Jandarmaya rağmen eyleme devam

Özak Tekstil işçileri

Özak Tekstil işçileri

  • Riha’da maruz kaldıkları baskı, tehdit ve işten çıkarmalar üzerine iş bırakma eylemi başlatan Özak Tekstil işçilerinin direnişi, barikat kuran Jandarma’ya rağmen devam ediyor.

İş bırakma eylemindeki Özak Tekstil işçileri, haklarını alana kadar eylemlerini sürdürecekleri mesajı verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının açıkladığı verilere göre; sicil verilerek tüzel kişilik kazanan 353 tane Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunuyor. 266 OSB faaliyetteyken, 87 OSB projesinde ise kamulaştırma ve inşaat işlemleri devam ediyor. Mayıs 2021 verilerine göre OSB’lerde çalışan işçi sayısı toplam 2 milyon 092 bin 209. Temel kurulma amacı daha fazla üretim ve istihdam olan OSB’ler, işçiler için sömürü merkezlerine döndü. Türkiye ve Kuzey Kurdistan’ın en geniş OSB alanının bulunduğu Dîlok ve Riha’da işçiler, iş bırakma, grev, basın açıklamaları ile uğradıkları haksızlıklara karşı direniyor. 

Riha 1. OSB’de yer alan Özak Tekstil firmasında çalışan işçiler, işten atılan arkadaşlarının geri alınması, mobbinge ve baskılara son verilmesi için iş bırakma eylemi başlattı. Sabahın erken saatlerinde iş yeri önüne gelen işçiler, mesai bitimine kadar bekleyişlerini sürdürüyor. Taleplerinin yerine getirilmesinde ısrar eden işçilere, Urfa Valiliğinin eylem-etkinlik yasağını gerekçe gösteren polisler saldırarak darp etti. Neredeyse her gün saldırılan işçilerden gözaltına alınanlar da oluyor. İşçilerinin direnişi, 10. gününde. Eylemdeki işçiler, dün sabah erken saatlerde yeniden fabrika binası önüne geldi. Fabrikanın girişine günlerdir jandarma tarafından barikat kurulmuş olması nedeniyle işçiler, bariyerlerinin önünde eylemlerine başladı. İşçiler, haklarını alana kadar eylemlerini sürdürecekleri mesajı verdi.

Fabrikada Levi’s markası için üretim yapılması nedeniyle Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası’nın (BİRTEK-SEN) “Levi’s’a karşı harekete geçin” çağrısına yanıt veren Özgürlükçü Gençlik üyesi üniversiteliler, önceki akşam İstiklal Caddesi üzerindeki Levi’s mağazası önünde eylem yaptı. Üniversiteliler, “Özak Tekstil işçisi yalnız değildir” ve “Levi’s işçi düşmanı Özak Tekstil’den sorumludur” yazılı Türkçe ve İngilizce dövizler taşıdı. Polisin engelleme girişimlerine rağmen açıklama yapan üniversiteliler, “Levi’s’ı uyarıyoruz: Özak Tekstil’in suçlarına ortak olmaya devam ederlerse, Özak işçilerinin çağrıları ve talepleri doğrultusunda Levi’s mağazaları önünde olmaya devam edeceğiz” dedi.

Köle kamplarına dönüştü

Riha’daki işçilere destek verdiği için gözaltına da alınan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, işçilerin yaşadıkları sorunları ve temel taleplerin neler olduğunu, MA’ya anlattı. Riha’da işçilerin ucuz iş gücü olarak görüldüğünü, sömürüldüğünü belirten Türkmen, işçilerden kölelik koşullarında çalışmalarının beklendiğini söyledi. Türkmen, “Başta Urfa olmak üzere bölgede bulunan birçok ilde, işçiler asgari ücret ya da asgari ücretin altında kölelik, sefalet koşullarında çalışmaya zorlanıyor. Bu sadece bir ücret meselesi de değil. Hemen hemen her fabrikada başta kadın işçiler olmak üzere her türlü baskıya, mobbinge uğruyorlar. İşçilere sendikal örgütlenme özgürlüğü tanınmıyor. İşçiler izin gibi hiçbir sosyal haklarını kullanamıyor. Teşvik ve istihdam sağlansın diye kurulan bu sanayi bölgeleri, köle kamplarına dönüştürülmüş durumda” diye konuştu. 

 

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen

 

İşçilere karşı suç serbest

İşçilerin oluşturulan kölelik koşullarına karşı mücadele ettiklerini belirten Türkmen, şöyle devam etti: “Bu kenti, bölgeyi, ülkeyi yönetenler işçilere karşı işlenen bütün suçlara izin veriyor. İşçiler hakları için direnişe geçtiklerinde karşılarında jandarma, valilik, polis yani bütün kolluk güçlerini buluyor. Yönetenler için, patronların işçilere karşı her türlü suçu işlemesi, anayasa ve yasal hakları ayaklar altında çiğnemesi serbest ama işçilerin demokratik haklarını kullanarak hak araması yasak olarak görülüyor.”

İşçilerin direnişlerinin 3. gününde Urfa Valiliğinin kentte 4 günlük eylem, etkinlik yasağı ilan etmesini hatırlatan Türkmen, “Bu Özak patronunun doğrudan talimatıyla Urfa genelinde ilan edilen bir yasak kararı. Yasakla, hakları için mücadele eden işçilerin iradelerini kırmak istiyorlar. Geçtiğimiz gün işçilere hiçbir uyarıda bulunmadan cop ve kalkanlarla müdahale edildi. İşçiler darp edildi. Ablukadan çıkan işçilerin eylem alanlarına geri dönmesi engelleniyor. İşçiler lavabo ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. 100 metre ilerideki camiye gidilmesine bile müsaade etmiyorlar” dedi.

Direniş devam edecek

Tüm engellemelere ve baskılara karşı işçilerin direnmeye devam edeceğini vurgulayan Türkmen, şunları ekledi: “Ülkede yaşanan yoksullaşma, işçilerin omuzlarına yüklenmek isteniyor. Çünkü patronlar büyümeye devam ediyor. Bu direniş buna da bir itirazdır. Hükümetin, bu ülkenin bütün kaynaklarını bir avuç sermayedarın karı için kullandığını görüyoruz. İşçilere yapılan müdahale de bunu gösteriyor. Biz işçilerin sendika seçme özgürlüklerinin tanınmasını, işten atılan arkadaşımızın işe geri iade edilmesi, mobbing ve baskının bir an önce son bulması ve burada direnişte olan işçilerin ücretlerinden her hangi bir kesim olmadan almasını talep ediyoruz. Bunlar kabul edilene kadar da direnişimize devam edeceğiz.” URFA

 

*****

Duvarın altında can verdi

Sûr’daki tarihi yapılarda sürdürülen restorasyon çalışmaları sırasında çöken taş duvarın altında kalan Abdulkadir Kömür (53) isimli işçi hayatını kaybetti.

Amed’in merkez Sûr ilçesindeki Savaş Mahallesi Köprülü Sokak'ta restorasyon çalışmasının yapıldığı şantiye sahasında çalışan Abdulkadir Kömür’ün üzerine dinlendiği sırada duvar devrildi. Sabah saatlerinde yaşanan olayın ardından çevredekilerin durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirmesi üzerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İlk müdahalede işçinin yaşamını yitirdiği belirlendi. Kömür'ün cenazesi otopsi için Selahaddin Eyyubi Hastanesi morguna kaldırıldı.

 

*****

Manisa'da 12 işçi yaralandı

Turgutlu’da işçileri taşıyan servisin kaza yapması sonucu 12 kişi yaralandı. 

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde seramik fabrikası işçilerini taşıyan servis minibüsü, önünde giden TIR'a çarptı. İzmir- Ankara Karayolu üzerinde 01.00'de meydana gelen kazada, biri ağır 12 işçi yaralandı. Çevredekilerin haber vermesi üzerine bölgeye, sağlık, itfaiye, polis ve jandarma ekipleri yönlendirildi. Araçta sıkışan sürücü Kocabaş, itfaiye ekiplerinin çalışması ile çıkarılırken, yaralanan 12 kişi, ilk müdahalelerinin ardından Turgutlu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedaviye alınan yaralılardan servis minibüsü sürücüsü Kocabaş’ın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.