Kapitalist büyüme felakete dönüşüyor

Dünya Haberleri —

Sel felaketinde çok sayıda can kaybı ve büyük maddi zarar yaşandı

Sel felaketinde çok sayıda can kaybı ve büyük maddi zarar yaşandı

  • Ormanların yarısı tarıma açıldı, son 25 yılda 50 bin hayvan türü yok oldu, akarsular kirletildi, kentleşme büyüdü, her yıl milyonlarca ton plastik okyanuslara döküldü. Kapitalizmin büyümesiyle yaşanan bu ekolojik yıkım ‘felaket’ olarak dünyamızı vuruyor.

 

Batı Avrupa, Çin, Kuzey Amerika, Türkiye’nin Karadeniz bölgesini ve Hindistan’ı etkisi atına alan yağışlar sel felaketlerine ve heyelanlara dönüştü. Çok sayıda kişi hayatını kaybederken, büyük maddi hasar oluştu.

Çarpık yapılanmanın sonucu

Batı Avrupa’da geçtiğimiz hafta yaşanan sel felaketi sonucu şimdiye kadar 200 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Birçok insan evsiz kaldı, büyük maddi hasar oluştu. Hindistan’da son 40 yıldır görülmemiş oranda yağışlar 100 kişinin hayatına mal oldu, bilançonun artmasından endişe ediliyor. Ülkede çevre uzmanları ekolojik açıdan hassas olan bölgelerde çarpık yapılanmanın felaketlere yol açtığı konusunda uyarıyor.

Çin’de tayfun uyarısı

Çin’in doğu bölgesinde en az 58 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketi ardından Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi, şiddetli yağışların saatte 137 kilometre hıza sahip olacağı tahmin edilen tayfuna dönüşeceği konusunda uyarı yaptı. Uçuşların ve tren seferlerinin durdurulduğu bölgede liman bölgesinden çok sayıda gemi tahliye edildi, halka evlerinden çıkmama uyarısı yapıldı. Tayfun nedeniyle bölgede yüksek dalgalar ve sel bekleniyor.

Belçika’yı bir kez daha vurdu

Yoğun yağışlar yaklaşık 10 gün önce büyük yıkımın yaşandığı ve 37 kişinin hayatını kaybettiği Belçika’da bir kez daha etkili oldu. Namur ve Dinant gibi kentlerde yağışlar sele dönüştü, bazı sokaklarda su baskınları meydana gelirken, araçlar sele kapılarak sürüklendi. Birçok evin girişi ve bodrum katı sele teslim olurken, bir istinat duvarının yıkılması nedeniyle çok sayıda evin boşaltıldığı öğrenildi.

Meteoroloji uzmanları önümüzdeki günlerde yaşanacak yağışlar konusunda uyarılarda bulunuyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.