. Dal, “Biz Kürt olduğumuz için bizi istemiyorlardı. Bize ‘buraları satıp gideceksiniz’ diyorlardı. Çevre köylerde yaşayan insanlar da bize baskı yapıyorlardı, buradan gitmemizi istiyorlardı. Daha önce de zaman zaman bizi tehdit ettikleri oldu" dedi. 

Silahlı 60 kişilik ırkçı güruh

Dal onlarca kişi tarafından saldırıya uğradıklarını belirterek şu detayları paylaştı: "Gece saatlerinde köyümüzde bulunan boş arazide çobanlar hayvan otlatırken tartışma başladı. Tartışma sonrasında Karahüyük’den en az 60 kişilik bir grup silahlarla geldiler. Önce amcamın oğluna saçma attılar. Biz üç kişiydik ve çoban kavgasını bahane ederek Kürt olduğumuz için keyfi olarak bize saldırdılar. Ağabeyim saldırıda yaşamını yitirdi."
 
Muhtar azmettirici

Görgü tanıklarından Mehmet Emin de aileye yönelik saldırının ilk olmadığı bilgisini paylaşarak, “Aile hayvancılıkla geçiniyor. Uzun zamandır bu köyde yaşıyorlar. Daha önce de aileye karşı en az 3 defa saldırı girişiminde bulunuldu. Olayın azmettiricisi de muhtardır. Muhtar köylüleri aileye karşı kışkırtıyordu. Muhtar gözaltına alındı. Onun dışında gözaltına alınan kimse yok” şeklinde konuştu.
 
'Ülkücüyüz, sizi yaşatmayacağız’

Meram ilçesinde bulunan Bahçeşehir Mahallesi'nde yaşayan bir Kürt aile de 12 Temmuz’da saldırıya uğramıştı. “Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız” tehditleriyle saldırı gerçekleştiren ırkçı grup, 4’ü kadın olan 7 kişilik aileyi ağır yaralamıştı.
 
Ankara’da 2’si ağır 4 yaralı

Ankara’da da ırkçılar silahla saldırdı. Altındağ ilçesine bağlı Kavaklı Mahallesi’nde Kırıkkaleli aile tarafından yapılan silahlı saldırıda, Mardinli Boztaş ailesinden 2’si ağır 4 kişi yaralandı. Ağır yaralanan Ferit Boztaş ve Feyyaz Boztaş, kaldırıldıkları Ankara Hastanesi’nde ameliyata alındı. Diğer yaralılar Tuncer Boztaş ve Halis Boztaş da Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Ayrıca saldırının yaşandığı alanda hayvan almaya gelen yurttaşların da yaralandığı belirtildi. 
 
150 kişi saldırdı

Irkçı saldırıyla ilgili konuşan Ferhat Boztaş, Kırıkkaleli ailenin bulunduğu çiftlik evi ile kendi evlerinin arasındaki boş arsaya “hayvan dışkısı” atılması üzerine kavganın çıktığını söyledi. Boztaş, karşı tarafın küfür ve hakaretlerle kendilerine saldırdıklarını, tehdit ettiklerini belirterek, “En az 150 kişi üzerimize saldırdı. Karşımızda duran 4 kişi üzerimize silahlarla ateş yağdırdı. 4 abim ağır yaralandı. Adamlar zaten kin dolu, Kürtleri bir kaşık suda boğsa, rahat etmezler” ifadelerini kullandı.
 
Irkçılar korumaya alındı

Boztaş, ailesinden 4 kişi yaralanmasına rağmen saldırgan ailenin koruma altına alındığını söyledi. 
 
Hastane önünde de saldırı

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yakınlarını beklerken hastanede bulunan bekçilerin kendilerine “Dağılın buradan” diyerek müdahalede bulunduğunu aktaran Boztaş, daha sonra saldırıya maruz kaldıklarını dile getirdi. Bekçilerle yaşanan gerginliğin ardından hastane önüne gelen polislerin de kendilerine saldırdığını anlatan Boztaş, “Ağabeyim hastanenin önünde oturuyordu, bekçiler önce abime ‘kalk buradan’ dediler. Daha sonra abim kalkmayınca saldırdılar. Biz de ağabeyimi korumak için kavgaya dahil olduk. Polisler gelince, sorgusuz sualsiz biber gazı ve coplarla bize saldırdılar. Vücudumda hala darp izleri var. Daha sonra abimle beraber birçok kişiyi gözaltına aldılar” diye konuştu.

Yolda da devam etti

Hastane önünde darp edilerek gözaltına alınanlardan Hüseyingazi Başak Kültür Sanat Derneği Başkanı Erdoğan Yıldırım, “Hastane önünde cop ve biber gazıyla saldırıya maruz kaldık. Defalarca ailenin acısı olduğunu belirtmeme rağmen polisler aileye de bana da saldırmaya devam etti. Sonra beni sorgusuz sualsiz gözaltı aracına bindirdiler, yolda da saldırı devam etti” dedi.

‘Şikayetçi olursanız’ tehdidi

Yıldırım, kendisiyle birlikte gözaltına alınan 2 hasta yakınının yüzlerinde ağır darp izleri olduğunu söyledi. Hastane yerine karakola götürüldüklerini belirten Yıldırım, şöyle devam etti: “Polisler karakola yakın bir yerde arabayı durdurup, bize su getirdiler. Hasta yakınlarının yüzü kan içindeydi, polis önce yüzlerini yıkadı, sonra sanki hiç darp etmemişler gibi karakola götürdü. Daha sonra polis bize ‘Şikayetçi olmayın eğer şikayetçi olursanız biz de sizden şikayetçi oluruz ve sizi nezarete atarız bu gece burada yatarsınız’ dedi.

Yıldırım, darp raporu için de hastaneye götürülmediklerini ifade ederek, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldıklarını söyledi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.