İsviçre’de katılım yüzde 56 oldu

Yurt Dışı Haberleri —

Yeşil Sol Parti gönüllüleri

Yeşil Sol Parti gönüllüleri

  • Türkiye’de 14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için İsviçre'de yapılan oy verme işlemi tamamlandı. Seçime katılım oranı İsviçre genelinde % 56,74 olarak gerçekleşti.

ERDOĞAN ZAMUR/ZÜRİH

İsviçre’de 29 Nisan’da başlayan oy verme işlemi Pazar günü saat 21:00’de sona erdi. İsviçre’nin Zürih, Bern ve Cenevre kentlerinde hafta içi 20, hafta sonu 26 sandıkta 9 gün boyunca kayıtlı 105 bin 821 seçmenden 60 bin 49 kişi oy kullandı. Gümrük oyları hariç seçmenlerin yüzde 56,74 sandık başına gitmiş oldu. İsviçrede kayıtlı olup oy kullanamayanlar 9 Mayıs’a kadar Almanya, Avusturya ve Fransa gibi komşu ülkelerde veya 14 Nisan’a kadar gümrüklerde oy kullanabilir.

Katılım 2018 seçimlerini geçti
İsviçre’de 2018 seçimlerinde katılım oranı gümrük oyları dahil %49.4 olurken, 2023 seçimlerinde gümrük oyları hariç % 56,74’tür. Yurtdışı oylarının kayıtlı olduğu ülkede kullanma zorunluluğu olmadığı için İsviçre’de kayıtlı seçmenin ne kadarının oy kullandığını kestirmek zor. İsviçre’nin İtalyan kantonu olan Ticono’dan otobüs ve özel araçlarla Milano’ya gidip oy kullanıldı. Chur kenti ile St.Gallen kantonuna bağlı bazı kentlerdekiler Avusturya’ya gitmeyi tercih ederken Basel kantonundakiler de Fransa’nın Mulhaus kentindeki oy verme merkezlerine gitmeyi tercih etti.

Cenevre’de pusula yetmedi
İsviçre’nin Fransa ile sınırının olduğu yerlerde Fransa’da kayıtlı seçmenlerin büyük bir bölümü Cenevre’de oy kullandı. Bu yüzden 13 bin 448 kayıtlı seçmenin olduğu Cenevre’de oy kullanan seçmen sayısı 13 bin 484 oldu. Katılım oranı ise yüzde 100.26 olarak gerçekleşmiş oldu. YSK’nin yolladığı seçim pusulaların yetmediği için ekstra pusula talep edildi. Yine Almanya’nın sınır kentlerinde oturan seçmenlerin de Zürih kentinde oy kullandığı gözlemlendi.

Nisbeten sakin geçti
İsviçre’deki oy verme işlemleri genel anlamıyla sakin geçerken oy verme merkezlerinin önünde bozkurt işareti yapın slogan atan bir iki münferit olay dışında kayda değer bir olay yaşanmadı. İsviçre’de ki Türk Büyükelçiliğinin Kürt basınına yönelik düşmanca tutumunu sürdürüyor. Daha önce Anadolu Ajansı Cenevre muhabiri olarak görev yapan Bayram Altuğ’un başında olduğu Basın müşavirliği seçimleri takip etme isteyen gazetecilerin başvurusunu cevapsız bıraktı. Basın mensuplarının izin almadan seçim işlerini takip edeceği yasada açıkken ajansımız ( gazetemiz) çalışanı Erdoğan Zamur’un fotoğrafının Zürih Kanton polisine verilerek oy kullanma merkezinin bulunduğu binaya girişine izin verilmedi. 

Oylar Çarşamba günü Türkiye’ye yollanacak
İsviçrede kullanılan oylar Çarşamba günü Almanya’nın Münih kentinde özel kargo uçağıyla Türkiye’ye yollanacak. Yeşil Sol Parti yetkilileri İsviçre’de yine birinci parti çıkacaklarını ve bu seçimde oyların yarısından fazlasının Yeşil Sol Parti’ye geleceğini beklediklerini ifade ettiler.

İsviçre  genel
Kayıtlı Seçmen sayısı: 105.821
İsviçrede oy kullanan semen sayısı: 60.048
Katılım oranı: 56.74

1-Zürich 
Seçmen sayısı: 69.141
Kullanılan oy: 34.514
Katılım oranı: %49.91

2-Cenevre 
Seçmen sayısı: 13.448
Kullanılan oy: 13484
Katılım oranı: %100.26

3-Bern
Seçmen sayısı: 23.232
Kullanılan oy: 12.051
Katılım oranı: %51.87
Erdoğan Zamur/ Zürich

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.