Kayyum borçlarını Hazine üstlensin

Gülistan Koçyiğit

Gülistan Koçyiğit

  • DEM Parti Grup Başkanvekilleri, kayyumların bıraktığı borçların Hazine ve kayyumlarca üstlenilmesi için kanun teklifi verdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, 15 belediyede kayyumların belediyelere bıraktığı büyük borçların Hazine'ye devredilmesi ve kayyumlara kusurları oranında rücu edilmesi için kanun teklifi verdi.

Kanun teklifinin gerekçesinde, kayyum atamaları ve kayyum uygulamalarının hukuksuz olduğuna dikkat çekilerek, adeta mevcut yasalardan istisna tutularak, hukuksuzluğun en üst boyutlara çıkarıldığını vurgulandı. Atama ve harcamaların belediye meclislerinin görüşlerine sunulmadığı, şaibeli olduğu, usulsüzlük ve yolsuzlukların yaşandığ hatıratlarak, "Kayyumlar hukuk dışı yöntemle ele geçirdikleri belediyeleri olağanüstü borçlandırarak çalışamaz hale getirmiş, halkın olanı halkın hizmetine sokmayı imkansızlaştırmıştır” denildi.

Borçların sorumluluğu

Kayyumların, atandıkları belediyeleri çalışamaz derecede borçlandırmasının, yolsuzluk ve usulsüzlük ile iç içe bir politika olduğu belirten gerekçe, şunlar ifade edildi: "Merkez tarafından atanmış memur olan kayyumların yaptığı bütün borçlanmalar, halkın onlara verdiği irade çerçevesinde değil, sadece merkezin verdiği yetkiler çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Kkayyumlar tarafından yerel halka bırakılan devasa borçları, merkezi hükümetin icraatlarından bağımsız düşünmek mümkün değildir. Bu sebeple borçların sorumluluğunun seçilecek olan yeni yönetimlere bırakılması adil ve kabul edilebilir değildir. Halka kamu hizmeti sunanbelediyelerin mevcut borç yükü altında kamu hizmeti sunması bu şartlarda mümkün değildir. Bu sebeple de kayyumların borçlarının Hazine'ye devredilmesi mecburidir. Daha önce de terkin veya uzlaşma yoluyla benzer şekilde belediyelerin borçları silinmiştir.”

Belediyeler batık halinde

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, devraldıkların belediyelerin tam bir batık halinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Kayyum borçları neredeyse temel hizmetleri yürütmeyeceğimiz bir pozisyonu açığa çıkarmış. Bugün kayyumların belediye borçlarının ortadan kaldırılması için bir teklif verdik. Bu dönemde halkın parasını kim yemişse, halkın parasını kim zimmetine geçirmişse bunlar açığa çıksın ve halkın parası ile kendilerine lüks banyolar, yatlar, katlar edinenlere, kayyumlara da bu borçların rücu edilmesi, onlardan tahsil edilmesi gerekiyor. Bütün demokratik kamuoyundan da kayyum borçları konusunda duyarlılık göstermesi gerekir." ANKARA

 

* * *

Sûr'a kalan borç

Sûr Belediyesi, kayyum döneminden 143 milyon 228 bin 558,99 TL borç kaldığını duyurdu. 

DEM Parti yönetimindeki Sûr Belediyesi, kayyumdan kalan borcu açıkladı. Detayları şöyle:

* Bankalara kredi borcu: 38 milyon 843 bin 47,19 

* SGK borcu: 10 milyon 230 bin 200,06

* Firma borçları: 14 milyon 833 bin 819,67

* Vergi borcu: 1 milyon 989 bin 238,05

* Kurum borçları: 4 milyon 741 bin 377,28

* İcraya verilecek dosya tutarı ve faizleri: 45 milyon 295 bin 438,37 

* Mahkemelerden gelen kesin borç: 27 milyon 295 bin 438,37

Gider, gelirden çok

Açıklamada, 2024'te öngörülen bütçenin yüzde 50’sinden fazlasının harcandığı belirtildi. Açıklamada, belediyenin Mayıs'taki toplam gelirinin 14 milyon 79 bin 673,51 TL, giderin ise 26 milyon 460 bin 213,80 TL olduğu belirtildi. Sadece personel maaşı tutarının 22 milyon 798 bin 636 TL olduğu kaydedildi. Açıklamada, Mayıs ayı gelir ve gider arasındaki farkın 12 milyon 380 bin 540,29 TL olduğu ifade edilerek, "Tüm halkımız bilmelidir ki; bu sorunları aşabilecek kararlılığa ve yetkinliğe sahibiz. Personel maaşlarıyla ilgili yaşanan problemi ve kayyum anlayışının yarattığı tüm tahribat ve eksiklikleri kalıcı şekilde çözeceğimize kimsenin şüphesi olmasın" denildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.