Kadınlar en çok ateşli silahla katledildi

Kadın Haberleri —

Ocak ayı kadına şiddet çetelesi

Ocak ayı kadına şiddet çetelesi

  • Kadına yönelik Ağustos ayı şiddet çetelesine göre 30 kadın katledilirken, 18 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. %64 oranın da kadınlar ateşli silahla katledildi.

Türkiye’de savaşın yarattığı toplumsal çöküş kadının belini bükmeye devam ediyor. Kadına yönelik şiddet ise hız kesmeden devam ediyor. Jinnews’in basından derlediği verilere göre Ağustos ayında 30 kadın ve 6 çocuk erkekler tarafından katledildi. 18 kadın ve 3 çocuk da şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ise açıkladığı Ağustos ayı verilerine göre, 33 kadın katledilirken, 15 kadın da şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Korucuların işlediği suçlar

Kadına yönelik özel savaş politikalarının derinleştiği Bakurê Kurdistan’da korucuların yanı sıra erkelerin de silahlandırılması, kadına ve çocuğa yönelik şiddet, taciz, tecavüz suçlarının da artışını beraberinde getirdi. 17 yaşındaki Firdevs Babat, Ahmet Babat tarafından korucu silahıyla katledildikten sonra Hezil Çayı’na atıldı, failin ağabeyi de tecavüz suçundan tutuklandı.

35 şikayet kurtarmadı

İstanbul Bahçelievlerde hakkında Selim Tekin adlı erkek 16 yaşındaki Beyza Doğan’ı evinde ve aile ortamında katletti. Failin daha önce Beyza’yı birkaç kez kaçırdığı ve hakkında 35 kez şikayette bulunulmasına rağmen bir işlemin yapılmadığı ortaya çıktı. 

Failler rahatlıkla kaçabiliyor

Ağustos ayında dikkat çeken bir diğer boyut ise kadın faillerinin rahatlıkla başka bir ülkeye kaçıp, orada saklanabileceği oldu. 

Aksaray’da evli olduğu kadına şiddet uygulayan, çocuğuna ise cinsel saldırıda bulunan fail Can Emrah S., Gürcistan’da yakalandı. 

2012’de Antep’te 2012 yılında 2’si kadın 3 kişiyi katleden Abdullah ve Mehmet Fatih Aslan’da 10 yıl sonra Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra tutuklandı. 

İzmir’de 2016 yılında Sibel Çelik’e tecavüz ettikten sonra katleden ve Almanya’ya kaçan fail Halil Yılmaz kaçtığı Almanya’da adli suça karıştığı için 6 yıl sonra Türkiye’ye iade edildi.

Sadece bir kadın öz savunmada bulundu

Jinnews’in verilerine göre 30 kadının, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre ise 33 kadının katledildiği Ağustos ayında sadece bir kadın öz savunmada bulunabildi. Bolu’nun Mudurnu ilçesinde S.A. isimli kadın, kendisine cinsel saldırıda bulunan A.A. isimli erkeğe karşı özsavunmasını kullanarak yaraladı. Fail tedavisinin ardından gözaltına alınarak tutuklandı.

Katilleri yine en yakınları

Ağustos verilerine göre kadınların katilleri yine en yakınları oldu. 12 kadın evli olduğu erkek, 2 kadın boşandığı, 3 kadın boşanma aşamasında olduğu, 3 kadın komşusu, 2 kadın oğlu, 1 kadın akrabası, 1 kadın birlikte yaşadığı erkek, 1 kadın sevgilisi tarafından katledildi. 5 kadının da failinin kim olduğu tespit edilemedi. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre kadınlar, %45 oranında evli olduğu erkek tarafından katledildi. Katledilen kadınların %61 evlerinde katledildi. Yine katledilen kadınların %64’ü ateşli silahla katledildi. Kadın katliamlarında İzmir ilk sıraya otururken, Konya ise ikinci sırada geldi.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.