Karaman’da ırkçı saldırı

  •  Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde bir grup ırkçı, Kürtçe müzik dinleyip halay çeken öğrencilere saldırdı. Irkçı saldırıya uğrayan bazı öğrenciler, üniversiteden ayrılıp, memleketlerine döndü.

Karaman’da Kürt öğrencilere yönelik yapılan saldırıya ilişkin açıklama yapan Amed Barosu, saldırıyı kınadıklarını belirterek, takipçisi olacaklarını duyurdu.

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde okuyan Kürt öğrenciler, Kürtçe müzik dinleyip halay çektikleri için Türk ırkçıların saldırısına uğradı. Saldırıya uğrayan bazı öğrencilerin üniversiteden ayrılıp memleketlerine döndüğü belirtildi. Irkçı saldırı, günler sonra 7 Nisan’da yapılan açıklamalarla ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre; saldırı, 1 Nisan’da yaşandı. 31 Mart’ta Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda, Kürt öğrenciler Kürtçe müzik dinledi ve halay çekti. Halay çeken öğrencilerin bir bölümüertesi gün kendilerine Karamanoğlu Mehmetbey Ülkücüleri adını veren bir grup tarafından bir depoya sokularak darp edildi.Darp edilen öğrencilerin telefonlarına da el konularak, sosyal medyadan paylaşım yapıldı. Paylaşımda, “Dün gece yaptığımız ahlaksızca Kürtçe halay çektiğimizden dolayı, MUKADDES TÜRK Halkından ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin gerçek sahibi olan KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ ÜLKÜCÜLERİNDEN özür dileriz” ifadeleri yer aldı. 

Darp edilen öğrencilerden biri, Karaman’ı terk ederek memleketine döndü.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, 6 Nisan 2022’de Karaman Ülkü Ocakları’nı ziyaret etti. Karaman Ülkü Ocakları’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Rektör Ak’ın ziyaretin nedenine ilişkin bilgi verilmedi. 

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasında,”Kürt öğrenciler, Kürtçe halay çektikleri ve Kürtçe şarkı söyledikleri için ülkücü grup tarafından saldırıya uğradı, darp edildiler” diyerek gündeme getirdi. Gergerlioğlu, saldırıya uğrayan öğrencilerden biriyle konuştuğunu da ifade ederek, “Bu üniversitedeki öğrenciler maalesef üniversiteden ayrılmak zorunda kaldılar, vatan haini ilan edildiler, darp edildiler ve memleketlerine döndüler. Ben memleketine dönen Diyarbakırlı bir Kürt öğrenciyle dün görüştüm. Neden döndün diye sordum? ‘Vekilim, ben artık Karaman’a gidemem. Bakın, bize zorla, tehditle özür dileten Instagram mesajları paylaştırdı bu ülkücü grup. Ben artık o Karaman’a gidemem.’ dedi” şeklinde konuştu. 

Gergerlioğlu ayrıca, olayın araştırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Öğrencilerin saldırıya uğramasının ardından Karaman Valiliği, öğrencilerden birinin velisinin CİMER’e şikayette bulunması nedeniyle soruşturma başlatıldığının bildirdi. Saldırganların okul dışından geldiği ifade edilen açıklamada, şunları ileri sürüldü: “Halaya katılan öğrencilerin halay görüntülerini sosyal medya üzerinden paylaşmaları üzerine gece 24.00 civarında yurt öğrencisi olmayan 10-15 kişilik bir grup yurt önüne gelmiştir. Yurt müdürü ve yurt güvenlik memurlarının polise haber vermeleri üzerine, grup polis memurları tarafından herhangi bir olaya mahal vermeden dağıtılmıştır. Açıkça görüldüğü üzere yurt içerisinde herhangi bir olay veya problem yaşanmamıştır.” 

Amed Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin konuya ilişkin “Kürt kimliğine ve diline yönelik yapılan ırkçı saldırıyı kınıyoruz” başlığıyla yapılan açıklama ise şöyle: “Karaman ilinde nefret saikiyle ırkçı saldırı yapıldığı hususu kamuoyuna yansımıştır. Basın yayın organlarında yer alan haber içeriklerinde, Kürt kimliği ve Kürtçe dilinin kullanımı gerekçe gösterilerek, saldırının gerçekleştiği görülmektedir. Şiddet dili ve politikalarına eklenen ayrımcı uygulamalar, kutuplaştırıcı dilin yaygın kullanımı, etnik kimliğe ve Kürtçe dilene yönelik saldırılar; bu saldırılar karşısında kolluk güçlerinin güvenlik önlemleri hususunda etkisiz kalması, soruşturma makamlarının etkin bir soruşturma oluşumunda etki etmektedir. Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak Karaman ilinde Kürt kimliğine ve dilene karşı gerçekleşen saldırıyı kınıyoruz. Bu ve benzeri saldırıların bir daha yaşanmaması için yargı mercilerince etkin bir soruşturma süreci yürütülmesi gerektiğini hatırlatıyor, yargı sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz.”  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.