Ji Çaran Çar, Jin Huner

Kültür/Sanat Haberleri —

Zozan Bor

Zozan Bor

  • Aryen Huner Derneği’nin "Ji Çaran Çar, Jin Huner/Dörtte Dört Kadın Sanat" projesi kapsamında yapılan sanatsal atölye ve üretimler yaklaşık bir yıl sürecek. Eğitmenlerden Zozan Bor, kadınlara sanatsal becerilerini geliştirebilecekleri bir ortam ve olanak yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

HAVAR DERYA / WAN

İmha, inkar ve asimilasyon politikalarına karşı kültürlerini canlı tutma ve gelecek nesillere aktarma çabalarını sürdüren Kürt sanatçılar örgütlü oldukları kurumlar aracılığıyla bir yandan kültürel soykırımın etkilerine karşı direnişi ifade ederken bir yandan da sanatı bir araç olarak kullanarak toplumun kolektif bilincine katkı sunuyor. Bu kurumlardan biri de Aryen Huner Derneği. Uzun yıllardır Wan’da ana dilde sanat eğitimi veren, Kürt dilini, sanatını ve kültürünü yaşatmaya çalışan Aryen Huner Derneği’nin çalışmalarını resim eğitmeni Zozan Bor ile konuştuk. 

 

 

Ana dilde sanatı önemsiyoruz

Derneğin çalışmalarına ilginin yoğun olduğunu belirten Zozan Bor, çalışmalarını ana dilin gelişimini önemseyen bir hassasiyetle yürüttüklerini dile getirdi. Bor, "Wan’da ana dilde eğitim veren, atölye yapan kuruluş yok denecek kadar az. Ana dilde yapılan sanatsal çalışmaların hem yaratıcılık hem de kişinin kendini daha rahat ifade edebilmesi açısından verimli olduğunu da görüyoruz. Bu da bizleri mutlu ediyor” diye konuştu.

Dört mevsimde dört kentte

Toplumun ve kentin ihtiyaçları temelinde çalışmalar üretmeye çalıştıklarını söyleyen Bor, yakın zamanda başlattıkları "Ji Çaran Çar, Jin Huner" projesini anlattı. Bor,  "Star Kadın Derneği ve ŞanoWan Sahnesi ile birlikte başlattığımız, yaklaşık bir yıl sürecek sanatsal atölyelerin ve üretimlerin yer alacağı  ‘Ji Çaran Çar, Jin Huner’ (Dörtte Dört Kadın Sanat) projemiz devam ediyor. Proje kapsamında sanatın dört dalında (resim, müzik, sinema, tiyatro) dört mevsimde, dört kentte gerçekleşecek sanatsal aktiviteler düzenliyoruz. Bunun yanı sıra Wan’da sanatla ilgilenen profesyonel ve amatör sanatçı kadınların katılımıyla atölyeler de gerçekleştiriyoruz” dedi.

 

 

Sergi hazırlıkları sürüyor

Atölyenin ilk eğitiminin ressam Neşe Toprak’ın verdiği kolaj dersleriyle başladığını aktaran Bor, "Üç gün süren çalışmanın ardından, devam etmek isteyen kadınlarla 3 aylık sergi hazırlık atölyelerine başladık. Sergimizi katılımcı sanatçı kadınlarla birlikte 2024 yılının Şubat ayında açmayı planlıyoruz. Bununla birlikte etik-estetik, cins bilinci, toplumsal cinsiyet gibi atölyelerle ‘Nasıl bir sanat’ sorusuna cevap olmaya çalışıyoruz. Atölyelerde çıkan üretimleri sergi, konser ve tiyatro oyunları aracılığıyla önce Wan’da ardından belirleyeceğimiz dört ayrı kentte halkla buluşturacağız” şeklinde konuştu.

Öz güç farkındalığı oluşuyor

"Ji Çaran Çar, Jin Huner" projesiyle amaçlarının Wan’da yaşayan genç sanatçı kadınları bir araya getirmek olduğunu söyleyen Bor, "Komünal gücün farkındalığını oluşturarak kadınlara sanatsal becerilerini geliştirebilecekleri bir ortam ve olanak yaratmaya çalışıyoruz. Sanat yoluyla ortaya çıkan duygu ve düşünceleri kadınlara özgü bir ortamda üretime dönüştürerek öz güç farkındalığı oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

 

 

Ekonomi olumsuz etkiliyor

Ekonomik krizin çalışmalarını olumsuz etkilediğini sözlerine ekleyen Bor söyle devam etti: "Tekniki üretim araçlarından mekansal ihtiyaçlara kadar temel ihtiyaçlarımızı karşılamakta zorlanıyoruz. Sadece biz değil neredeyse tüm meslektaşlarımız aynı sorunla karşı karşıya. Bu da toplumun temel dinamiklerinden biri olan sanat alanını geride bırakabiliyor.”

Sanat etrafında kenetlenelim

Son olarak herkesi sanat etrafında kenetlenmeye ve sanatsal çalışmaları desteklemeye çağıran Bor, "Çalışmalarımızı kolektif çalışma ve dayanışmayla büyüteceğiz. Resim, piyano, keman, santur, kaval, tembur, yan flüt, erbane atölyelerinin kayıtları devam ediyor. Buradan başta sanatla ilgilenen genç kadınlar olmak üzere 6-50 yaş arası herkesi bekliyoruz” çağrısında bulundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.