Karateci Nejbîr

Kadın Haberleri —

  • Qamişlo’da Karate öğretmenliği yapan Nejbîr Saroxan, birçok çocuğu eğitiyor. Hayali bir salon açıp kadınlara öz savunma eğitimi vermek.

FEREH DAWÛD - JINHA/QAMIŞLO

Dünyanın en popüler sporlarından olan Karate, sadece çocukların ve gençleri değil yetişkinlerinde ilgi duyduğu bir alan. Suriye'nin Kuzey Doğusu’ndaki Qamişlo’da yaşayan 18 yaşındaki Nejbîr Saroxan, Karate dalında uzmanlaşmış bir kadın. 6 yıldır aralıksız Karate yapıyor ve şimdilik 41 öğrencisi var.

Karate sporuna olan ilgisinden bahseden Nejbîr Saroxan, ailesinde bu sporla ilgilenen çok kişi olduğunu ve Karate’yi seçmesinde ailesinin büyük katkısı olduğunu söyleyerek, “Benim çocukluk aşkımdı, bu hayalle büyüdüm. Yaklaşık 6 yıldır özel bir spor salonunda karate eğitimi alıyorum. Birçok gruba katıldım. Ayrıca Hesekê, Şam gibi büyük şehirlerde Karate yarışmalarına katıldım, ödüller de kazandım. Şimdi ise sokaklardaki fiziksel şiddete karşı çocuk gruplarını eğitiyorum. 

‘Hayalim kadınlara eğitim vermek’

Hayalinin bağımsız bir spor salonu açıp kadınları öz savunma konusunda eğitmek olduğunu kaydeden Nejbîr Saroxan, özellikle kadınlar için savunma sporlarının önemli olduğunu ifade ederek, “Karate, bütün kadınlar için önemli çünkü kadınlar toplum içinde her gün saldırıya uğruyor ve taciz ediliyor. Kadınların fiziksel öz savunmaları varsa tüm saldırılara dayanabilirler. Sadece kaba güce dayanmayan bir dal Karate. Püf noktaları var” diye belirtiyor.

Karate teknikleri hakkında da bilgi veren Nejbîr Saroxan, “Karate hareketlerini öğrendiğimizde saldırganın hassas noktasına hangi atağı yapacağımızı biliriz. Öte yandan antrenman sırasında sağlıklı bir vücuda sahip olmamız ve bu sporun tüm kurallarına uyabilmemiz gerekir. Beyaz, sarı, kırmızı, yeşil, turuncu, kahverengi iki parça ve siyah iki parça gibi birçok renkten oluşan seviyelerimiz var. Her insan bir aşamayı tamamlayarak form kazanır ve sonuç olarak 9 aşamadan geçer ve bu aşamalardan geçmek yıllar alır.” dedi. 

Nejbîr son olarak Karate ile insanların kendilerini ve çevrelerini koruyabileceklerini hatırlattı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.