Katliamların sorumlusu KDP’dir

Fidan/Barzaniler

Fidan/Barzaniler

  • KNK Hewlêr Temsilciliğine düzenlenen silahlı saldırıda KNK Temsilcisi Deniz Cevdet Bülbün katledildi. Yarım saat sonra Süleymaniye’de Erbet Havalimanı Türkiye’den kalkan SİHA ile vuruldu, 3 Antiterör üyesi şehit düştü. 
  • Hewlêr Temsilciliği’nin kent merkezinde olduğuna, asayiş ve istihbarat tarafından 24 saat izlendiğine dikkat çeken KNK, Başûr hükümetine “Saldırganlar korunmuyorsa nasıl kollarını sallaya sallaya KNK ofisine girip insanları katledebilir. MİT nasıl yurtseverleri katledebilir? Kim bunlara yol veriyor” diye sordu.
  • “Bu saldırılar düşmanın gücüyle değil, ihanetin desteğiyle oluyor” diyen KCK Yürütme Konseyi ise “Barzanilerin Türk devletiyle içerisine girmiş olduğu ilişkiler açık bir ihanettir ve tüm bu saldırıların ve şehadetlerin sebebidir. Bu gerçeği herkesin görmesi ve kabul etmesi gerekiyor” dedi.

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Hewlêr Temsilciliği'ne ait binaya 18 Eylül akşamı gerçekleştirilen silahlı saldırıda KNK Temsilcisi Deniz Cevdet Bülbün katledildi. “Bu saldırıyla sadece bir ofis, sadece bir çalışan, sadece bir KNK üyesi hedeflenmemiştir” diyen KNK Yönetim Konseyi, saldırının Kurdistan halkının ulusal birliğine yönelik olduğunu kaydetti. “Saldırganları tanıyoruz” diyen KNK, temsilciliklerine yönelik saldırının Rojava, Şengal, Mexmûr, Zap, Metîna, Avaşîn, Silêmanî olmak üzere Başûrê Kurdistan’a Türk devleti ve işbirlikçilerinin saldırılarının devamı olduğunu kaydetti.

İstihbarat 24 saat izliyor

KNK Başûr Temsilciliğinin Hewlêr’in tam ortasında olduğunu, bölge asayişi ve istihbaratı tarafından 24 saat izlendiğini ve çevresinde onlarca kameranın bulunduğuna dikkat çeken KNK, Başûr hükümetine ve Hewlêr asayişine şu soruları yöneltti:

* Eğer saldırganlar korunmuyorsa, katiller gün ortasında hangi cesaretle kollarını sallaya sallaya KNK ofisine girip insanları katledebilir?

* MİT nasıl bölgede rahat hareket edebilir, ajanlar örgütleyebilir ve yurtseverleri katledebilir? Kim bunlara izin veriyor, bunlara yol veriyor?

KNK, katil bir an önce yakalanmadığı, azmettiriciler ortaya çıkarılmadığı ve yargılanmadıkları taktirde bölge iktidarı ve Hewlêr asayişinin katliamdan sorumlu olacağını belirtti.

İşgalcilerle işbirliği ihanettir

Hewlêr’deki saldırıdan yarım saat sonra Erbet Havaalanı’na saldırı gerçekleştirildiğini, ayrıca Rojava kentleri, Şengal ve Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırıların devam ettiğine işaret eden KNK, “Bu savaş sadece bir Kürt hareketine karşı değil bütün Kürtlere ve Kurdistan’ın tümüne yöneliktir. Türk devleti sadece kendisi saldırmıyor, aynı zamanda halkımıza karşı ittifaklar kuruyor ve diğer işgalcileri de harekete geçiriyor. Bütün Kürtler ve Kurdistani güçlerin bu gerçeği görmesi gerekiyor. Türk devleti ile işbirliği, düşman ve işgalcilerle işbirliği ihanet demektir; kırmızı çizgidir ve hiçbir Kürt ve Kurdistan gücü bu çizgiyi geçmemelidir” dedi.

Kurdistani güçlere birlik olma çağrısı yapan KNK, “İşgalcilerin saldırılarına karşı tek ses olalım” diye seslendi.

Şehadetlerin sorumlusu Barzaniler

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı da yaptığı yazılı açıklamayla, “Artık herkesin yarım ağızla değil, gerçeği olduğu gibi ortaya koyması gerekiyor. İhanete ihanet demek zorundayız” dedi. Türk devletinin son günlerde artan saldırılara dikkat çeken KCK, “İki gün önce de Rojava ve Şengal'de saldırılar gerçekleşti. Bu saldırılar sonucunda birçok şehadet yaşandı. Öte yandan Türk devleti zaten hareketimize ve gerillaya karşı kesintisiz bir saldırı içerisindedir” dedi. “Ne yazık ki tüm bu saldırılarda ihanetin parmağı var. Bu saldırılar düşmanın gücüyle değil, ihanetin desteğiyle olmaktadır. İhanet sonucu bu saldırılar olmakta ve şehadetler yaşanmaktadır” diyen KCK, “Bu acı ama gerçek bir durumdur. Barzanilerin Türk devletiyle içerisine girmiş olduğu ilişkiler açık bir ihanettir ve tüm bu saldırıların ve şehadetlerin sebebidir. Bu gerçeği herkesin görmesi ve kabul etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Hedef Başûr’u işgal ve ilhak

“Saldırıların artması Hakan Fidan'ın Irak ve Başûrê Kurdistan'a gitmesi ve görüşmeler yapmasıyla birlikte olmuştur” diyen KCK, Bradost bölgesinde gerilla alanlarına yönelik saldırı, Kerkük’teki gelişmeleri hatırlatarak, “Barzanilerin yansıtmak istediği gibi bu girişimler Kerkük'ü kurtarmak değil, Kerkük'teki petrolden bir pay almak karşılığında Türk devletinin denetimine vermektir. Kerkük için tertiplenen plan, Türk devletinin bir planıdır. Türk devletinin göstermelik tepkilerle bu durumu geçiştirmesi bundan dolayıdır.  Türk devletinin planı Başûrê Kurdistan'ı tümüyle işgal ve ilhak etmektir” vurgusunda bulundu.

Tüm Kürtler artık gerçeği görmeli

Barzanilerin tümüyle Türk devletinin siyasetine angaje olduğunun altını çizen KCK şunların altını çizdi: “Barzanilerin bu gerçeğinin artık bütün Kürtler tarafından görülmesi gerekiyor. Barzanilerin Kurdistan diye bir kaygısı yoktur. Kurdistan'da birkaç şehir denetimlerinde olsun, buraları yönetip kendisine hizmet için kullansın, gerisi onlar için önemli değildir. Birkaç şehrin nimetini yemeleri uğruna geriye kalan Kurdistan onlar için bir pazarlık malzemesidir. Eğer öyle olmasaydı, Kurdistan diye bir dertleri olsaydı Hakan Fidan'ı kucaklayarak karşılarlar mıydı? Hakan Fidan bir katildir. Her tarafından Kürt kanı damlamaktadır. Barzaniler böyle bir katili kucaklayarak karşılamakta, onunla hemhal olmaktadır. Sadece bu durum bile Barzanilerin gerçeğini ortaya koymaya yeter de artar da.”

İhanete ihanet demek zorundayız

Hewlêr’de KNK’nin hedef seçilmesinin manidar olduğunun da altını çizen KCK, “KNK, Kürtlerin ulusal birliğinin sağlanması için önemli bir gayret göstermektedir. Lozan Antlaşması’nın 100. yılında Lozan’da Kürtlerin birliğini sağlamak için önemli bir konferans düzenlemiştir. Ancak Barzaniler bu toplantıya katılmamıştır. Çünkü Barzanilerin Kürtlerin birliği gibi bir kaygıları ve amaçları yoktur. Artık herkesin yarım ağızla değil, gerçeği olduğu gibi ortaya koyması gerekiyor. İhanete ihanet demek zorundayız. Bunu yapabilirsek, ihanete ihanet deyip buna karşı tutum alabilirsek daha büyük düşmelerin ve felaketlerin önünü almış oluruz. Kürtlerin birliğini de böylece gerçekleştirmiş oluruz. Aksi halde daha büyük ihanetlere ve felaketlere yol vermiş oluruz. Bu Kürtlere, Kurdistan davasına yapılacak en büyük kötülük olacaktır” diye belirtti.

MİT’in hedefi Soran bölgesi

Erbet Havaalanı’na yönelik saldırıyla da Süleymaniye halkına gözdağı verilmek istendiğini kaydeden KCK Yürütme Konseyi, “Bu saldırı, Soran bölgesinin de Behdînan bölgesi gibi Türk devletine ve MİT'e açılmasını ve YNK'nin de KDP gibi Türk devletiyle işbirlikçi ilişkilere girmesini sağlamak amacıyladır” dedi. Bugüne kadar Süleymaniye ve Soran bölgesindeki halk yurtsever tutumdan vazgeçmediği için yeni bir saldırı yapıldığını kaydeden KCK, “Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Süleymaniye ve Soran bölgesi halkının yurtsever tutumunu sürdüreceğine olan inancımız tamdır, bundan en ufak bir kuşkumuz yoktur” diyerek, saldırılara karşı en başta Süleymaniye ve Soran bölgesindeki halkın tepki göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

İhanete karşı net tavır alalım

Son olarak “Artık ihanete karşı herkesin net ve güçlü bir tutum alması gerekiyor. Türk devleti Kürt soykırımı siyasetini ve konseptini ihanete dayandırarak yürütmektedir. Bu siyaseti durdurmanın ve konsepti boşa çıkarmanın yolu ihaneti durdurmaktan geçmektedir” diyen KCK şu mesajı verdi: “Eğer tüm yurtsever Kürt örgütleri, partileri, aydın, yazar, sanatçıları ihanete karşı net ve güçlü bir tutum alırlarsa ve Kurdistan halkı da tepkisini güçlü bir şekilde ortaya koyarsa o vakit ihanet durdurulmuş olacak, sınırlandırılıp etkisiz kılınacaktır. Ülkede ve yurt dışında tüm halkı meydanlara çıkarak ihanete karşı tepkisini güçlü bir şekilde ortaya koyma ve parti, örgüt, kurum ve şahsiyetlere buna öncülük etme çağrısında bulunuyoruz.”

 

*****

SİHA Türkiye'den kalktı

KNK Hewlêr Temsilciliği’ne yönelik silahlı saldırıdan yarım saat sonra Süleymaniye’de bulunan Erbet Tarım Havaalanı’na SİHA saldırısı gerçekleştirildi; 3 Antiterör üyesi şehit düştü, 3’ü de yaralandı. Başûrê Kurdistan Anti-Terör İdaresi (CTG) tarafından yapılan açıklamada, “Havaalanı, işgalciler ve Kurdistan Bölgesi’nin güvenliğini bozmak isteyen güçler tarafından drone ile bombalandı” dedi. Şehit düşen Antiterör üyelerinin, “Kerküklü Hîwa Qadir Huseyin, Êvan Adnan ile Şarbajarlı Raber Enver Muhammed” olduğu açıklandı.

Uçak Türkiye’den havalandı

Irak Genelkurmay Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, havalimanını bombalayan insansız hava aracının Türkiye’den kalktığını açıkladı. Resul, “Türkiye’den havalanan insansız bir hava aracı Irak’ın Süleymaniye kentinde bulunan Erbet Tarım Havaalanı’na yönelik bir saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırı Irak’ın egemenliğinin, güvenliğinin ve toprak bütünlüğünün ihlali, bölge ve dünyadaki barış ve güvenliğe yönelik ciddi bir ihlal ve tehdittir. Aynı zamanda uluslararası yasaların ve Birleşmiş Milletler antlaşmalarının ihlalidir” dedi.

Açık sınır ihlalidir

YNK Genel Başkanı Bafil Talabani de havaalanına yönelik saldırıya tepki göstererek sınır ihlaline yönelik bu saldırının açık bir suç olduğunu belirtti. “Bu saldırı Kurdistan Bölgesi ve özellikle de Silêmaniyê sınırında barış ve istikrarın bozulmasına yönelik planların bir parçasıdır” diyen Talabani, “Tekrarlanan ihmaller karşısında var olan tehditler ve güvenlik zafiyetlerine karşı birlikte mücadele etmek ve Kurdistan’ı düşmanlara karşı savunmak Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm siyasi partilerin görevidir” diye konuştu. Irak hükümetini de Irak ve Kurdistan toprakları ve hava sahası korunması için hukuki ve ulusal görevini yerine getirmeye çağırdı.

Saldırıların önü alınmalı

Rojnews’e konuşan Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Muhammed Şemerî de Türk devletinin terör saldırısını kınadığını belirterek, Irak’ın toprak bütünlüğünü ihlal eden Türkiye’nin saldırılarına karşı Irak Parlamentosu’na acilen toplanma çağrısında bulundu.

Federe Kurdistan Bölgesi Hükümeti Başkan Yardımcısı Cehfer Şêx Mustafa ise “Ulusal bağımsızlığı korumak Irak ve Federe Kurdistan Bölgesi hükmetlerinin görevdir. Bu tür terör saldırılarının tekrarlanmaması için bu saldırıların önü alınmalıdır” dedi.

 

*****

Barzani sessiz Kürtler tepkili

KNK Hewlêr Temsilciliği’ne yönelik saldırıya ilişkin Federe Kurdistan Bölgesi hükümeti ve KDP sessizliğini korurken, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Yeşil Sol Parti, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Tevgera Azadî ve daha birçok parti, örgüt saldırıyı kınadı. Açıklamalarda, “Kurdistan’ın dört parçasının işgalciler tarafından ablukaya alındığı bu süreçte halkına sırt vermek yerine işgalcilerle işbirliği yapanlar halkımıza hesap vercektir. Kürt halkı, parti ve kurumlarına bu saldırılara karşı ulusal birlik ruhuyla tepki göstermeleri ve iç kavganın önünü kesmelerinin çağrısını yapıyoruz” mesajı öne çıktı. Avrupalı Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) ise Türk devletinin Barzani desteğiyle yeni katliamlara imza attığının altını çizerek, Kürt halkını Başurê Kurdistan temsilciliklerinin ve kurumlarının olduğu her yerde ve TC konsolosluklarının önünde protestoya çağırdı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.