İşi kadın direnişini sahneye taşımak

Kadın Haberleri —

.

.

  • “Yaşayarak oynadım Ulrike’nin hayatını. Çünkü benzerdi hikayemiz. Sahnedeki çığlığım, isyancı ve devrimci tüm kadınların çığlığı haline geldi.”

GÜNAY AKSOY
NÛJINHA/QAMIŞLO

Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik Türkiye’nin savaş tehditleri, rejimin saldırı ve ambargosuna rağmen sanatçılar kısıtlı imkanlarda sanatlarını icra ediyor. Qamişlo’da Kevana Zerîn bünyesinde kurulan ilk kadın tiyatro grubu olan Teatra Sarya Baran, oyuncu, yönetmen ve senarist yetiştiren önemli bir sanat merkezi. Şevîn Xelîl de Rojava Devrimi ile birlikte özgürleşen sahnelerde 13 yaşından beri merkezin yetiştirdiği bir tiyatrocu.
Ünlü İtalyan tiyatro yönetmeni Dario Fo’nun kaleme aldığı “Ben Ulrike, Bağırıyorum” adlı oyununda Meinhof’un ağzından şu sözleri haykırıyordu: “Ve tüm kadınlar; ezildiğinin, aşağılandığının, sömürüldüğünün farkında olan tüm kadınlar neden burada olduğumu ve beni neden öldürmek istediğinizi anlayacaklar… Gardiyanlar, yargıçlar, politikacılar, hiç biriniz umurumda değilsiniz. Asla beni delirtemeyeceksiniz! Beni sağlam öldüreceksiniz… Mükemmel bir ruh ve mükemmel bir beyinle. Böylece herkes katillerin devleti ve katillerin hükümeti olduğunuzu anlayacak! Herkes sosyal demokrasinin neye benzediğini anlayacak!”
 
Sanat Ortadoğu’da cesaret ister

Şevîn, Ortadoğu’da kadının tiyatro sanatı yapmasının cesaret isteyen bir şey olduğunu ifade ediyor. Zira çocuk yaşta tiyatroya başladığında ailesi ve toplum tarafından bir engelle karşılaşmasa da büyüdüğünde ayıplanır olmuş. Oyunculuğu bırakması istenmiş, Kevana Zerîn’e gitmesine izin verilmemiş ama Mizgîn, engeli aşma gücünü kendisinde yaratarak sanata devam etmiş. Muhafazakar olan ailesini ikna etmiş olmanın gururunu, “Beni artık sahnede görmekten gurur duyuyorlar” sözleriyle ifade ediyor. 

Birbirimizi hissediyoruz

Kadınlardan oluşan tiyatro komününde yer almaktan büyük  heyecan duyduğunu ifade eden Şevîn, duygularını “Yönetmen, oyuncular, ışıkçı ve sesçi kadın. Bu kadınların ne kadar yetenekli ve güçlü olduğunu gösteriyor. Birbirimizden güç alıyoruz, güç veriyoruz. Birbirimizin acılarını çok iyi biliyoruz. Birbirimizi hissederek tamamlıyoruz” diyerek paylaşıyor.

Kadının çığlığı

Yönetmenliğini Sarya Golan’ın yaptığı tek kişilik ‘Diqîrim’ (Çığlık) oyunu ile Meinhof’u oynadığını söyleyen Şevîn, şunları belirtiyor: “Yaşayarak oynadım Ulrike’nin hayatını. Çünkü benzerdi hikayemiz. Sahnedeki çığlığım, isyancı ve devrimci tüm kadınların çığlığı haline geldi” diyor.
 
Mücadele bizi biz yapar

Rojava’nın her köşesinde tiyatro oyunları sergilemeyi hedeflediğini belirten Şevîn, kadınların yeteneklerini ortaya çıkarılması sağlamak için Teatra Sarya Baran’ın bir tiyatro akademisine dönüşmesini istiyor. 
Son olarak ise oyuncu adaylarına şu mesajı veriyor: “Hiçbir engel, hiçbir baskı, hayallerinize ket vurmamalı. Aileye ve topluma karşı verdiğimiz mücadele bizi biz yapar, irade kazandırır ve var olduğumuzu gösterir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.