İşkence görüntüleri incelenmiyor

Meral Halat

Meral Halat

  • Türk devlet güçlerinin Xelfetî'de yaptığı işkencenin görüntüleri, 5 yıldır incelenmeyi bekliyor.

Riha’nın Xelfetî (Halfeti) ilçesine bağlı Derto Mahallesi'nde 18 Mayıs 2019'da gözaltına alınan 55 kişinin Yaylak Jandarma Karakolu ve TEM Şube’de maruz kaldıkları işkencenin üzerinden 6 yıl geçti. İşkence görüntüleri, Mayıs 2020’de İstanbul Adli Tıp Kurumu'na (ATK) gönderildi. Aradan geçen 5 yıla rağmen hala inceleme tamamlanmadı.

Gözaltına alınan kişiler, karakol bahçesinde yüz üstü yatırılarak, sırtlarına postallarla basıldı. İşkence, TEM Şubesi’nde de devam etti. Gözaltına alınan 55 kişiden 24 kişi hakkında işlem yapıldı, soruşturma sonrasında 13 kişi tutuklandı. Yurttaşlar, ifadelerinde elektrikli işkenceye maruz kaldıklarını anlattı. Farklı tarihlerde görülen duruşmalarda 13 kişi tahliye edildi. Celal Yıldırım, Cindi Zencirkıran, Ömer Gül ve Vakkas Kılıç “Örgüt üyeliği” iddiasıyla verilen cezanın 26 Eylül 2024’te Yargıtay’da onaylanması üzerine tekrar tutuklandı.  Kamuoyundan gelen tepkiler ve Riha Barosu’nun girişimleri sonucu, başlatılan soruşturma kapsamında 3 jandarma personeli tarafından bilirkişi raporu hazırlandı. 12 güne ait olan görüntü, inceleme için işkencenin gerçekleştiği Yaylak Jandarma Karakolu’nda görevli personellere verildi. Jandarma personelleri görüntüler ile ilgili yaptıkları incelemede işkencenin olmadığını ileri sürdü. Avukatların itirazı üzerine görüntüler, Mayıs 2020’de İstanbul Adli Tıp Kurumu'na (ATK) gönderildi. O dönemde baro adına oluşturulan heyette yer alan Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şube üyesi Meral Halat, 6 yılda yaşananları anlattı. 

Somut adım atılmadı

İşkenceye maruz bırakılan 55 kişi içinde çocuk ve kadınların da yer aldığını hatırlatan Meral Halat, “6 yıldır devam eden soruşturmada herhangi bir gelişme yaşanmadı. 6 terabaytlık görüntü mevcut. Bu görüntülerin bağımsız bilirkişiler tarafından çözülmesi ve incelemesinin yapılması lazımdı. İlk bilirkişi raporunu, işkence yapan jandarmalar hazırladı ve işkencenin üstünün örtbas edildiğine tanık olduk. Mayıs 2020’de İstanbul ATK’ya görüntüler gönderildi, ancak bu görüntüler aradan geçen 5 yılda incelenemedi. Buna dair savcılık tarafından her hangi somut bir adım atılmadı. Dosya sürüncemede bırakıldı” dedi.

Suçlular cezalandırılmalı

İşkence suçunda zaman aşımı olmadığını anımsatan Meral Halat, şunları söyledi: "Yaklaşık 6 yıldır henüz bir adım atılmış olması, cezasızlık politikasının bir yansımasıdır. 6 yıl geçmesine rağmen bir kısım kolluk memurunun henüz ifadesinin alınmadığını biliyoruz. Hastanedeki görevli sağlıkçıların da ifadelerinin alınması gerekirken, ifadeler eksik. Toplu bir işkence gibi vahim bir durum söz konusudur. Suçluların biran önce tespit edilmesi, yargı önüne çıkarılması ve gerekli cezaların verilmesi en öncelikli taleplerimizdir.” RIHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.