İşçi eylemleri umudu büyütüyor

  •  İşçi sınıfında son 6 aydır yaşanan hareketlilik, ezilenlerde büyük umutlar yarattı. Geçen yılın son aylarında başlayan ve deva eden eylemler dalga dalga yayılıyor. 
  •  Düşük ücret, fazla çalışma, güvencesiz ve güvenliksiz iş yerleri ve sendikal haklara yönelik saldırılara karşı sokağa çıkan işçiler, yaptıkları eylemlerin sonunda haklarına kavuşuyor.

Düşük zam oranlarına karşı çıkan işçilerin dalga dalga yayılan protesto eylemleri, hak gaspına uğrayan kesimlerde büyük umutlar yarattı. 

İstanbul Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Alpin Çorap fabrikasında düşük zam oranlarına karşı üç vardiya iş durduran işçilerin eylemi, işverenin geri adım atması sonucu kazanımla sonuçlandı. İşçilerin mücadelesi sonucu işçilere 2 bin 500 lira zam yapıldı. 

İstanbul’da Öztaş Çorap fabrikasında işçilerin düşük zam dayatmasına karşı başlattığı eylem, kazanımla sonuçlandı. 6 Şubat’ta iş bırakan ve daha sonra Kod 49 ile işten çıkarılan işçilerin eylemi sonuç verdi. Taleplerin yüzde 90’ının karşılanması üzerine işçiler 9 Şubat’ta eylemini sonlandırdı. İşçilerin ücretleri 5 bin 400 liradan 6 bin 500 liraya yükseldi. Atılan tüm işçiler şartsız iş başı yap, kayıp günlerde kesinti olmayacak. Eyleme katılan hiçbir işçi işten atılmayacak.

Trendyol Express tetikledi

Trendyol Express için çalışan işçiler, yüzde 11’lik zam teklifine karşı 24 Ocak İstanbul’da başlattıkları kontak kapatma eylemini daha sonra birçok yere taşıdı. İşçilerin direnişi sonucu 26 Ocak'ta yüzde 11’lik zam oranının yüzde 38’e çıkarılması üzerine işçiler eylemini kazanımla sonlandırdı. Bu eylemin kazanımla sonuçlanması hepsiJET ve Scotty işçilerini de hareket geçirdi. HepsiJET ve Scotty işçileri, 29 Ocak'ta düşük ücretlere karşı kontak kapattı. Ardından Yurtiçi, Aras ve Sürat kargo işçileri de aynı taleple kontak kapattı. 

 Son zamanlarda yayılarak büyüyen ve devam eden işçi eylemlerin bazıları şöyle: 

Yemeksepeti ve Banabi kuryeleri

Yemeksepeti ve Banabi kuryeleri, maaşlarına yapılan düşük zammı protesto etmek için 1 Şubat'ta kontak kapattı. İşçilerin talepleri arasında ayrıca sendikalaşma ve prim haklarının sağlanması da yer aldı. İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin gibi birçok kentte kontak kapatan işçiler, şirketin İstanbul Levent’te bulunan genel müdürlüğü önünde de eylem gerçekleştirdi. İşçiler kendilerine teklif edilen zam oranlarını ise “sefalet ücreti” olarak tanımladı. İşçiler talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı. 

Migros Esenyurt Depo işçileri

Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’na (DGD-SEN) bağlı Migros Esenyurt depo da çalışan işçiler ise yüzde 8’lik zam teklifine karşı iş bırakma eylemi başlattı. 3 Şubat'ta iş bırakma eylemine başlayan işçilerin işine işveren tarafından son verildi. Eylemin 6. gününde depodaki işçiler gözaltına alınarak depodan çıkarıldı. Daha sonra serbest bırakılan işçilerin eylemi 11. gününde depo önünde sürüyor. İşçiler aynı zamanda boykot çağrısında bulundu. İşçilerin bu çağrısına çeşitli örgütler, üniversite öğrencileri Migros’u boykot ettiklerine dair videoları göndererek işçileri destekledi.

İşçiler, saatlik ücrete 4 TL zam yapılması, primlerin yasal güvenceye alınması, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması, işten çıkarılan 257 işçinin işe geri alınması yönündeki taleplerinin karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu. İşçiler, “Kazanacağımız bir direniş yolun girdik” mesajını vererek, kararlılıklarını vurguladı. 

Darinda çorap fabrikası işçileri

İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan Darinda çorap fabrikasındaki işçilerde düşük zam oranlarına karşı 8 Şubat'ta iş durdurdu. Yüzde 70 zam hakkı için iş durduran işçilerin, masa başında çalışan kadın işçilere en az 6 bin TL ve ütücü işçilere ise en az 6 bin 500 TL zam yapılması yönünde talepleri var.

Farplas Otomotiv işçileri

Kocaeli Gebze Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (TOSB) faaliyet gösteren Farplas Otomotiv Fabrikası’nda çalışan işçiler, işe iade ve sendikal hakların sağlanması talebiyle 20 Ocakta başlattıkları eylemini fabrika önünde sürdürüyor. İkramiyenin 4 maaş ve yüzde 100 olacak şekilde düzenlenmesi, yapılan zamların yetersiz olduğu ve gerekli iyileştirilmesi, gelir vergisi kesintilerinin işveren tarafından karşılanması, planlı duruşlarda yıllık izin yazılmaması ve idari izin yazılması, 12 saatten 8 saate dönüşte söz verilen yüzde 10’luk farkın verilmesi gibi talepleri bulunuyor. İşçiler talepleri karşılanana kadar mücadele edeceklerini açıkladı. 

 Corazon Ambalaj işçileri

 Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde bulunan Corazon Ambalaj fabrikasında iki yıldır işçilerin maaşlarının geç ödenmesi ve son 3 aydır da maaşların ödenmemesine karşı işçilerin 1 Ocak 2022'de başlattığı eylem devam ediyor. Fabrika önünde eylemlerini sürdüren işçiler haklarını alana kadar mücadele edecekleri mesajını verdi. 

AGS gemi söküm işçileri 

İzmir'in Aliağa ilçesinin gemi söküm bölgesinde bulunan Işıksan, Kalkavan, Leyal, AGS gemi söküm işçileri düşük ücrete karşı başlattıkları iş bırakma eylemlerini sürdürüyor. İşçilerin eylemleri bölgede bulunan bütün işyerlerine yayıldı. İşyerleri önünde eylem yapan işçiler, gemi ustası için 500 lira, saha kesimcisi için 450, operatörler için 400 ve çıraklar için 350 lira yevmiye istiyor.

Bade Hale ve İplik işçileri

Antep’de Başpınar 2. OSB'de bulunan Bade İplik'te işçiler, patronun 5 bin 170 lira aylık teklifine karşı 5 bin 500 lira aylık artı 300 lira devam primi talebiyle, Bade Halı'da ise telciler en az 6 bin 500, halfeler en az 7 bin 500 lira aylık talebiyle iş bıraktı. 11 Şubat’ta başlatılan eylem devam ediyor.

Uğur Tekstil fabrikası işçileri

Urfa'da bulunan Uğur Tekstil fabrikasından atılan DİSK Tekstil üyesi 100 işçi fabrikanın önünde 22 Kasım'da basın açıklaması yaparak eylem başlattı. İşe iade talebi olan işçiler geçtiğimiz hafta patronlar hakkında suç duyurusunda bulundu.  MA/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.