Kampa Govendê

Kültür/Sanat Haberleri —

Govend kamp

Govend kamp

  • TEV-ÇAND, 22-30 Aralık tarihleri arasında "2023 Govend Kampı" düzenledi. Her yıl düzenlenen kampa, bu yıl 115 öğretmen, öğretmen adayı ve öğrenci katıldı.

FİRAZ BARAN

Avrupa Kürt Kültür Hareketi TEV-ÇAND, 22-30 Aralık tarihleri arasında "2023 Govend Kampı" düzenledi.  Almanya’nın NRW eyaletinde yapılan kampa; 115 öğretmen, öğretmen adayı ve öğrenci katıldı.

Öğrenciler bu yıl "Cil û Berg", "Ritim", "Zanist û Huner" ve "Govend" dersleri gördü. Govend dersinde sekiz yöreden yaklaşık 100 oyun öğretildi. Bu yöreler şunlar: Wêranşar, Gimgim, Amed, Botan, Qoçgîrî, Riha, Agirî ve Colemêrg. Cil û Berg dersinde ise yaklaşık 50 farklı Kürt kıyafetinin özellikleri anlatıldı. Kampta belirlenen derslerin dışında Kurdistan'daki kültür ve sanata ilişkin farklı konularda seminerler de verildi.

Bu yılki kampta aynı zamanda bir Govend Konferansı da yapıldı. Öğretmenlerin katıldığı konferansta Avrupa'da yapılan govend çalışmaları değerlendirildi ve bir yıllık planlama çıkarıldı. Konferansta verilen bilgilere göre, Avrupa genelinde TEV-ÇAND'a bağlı 50 ayrı govend grubu bulunuyor ve bu grupların yaklaşık 800 öğrencisi var.

Kitabı basılacak

Öğretmenlerden Weliyê Botî konferans divanına 10 yıllık bir çalışmasını da sundu. Yaklaşık 500 sayfalık bu çalışmada Botan kültürü anlatılıyor. Botan'daki halk oyunları tüm özellikleriyle işlenirken, bölgenin coğrafyası, stranları, dengbêjlîk kültürü, özgürlük mücadelesindeki yeri ve aşiretleri de aktarılıyor. TEV-ÇAND yönetimi çalışma için Weliyê Botî'ye teşekkür ederken, yakın bir zamanda kitap olarak yayınlanacağını açıkladı.

 

 

1987’den bu yana belgeli

Konferansta govend yarışması Mîhrîcan da değerlendirildi. Mîhrîcan'a katılım koşullarının kültürün belgelenmesinde önemli bir rol oynadığı kaydedildi. Mîhrîcan için her grup oynayacakları oyunları tüm özellikleriyle yazarak katılım başvurusu yapıyor. Bu sebeple 1987'den günümüze sayısız halk oyununun bu şekilde yazılı olarak belgelendiği, farklı yerlerde olan bu dökümanların bir araya getirilerek kamuoyuna sunulması da TEV-ÇAND yönetiminin gündeminde.

Govend şehitlerinin albümü hazırlanacak

Görüştüğümüz TEV-ÇAND yöneticileri projeleri hakkında bilgi vererek şunları aktardı: "Avrupa'da özellikle HUNERKOM ile birlikte büyük bir kültür-sanat çalışması yapıldı. Çok önemli değerler ortaya çıktı. Bunun önemli bir ayağı da govend çalışmasıdır. Govend kültürümüz üzerine çok kapsamlı yazınsal çalışmalar hazırlanıyor. Bütün bu birikimi kitaplar ve belgeseller yolu ile halkımıza sunacağız. Yine aynı zamanda Avrupa, Rojava, Bakur ve Türkiye'de govend çalışmasında yer alıp, daha sonra özgürlük mücadelesi içinde şehit düşen çok sayıda devrimci var. Bir görevimiz de govend şehitlerimizin albümünü hazırlamak olacak."

 

 

İkinci kuşak öğretmenler

Govend Kampı'nın bir özelliği de, dört yıl eğitim alan ve eğitimi başarıyla tamamlayan öğrencilerin öğretmenlik sertifikası alması. Kampın son gününde eğitimini tamamlayan öğrencilere sertifikaları da verildi.

Geçmiş yıllarda başta Weliyê Botî, Mustafa Lala, Yılmaz Beyazgül, Yasîn Boyraz ve Pîro Galî gibi öğretmenler govend çalışmasına büyük emek verdi ve çok sayıda öğrenci yetiştirdi. Sadece Yılmaz Beyazgül bu yıl ki kampa katılamadı fakat diğer isimler bu yılki kamptaydı, ancak kampta derslerin önemli bir kısmını onların yetiştirdiği öğrenciler verdi. Yani ikinci kuşak öğretmenlerin yoğun olması, cil û berg dersinden rîtm dersine kadar seminerler düzenlemesi önemli bir gelişmeydi.

Bager Nûjiyan’a adandı

Kampa Govendê 1997'den bu yana her yıl düzenli olarak yapılıyor ve her yıl bir Kurdistan şehitlerine adanıyor. İlk olarak tiyatro sanatçısı Şehit Sarya’ya (Nursen İnce) adanan kamp, bu yıl enternasyonal şehit müzisyen Bager Nûjiyan’a (Michael Panser) adandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.