İsrail, UCM soruşturmasını reddetti

Dünya Haberleri —

.

.

  • Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin, Filistin topraklarında savaş suçu işlendiği gerekçesiyle hakkında soruşturma başlattığı İsrail devleti, soruşturmada iş birliği yapmayacağını açıkladı.

 

İsrail devletinin, Doğu Kudüs ile Batı Şeria'nın yanı sıra abluka altındaki Gazze Şeridi'nde savaş suçu işlediği gerekçesiyle  Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) açtığı soruşturmaya Tel Aviv yönetiminden ‘ret’ cevabı geldi. Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ofisi, UCM ile işbirliği yapmayacaklarına dair bir bildiri yayınladı. Ofis, işbirliği yerine UCM’ye “savaş suçu iddialarını tamamen reddeden” bir mektup gönderileceği bildirildi.

UCM’nin İsrail’e soruşturma açma yetkisinin bulunmadığını belirten İsrail devletinin “hukukun üstünlüğüne bağlı olduğunu” iddia etti.

UCM’nin soruşturma kararı Filistin tarafından memnuniyetle karşılanmış, İsrail ve ABD’nin ise tepkisine yol açmıştı. Filistin Yönetimi, “uzun zamandır beklenen adım” açıklamasını yapmış, ABD ise kararı kabul etmediklerini belirmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı yazılı açıklamada "ABD bu karara kesinlikle karşıdır ve karardan dolayı derin hayal kırıklığı içindedir. UCM'nin bu konu üzerinde hiçbir yargı yetkisi yoktur. İsrail UCM'nin tarafı değildir ve mahkemenin yargı yetkisine razı değildir" ifadelerini kullanmıştı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM)  5 Şubat 2021'de verdiği kararda  İsrail devletinin Filistin topraklarında işlediği suçlarda mahkemenin yargı yetkisi olduğuna karar vermiş ve soruşturma açmıştı. UCM, yetki alanının İsrail'in 1967'deki Altı Gün savaşı sırasında işgal ettiği toprakları kapsadığına hükmetti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.