Kadın gazeteciler kararlı

CFWIJ Araştırma Koordinatörü Ceren İskit

CFWIJ Araştırma Koordinatörü Ceren İskit

  • Çalışma alanlarında erkek-devlet şiddetine maruz kaldıklarını belirten kadın gazeteciler, eril dilin yıkılması için daha çok habere imza atacaklarını söyledi. 

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu’nun (CFWIJ) Şubat raporuna göre; 33 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı. En çok vaka kaydedilen üç ülkeden biri Türkiye. Türkiye'de en az 19 kadın gazeteci mesleki faaliyetlerine yönelik şiddet ve tacize maruz kalırken, 16 kadın gazeteci gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek hakim karşısına çıkarıldı. İki kadın gazeteci evlerine düzenlenen polis baskınlarıyla gözaltına alınırken, bir kadın gazeteci onanmış hapis cezası nedeniyle cezaevine gönderildi. Ayrıca bir kadın gazeteci ise haber takibi yaparken, polis tarafından şiddete uğradı, çekim yapması engellendi.

Kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerini raporlaştıran CFWIJ Araştırma Koordinatörü Ceren İskit, gazetecilerin yaşadıkları sorunları MA'ya anlattı.

Haftada üç kadın gazeteci

İhlallerin yaşandığı ülkelerin başında Türkiye’nin olduğunu söyleyen İskit, haftada en az 3 kadın gazeteci davası takip ettiklerini aktardı. İskit, davaların en çok olduğu illerin başında İstanbul, Ankara, İzmir ve Kürt illeri olduğunu söyledi. Kadın gazetecilerin yargılandıkları davaların başında yazdıkları haberler ve sosyal medya paylaşımları olduğunu belirten İskit, bu davaların yanı sıra bölge illerinde kadın gazetecilerin “terör suçlamaları”, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” gibi suçlamalarla yargılandığını kaydetti.

Polis şiddeti eksik olmuyor

İskit, 1 Ocak’tan 5 Mart’a kadar 29 ayrı dava dosyası takip ettiklerini belirterek, “Türkiye’de kadın gazeteciler herhangi kitlesel eylemi takip ettiğinde polis şiddetine maruz kalıyor. Gözaltına alınıyor ve bu gözaltılar sadece sahada olmuyor, gazetecilerin evine sabaha karşı polis baskınları düzenleniyor. Bunun örneğini Gazeteci Zeynep Durgut ve Nurcan Yalçın’da gördük. Dört gün TEM’de gözaltında tutularak haklarında delil toplanmaya çalışıldı ve avukatlarıyla görüştürülmediler. Bu çok ciddi bir hak ihlali” şeklinde konuştu.

Hem kurumda hem de sahada

Polis tarafında kadın gazetecilerin, kadın kimliğinden ötürü “sindirilmesi daha kolay” şeklinde değerlendirildiğini ifade eden İskit, şöyledevam etti: “Haber takip eden kadın gazeteciye polis ismiyle hitap ediyor, onu rahatsız ediyor. Gündem olmasını istemedikleri kitlesel eylemlerde gazetecilere çok ciddi baskı uyguluyor. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı içerisinde hem kurumda hem sahada çok ciddi ayrımcılıkla karşı karşıya kalıyoruz.  Basın açıklamasına giden bir kadın gazeteci elinde kamerayla geldiğinde erkek meslektaşları onun önüne geçip haber yapmasını engelleyebiliyor. Tekinsiz bir alanda haber olduğu zaman kadın gazetecinin o alana girilmesine izin verilmiyor. Biz bu yaklaşıma karşı mücadele etmek zorundayız. Koalisyon olarak kadın gazetecilerin sesi olmaya çalışıyoruz.” 

Kadın gazetecisiz olmaz

Kadın gazeteci olmadan bir medya alanının düşünülemeyeceğini dile getiren İskit, “Bu yüzden kadın gazetecilerin yaptıkları haberler çok kıymetli. Eril dilin yıkılması için kadın arkadaşlar daha fazla haberlere imza atmalılar. Şu an da umut verici bir durumayız kadın gazeteciler olarak. Patriarkaya karşı omuz omuza daha güçlüyüz. Cezaevinde olan tüm kadın gazeteci arkadaşlarımız bizimle alanlara çıkana kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Melis Ciddioğlu

Her alanda erk zihniyeti

Medya alanında işten atılacak ilk kişinin kadınlar olduğunu belirten Pir Haber Ajansı (PİRHA) Ankara Muhabiri Melis Ciddioğlu ise “Kadın güçsüz görünüyor, yerini hemen dolduracak birinin olduğunu düşünüyorlar. Habere gittiğim zaman bazen önemsenmiyorum, yanımdaki erkek çalışma arkadaşımla gittiğim zaman o daha fazla dikkate alınıyor, onun çekim yapması isteniyor. Her alanda erk zihniyetin etkisi altında kalıyoruz. Alanda polislerin kadın gazetecilere yönelik sindirme politikalarıyla karşı karşıyayız. Bir cinsel objeymişsin gibi bakıyorlar” şeklinde konuştu.  

Gazetecilik faaliyeti yürüttüğü için birçok gazetecinin tutuklandığını belirten Ciddioğlu, şunları kaydetti: “Kadınlar her anlamda çok güçlü. Yüzyıllardır sömürülmeye rağmen müthiş bir direniş söz konusu. Bu ataerkil zihniyetin önünü, kadınların örgütlenmesi ve cesareti kıracaktır. Cezaevinde olan kadın arkadaşlarımız da umutsuzluğa kapılmamalarını istiyoruz. Bizler dışarıda onların sesini duyurmaya çalışıyoruz. Güçlü olmak zorundayız, başka çaremiz yok.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.