Ji Kela Dimdimê'den inşaya davet

Kültür/Sanat Haberleri —

Ji Kela Dimdimê oyunu

Ji Kela Dimdimê oyunu

  • 10. Amed Tiyatro Festivali’nde Mêrdîn'den gelen Şaneşîn Performans’ın Ji Kela Dimdimê adlı oyunu sahnelendi. 

Amed Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu (DBŞT) tarafından düzenlenen festivalin 7. gününde Erebê Şemo’nun romanı ve Feqiyê Teyran’ın mesnevisinden yola çıkılarak uyarlanan "Ji Kela Dimdimê" adlı oyun sahnelendi. 

Yönetmenliğini Recep İçen, koreografisini ise Serhat Kural’ın yaptığı oyunda, Ardal Açil, Emine Keske Salman, Fatê Saruhan, Mahmut Özarslan, Newal Hewlin Öztop, Rozerin Yıldız, Şêrko Janzêm ve Tuğba Erkek rol aldı. 

 

 

Oyunun yönetmeni Recep İçen, klasik edebiyatla modern edebiyatı harmanlayarak oluşturdukları metni sahneye taşıdıklarını söyledi. Çok fazla varyantı olan hikâyenin savaşın devam ettiği Dimdim Kalesi’nde birbirine âşık iki gencin hikâyesinden yola çıktıklarını belirten İçen, şunları söyledi:  “Sürekli bir seferberlik ve kavuşamama hali söz konusu. Bireysel başlayan aşk durumu yerini tamamıyla topyekûn bir direnişe bırakıyor. Aşk temasından yola çıkıyoruz ama bu bir direniş sembolü haline geliyor. Metnin orijinalinde ihanet var ama biz ihanet ve yenilgiden uzak yeniden inşa üzerine hareket edip oyunu seyirciye emanet ettik. Bugünün koşullarında Kela Dimdimê’nin nereye tekabül ettiğini göstermeye çalıştık.”  

Gösterinin ardından yazar Ghotbedin Sadeghi tarafından oyunculara plaket verildi, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Zeynep Yaş moderatörlüğünde söyleşi düzenlendi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.