İstanbul Sözleşmesi’nde 4’üncü duruşma

Kadın Haberleri —

İstanbul Sözleşmesi'nin geri çekilme kararı iptali davası

İstanbul Sözleşmesi'nin geri çekilme kararı iptali davası

  • İstanbul Sözleşmesi’den geri çekilme kararının iptali yönünde Danıştay’da 4’üncü duruma görüldü. Duruşmada kadına yönelik şiddet, ‘tahrik indirimi’, cezasızlık ve yargıda tarafsızlık gündeme geldi.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali yönünde Danıştay’da açılan davanın 4’üncü duruşması görüldü. Van, Kocaeli, Kayseri, Batman, Samsun, Antalya, Ordu, Yalova, Bursa, Muğla, Amasya Baroları, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Ankara Diş Hekimleri Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) olmak üzere 18 başvurucu kurumun başvurusu üzerine görülen duruşmaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ile çok sayıda kadın örgütü, siyasi parti, sendika temsilcisi kadın yanı sıra çok sayıda hukuk örgütü katıldı. Duruşmayı çok sayıda gazeteci de izledi.   

Geri çekilme kamu yararına değil

Duruşma Samsun Barosu’nun başvurusuyla başladı. Samsun Barosu’nu temsilen konuşan avukatlar geri çekilme kararının kamu yararı gütmediğini belirtti.

Kadına ‘tahrik indirimi’ yok

Antalya Barosu adına söz alan avukat, “Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı’ya verilen ‘haksız tahrik indirimi’nin özsavunmasını kullanan Nevin Yıldırım’a uygulanmadığını hatırlatarak erkeğin işlediği suçlardaki cezasızlık politikasına dikkat çekti. Avukat, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının ardından şiddet mağduru oldukları için karakola başvuran kadınların sonuç alamadıklarını belirtti.

Tek tek görülen davalarda kadına yönelik şiddetin yanı sıra çocuğa yönelik şiddete, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekildi.

Yargının tarafsızlığa ve hakimlerin dünya görüşlerinden bağımsız olarak karar vermeleri gerektiğine kadar pek çok konunun gündeme getirildi duruşmada, İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ardından artan şiddete dikkat çekildi.

‘Erkek tanrı mı kadın itaat etsin?’

Feminist avukat Hülya Gülbahar ise duruşma öncesi kadınların polis baskısına maruz kaldığını, mahkeme başkanına kadınların güvenliğinin sağlanması yönünde gerekli girişimlerde bulunması için talepte bulundu. 

İstanbul Sözleşmesi’nin maddelerini okuyan Gülbahar,  9’ncu sınıf öğrencilerinin ders kitabına dikkat çekerek, “Kitapta, ‘Erkeğe itaat ibadettir’ yazıyor. Şirk koşmak değil midir bu? Tanrı mı ki erkek, kadın itaat etsin?” Diye sordu. İstanbul Sözleşmesi’nde olan düzenlemelerin hiçbir yerde olmadığını belirten Gülbahar’ın konuşması sırasında kadınlar Pınar Gültekin’in fotoğrafının yer aldığı dövizler kaldırdı.

Gülbahar konuşmasında, çekilme kararının iptal edilmesini talep etti.

JINNEWS-ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.