Kapıları kırdılar, köpekle girdiler

Yurt Dışı Haberleri —

Hannover'de ev baskınları

Hannover'de ev baskınları

  • Almanya’nın Hannover kentinde aralarında sanatçı Ciwan Çewlîk’in de bulunduğu 5 Kurdistanlının evine polislerce baskın yapıldı. Evinin kapılarının polisler tarafından kırıldığını, köpeklerle baskın yapıldığını belirten Ciwan Çewlîk, eserlerinin demolarına dahi el konulduğunu söyledi. Çewlîk, “Biz özgürlüğü için mücadele eden bir halkız. Bizi baskılarla korkutamazlar” dedi.

FİRAZ BARAN / HANNOVER

Hannover’de Demokratik kürt Toplum Merkezi’nin meclis üyelerinin evleri 10 Ocak Çarşamba günü 05.40’da polisler tarafından basıldı, aralarında Kürt sanatçı Ciwan Çewlîk’in de aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. Kurdistanlılar akşam saatlerinde bırakılırken, cep telefonlarına el konuldu.

Gazetemize konuşan sanatçı Ciwan Çewlîk, evinin özel timler tarafından basıldığını ve aramanın saat 09.00’a kadar sürdüğünü belirtti. Çewlîk, “Evime 16 özel tim, inşaat malzemeleriyle baskın yaptı. Evin giriş kapısı polisler tarafından söküldü. Polis köpekleriyle evime girildi. Evdeki 15 kapının kilitleri söküldü. Tüm odalar tek tek arandı. İşlerine yarayacak bir şey bulamayınca hard disk, usb ve telefonuma el koydular” dedi.

Bebek de kıpırdamayacak!

Polislerin çok saldırgan olduğunun altını çizen Çewlîk, şunları aktardı: “Evimi ve arabamı didik didik aradılar. Arabamın döşemesini ve kapılarını söktüler. Evdeki kilitleri söküp içini kontrol ettiler. Dilsiz ve sağır bir kızımız var. Eşi de kendisi gibi sağır ve dilsizdir. Bir çocukları oldu. Onların kulağı duymadığı için bebek büyüyene kadar bizimle kalacaklar. Torunum polislerin davranışlarından çok korktu. 'Hiç kimse kımıldamayacak. Bebek bile' diyerek bizi saatlerce beklettiler. Tuvalet ihtiyacımızda bile 'kapı açık kalacak' dediler.”

Polislerin şefi Türk

Sanatçı Çewlîk eve baskın yapan polislerin şefinin Türk olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: “Polislerin şefi Türk'tü. Dêrsimli bir tercüman getirmişlerdi. 40 şarkım yazılı olarak masada duruyordu. Tercümana Dimilî lehçesiyle yaptığım eserleri tercüme ettirdiler. Ben köpeklere itiraz edince polisler bana 'Sen evine baskın gerekçesi yapılan maddenin ne anlama geldiğini bilmiyorsun' dediler.”

Komşularının evi de basıldı

Komşularının evlerinin de basıldığını belirterek tepkisini dile getiren Çewlîk, “Bizim dışımızda iki ev ve bir bahçeye de baskın yapıldı. Örneğin Rojavalı bir komşumuz var. Babası öldüğü zaman baş sağlığına gitmiştim. Bir defa da sosyal medya hesaplarım için bana yardım etmişti. Bu arkadaşımızın evine baskın yaptılar. Bazen gidip oturduğumuz bir bahçe var. Başka bir komşumuza ait. O bahçeyi bile didik didik aradılar” diye aktardı.

Şarkı demolarına da el konuldu

Çewlîk ayrıca kendisine ait eserlerin yer aldığı dosyası, kişisel belgeleri ve evde bulunan 800 euroya da el konulduğunu aktardı. Çewlîk, “15 eserimi okumuş ve demolarımı hazırlamıştım. Onları yakın zamanda dinleyicilerle paylaşmak istiyordum. Polisler bu demolara da el koydu” diye aktardı.

Şikayet eden insan kaçakçısı

Celle Savcılığı'nın talimatıyla Alman Ceza Kanunu’nun 129 b maddesine dayanılarak evlerin basıldığını aktaran Çewlîk, “Ersin Kilit isimli şahsın aleyhimize verdiği ifade nedeniyle savcılık arama emri vermiş. Ersin Kilit, AKP'lidir. Bugün de Kanîreş (Karlıova) Belediyesi için aday adaylığını koymuş. Bu kişi geçtiğimiz yıllarda AKP'nin Antep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte ‘belediye işçilerinin Almanya'da eğitimi görmesi" adı altında beş otobüs insanı Almanya'ya getirmiş ve bu kişiler dönmeyince ‘insan kaçakçılığından’ hakkında dava açılmıştı” dedi.

15. ev baskını

Türk devletinin baskıları nedeniyle 1996’da Almanya’ya gelerek iltica eden Ciwan Çewlîk, 1999 yılından bu yana siyasi oturum sahibi. Hem sanatsal hem de toplumsal çalışmalarda yer alan Çewlîk’in 2005 yılında oturumu alınmış, bir süre sonra verilmiş, 2011 yılında tekrar alınmıştı. Yaklaşık 13 yıldır üç ayda bir uzattığı müsamaha belgesi (duldung) bulunan Çewlîk’in evi şimdiye kadar 15 kez polisler tarafından basılmış.

Ben bu halkın sanatçısıyım

Kendisine yönelik baskıların Kürtlere yönelik kriminalizasyon politikasının bir parçası olduğunu kaydeden Çewlîk tepkisini şöyle dile getirdi: “Buraya zulüm gördüğüm için geldim ve kim olduğumu saklamadım. Kurdistan halkının verdiği mücadelenin bir parçası olduğumu gelirken Alman makamlarına söyledim. Halkımın acılarını müzikle dile getirmeye devam edeceğim. Türkiye'de yaşanan baskılara karşı çıkmaya, hapse atılan siyasetçilerimize sahip çıkmaya devam edeceğim. Yapılan baskın beni korkutamaz. Biz haklıyız. Hukuk dışı bir iş yapmıyorum. Müzik dışında katıldığım tüm etkinlikler izinlidir. Yaşamım ortadadır ve kanun dışı, saklayacak bir şeyim yoktur. Ayrıca biz özgürlüğü için mücadele eden bir halkız. Bu halkın sanatçısı olmak suçsa en büyük suçlu olmaya razıyım. Yaşanan durumu kamuoyunun vicdanına havale ediyorum."

Alman polisi, 2013 ve 2018 yıllarında Hannover kentinde bulunan Kürt derneğini, 2019’da yılında 7, 2021’de 5 Kürt aktivistin evlerini basmıştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.