30 meclis ile 300 bin imza

Kadın Haberleri —

Ayten Kaplan

Ayten Kaplan

  • Almanya’da Kürt kadınları salgın hastalığa rağmen eylemlerinden, taleplerini dile getirmekten hiç geri durmadı. Bugünlerde ise birçok kentte Kürt kadınları Alman ve göçmen kadın örgütlerinin de desteğiyle PKK yasağına karşı imza topluyor. Avrupa genelinde kadınların hedefi 300 bin imza toplamak.

Almanya Kürt Kadın Hareketi (YJK-E) Sözcüsü Ayten Kaplan ile örgütlülükleri ve yürüttükleri çalışmalar üzerine konuştuk. Avrupa genelindeki kadın örgütlülüğünün çatı örgütü Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) bir parçası olduklarını hatırlatan Kaplan, planlama ve çalışmalarının ortak olduğunu vurguladı. Almanya’da kadın örgütlenmesinin kurumsal bir kimlik kazanması için mücadele ettiklerini kaydeden Kaplan, son 20 yıl içinde bu açıdan önemli kazanımlar elde edildiğinin altını çizdi. Alman ve diğer göçmen kadın örgüt ve kurumlarıyla ortak bir mücadele verdiklerini belirten Kaplan, salgına rağmen kadınların özgürlük mücadelesinin temel dinamiği olmayı sürdürdüğünü kaydetti. 

30’un üzerinde kadın meclisi
Almanya genelinde 30’un üzerinde kadın meclisi ve 1000’in üzerine meclis yönetim üyeleri olduğunu belirten Kaplan, “Çalışmalarımız komünler, inisiyatifler ve komisyon çalışmaları biçiminde örgütleniyor. Almanya’nın tüm kentlerinde böylesi bir çalışma yürütmeyi hedefliyoruz. Şu an 9 eyalette Niedersachsen, Baden-Württemberg, Hessen, NRW, Berlin, Hamburg, Bavyera, Saarbrücken, Rheinland-Pfalz, Bremen, Schleswig-Holstein’da yoğun bir çalışma var. Eyaletlerde sayıları 15’i geçen komün ve inisiyatiflerimizle birlikte çalışmalar yürütüyoruz” bilgisini paylaştı.

Diktatör yargılansın
Kürdistan’ın dört parçası ve Avrupa’da kadınları etkileyen tüm sorunlara karşı mücadele verdiklerini ifade eden Kaplan, “Son yıllarda kadın kırımı ve devlet nezdinde oluşan siyasi baskı var. Kadına yönelik geliştirilen imha politikaları da gündemimizde” diyerek, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın soykırım suçundan yargılanması için yürütülen “Diktatörü Yargılamak İçin 100 Neden” başlıklı kampanyayı hatırlattı. Avrupa genelinde bu kampanya için kadınların özverili bir çalışma yürüttüğünü belirten Kaplan, hedeflenenin de üzerine çıktıklarını söyledi. 

Kadınlar sokağı terk etmedi
Pandemi koşullarına rağmen 2021 yılı boyunca kadınlar eylemde, sokakta olduklarını vurgulayan Kaplan, “Bilgilendirme stantları açıldı, çeşitli kurumlarla görüşmeler yapıldı. Bunlar tabii bir boyutu. Diğer anlamda 25 Kasım, 8 Mart dönemlerinde de kadınlar her şeye rağmen sokakta kendi talep ve isteklerini haykırdı. Yine dört parçada kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için uyarı nöbetleri ve eylemler gerçekleştirildi” diye belirtti. 


Tecrit ana gündem
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin Avrupa’daki tüm Kürtler için olduğu gibi kadınların da temel gündemi olduğunun altını çizen Kaplan, “Yaşanan soykırımı, Kürt halkı üzerindeki baskı, saldırı ve ihlalleri yaşadığımız ülkelerin kamuoyuna sunmak ve dikkat çekmek için çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Uluslararası 15 Şubat komplosunun yaklaştığını belirten Kaplan, “Komployu protesto için de kadınlar her yıl olduğu gibi alanlarda olacak” dedi. 

Yasağa karşı imza verelim
PKK’nin ‘terör örgütleri listesinden çıkarılması için de kadınların aktif olarak mücadele ettiklerini söyleyen Kaplan, “8 Ocak’tan bu yana bilgilendirme ve imza standları açılıyor birçok kentte. Alman ve göçmen kadın grupları da bu çalışmamıza ortak oluyor” dedi. Kampanyada hedef 4 milyon imza toplamak. Şimdiden binlerce imza topladıklarını kaydeden Kaplan, “Hedefe ulaşıncaya kadar çalışmalarımız sürecek” dedi. 

8 Mart hazırlıkları da başladı
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün de yaklaştığını hatırlatan Kaplan, “Önümüzde 8 Mart var. Bununla ilgili çalışmalarımız da başladı. Ana sloganımız, ‘Özgür Kadınla Özgür Toplumu Savunma’ olacak. Ve kadın kırımına karşı mücadeleyi yükseltmeye dikkat çekeceğiz” diye konuştu. 

Kadın gücünü birleştirelim 
Tüm kadınlara birlikte mücadele çağrısı yapan Kaplan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Almanya kadın çatı örgütü olarak, önümüzdeki süreçte bilinçli, iradeli, kadın gücünü birleştirerek mücadelemize devam etmek istiyoruz. Bu çalışmalarda daha da ortaklaşmamız gerektiğine inanıyoruz.” 

Çözüm mekanizması işletiliyor

 

Kadın meclis ve komitelerinin kadınların sorunlarının çözümünde rol aldığının altını çizen Kaplan, “Herhangi bir kadın arkadaşımız bir sorun yaşadığında çözümle ilgili mekanizmaları direk işletebiliyor. Kadınları buluşturan, sorunlarının çözümünü sağlayacak birçok çalışma da yürütülüyor” dedi. 

Birbirimizden uzaklaşmadık
Salgından etkilenseler de farklı metotlarla yola devam ettiklerini belirtti. Kaplan, “Bir araya gelemediğimiz dönemlerde gruplar oluşturduk. Birbirimize dokunamasak da sorunlarımızı dinledik, çözüm üretmeye çalıştık. Eksik kaldığımız noktaları eğitimlerle tamamlamaya çalıştık” diye belirtti. 

Egemen zihniyet yıkılıyor
Meclis, komün ve inisiyatiflerin kadınlar için tartışma platformları da oluşturduğunu, seminerler organize ettiğini kaydeden Kaplan, “Kadınlar burada kendilerini keşfediyor, yeteneklerini ortaya koyuyor. Erkek egemen zihniyete karşı özgür yaşam perspektifi etrafında buluşuyor. Kendi karar mekanizmalarını kuruyor. Hem kadın kendini geliştiriyor hem toplumu değiştiriyor” dedi.

Taleplere cevap olmaya çalışıyoruz
Kadınların talepleri üzerine örgütlenmelerin farklı kentlerde gerçekleştirebilmek için sohbetler geliştirdiklerini kaydeden Kaplan, son olarak şu sözlere vurgu yaptı: “Meclis ve komün çalışmalarına destek sunuyoruz. Kadınların talep ve istemlerine göre sosyal ve kültürel sorunlarına cevap olmaya çalışıyoruz. Meclis ve komünlerimizde kahvaltı, resim, boyama, film günler, kitap okuma gibi özgün etkinlikler yapılıyor.”

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.