İyice battılar

Dünya Haberleri —

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom

  • Türk devletine NATO üyeliğini onaylatmak uğruna ulusal ve demokratik değerlerinden tek tek vazgeçen İsveç, bu hafta yürülüğe girecek kanundan umutlu. Türk tarafı elini ovuşturmaya devam ediyor.  

Bu hafta yürürlüğe girecek olan yeni terörle mücadele yasası adı altında sunulan düzenleme hakkında konuşan İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, yasanın “Türkiye'yi NATO vetosunu geri çekmeye ikna etmesi gerektiğini” söyledi.
Muhalefetin Türk devletine uyum yasası olarak gördüğü düzenlemenin detaylarını açıklayan Bakan Billstrom, "Bu yeni mevzuat, halihazırda mevcut olan terörle mücadele mevzuatımızdaki bir boşluğu kapatacak. İsveç daha önce bir terör örgütüne katılımı yasaklamamıştı. Şimdi bunu yapacağız" dedi.

Madrid teslimiyeti sonrası
İsveç'in Madrid'de verdiği taahhütleri tamamladığını belirten Billstrom, yeni düzenlemenin daha önce suç sayılmayan yasadışı gruplara toplantı düzenlemeyi, lojistik ya da mali yardım sağlamayı ve hatta yiyecek vermeyi yasadışı hale getireceğini kaydetti. Ancak yasanın geniş kapsamının İsveç'te ifade özgürlüğü ve diğer temel hakların ihlal edilip edilmeyeceği konusunda endişelere yol açtığı belirtiliyor.  
"İsveç'in NATO ailesine kabul edildiğine ve Vilnius'tan önce üye olmamızın beklendiğine dair net mesajların çıkmasını bekliyorum" diyen Billstrom, NATO’nun Oslo toplantısının hızlı bir katılımın altını çizeceğini vurguladı. Stockholm yönetimi, bu yasanın Erdoğan'ı Temmuz ayında Vilnius'ta yapılacak ittifak zirvesi öncesinde NATO üyeliğine yeşil ışık yakmaya ikna edeceğini umuyor. Billstrom iki ülkenin Madrid süreci çerçevesinde bir araya geleceğini hatırlattı. STOCKHOLM

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.