Kayyumlar Lice Belediyesi'ni sattı

.

.

  •  Lice Belediyesi’ne 10 Şubat 2017'de atanan ilk kayyum, iki yıl içerisinde kasada yer alan 8 milyon TL’lik parayı bitirerek, 4 milyon TL de borçlandırdı. Yeni kayyum ise yardımcısını Ankara'dan, firmaları da Elazığ'dan getirerek belediyeye ait ne varsa talan ediyor.

Lice Belediyesi’nin görevden alınan HDP’li eşbaşkanı Tarık Mercan, "Kayyum zihniyeti her yerde talan, fetih mantığıyla hareket ediyor. Lice'de bunlardan biridir" dedi. Belediyenin, asker ve polisin inşaat işlerine koşturduğunu belirten Mercan, Lice Belediyesi’nde kepçe şoförü, operatör gibi görevlerde bulunan üç personelin, operasyonlara götürülmeye zorlandığını, kabul etmeyince görevden alındığını söyledi. 

Amed'in Lice Belediyesi’nde Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) seçilen eşbaşkan Rezan Zuğurli, Şubat 2017'de görevden alınarak yerine Kaymakam Sinan Başak kayyum olarak atandı. Tayini çıkan Başak’ın yerine Mayıs 2018'de Kaymakam Abdulkadir Çelik, göreve getirildi. Çelik, 31 Mart 2019’daki seçime kadar kayyum olarak görevini yürüttü. DBP’li eşbaşkanlar döneminde kasasında 7 milyon 536 bin 517,36 lira duran ve sıfır borcu bulunan belediye, borç batağına sürüklendi. Seçimde yüzde 78’lik oy alan ve 15 Nisan’da belediyeyi devralan HDP’li eşbaşkanlar Tarık Mercan ve Ruken Yılmaz, 3 milyon 586 bin 824,10 liralık borcu ilçe halkına duyurdu. Mercan ve Yılmaz da 3 Mart 2020'de görevden alınıp kayyum atandı. 

Mercan, Lice’ye atanan kayyumların kentte yaptığı yolsuzluklara dair MA'dan Müjdat Can ve Mehmet Güleş'e önemli bilgiler paylaştı. Lice Belediyesi’ne 10 Şubat 2017'de atanan ilk kayyumun iki yıl içerisinde kasada yer alan 8 milyon TL’lik parayı bitirdiğini, daha sonra belediyeyi 4 milyon TL borçlandırdığını aktaran Mercan, yeni kayyumun ise belediyeye ait ne varsa satışa çıkardığını söyledi. Mercan, "Kayyum zihniyeti her yerde talan, fetih mantığıyla hareket ediyor. Lice'de bunlardan biridir" dedi. 
 
Dükkanları satmaya başladı
 
Lice Belediyesi’ne Ağustos 2021'de kayyum olarak atanan ve hala görevinin başında olan Muhammed Evlice'nin belediyeye ait arsa ve dükkanları sattığını söyleyen Mercan, “Kayyum geçtiğimiz gün belediyeye ait dükkanlardan bir tanesini sattı. Diğer dükkanları da satacak ama alıcı bulamıyor. Satılan dükkanların piyasa değeri 1 milyon 200 bin TL olmasına rağmen kayyum, 750 bin TL’ye sattı. Kafalarına göre satıyorlar” şeklinde konuştu. 
 
Tayfası Elazığ'dan 
 
Mercan, Lice Belediyesi kayyumu Muhammed Evlice’nin göreve geldiği ilk dönemlerde Ankara’da itfaiye personeli olarak çalışan Elazığlı Abdulkadir Sarıbay’ı usulsüz bir şekilde belediye başkan yardımcılığına getirdiğini söyledi. Belediyenin tüm ihaleleri Elazığlı firma sahiplerine verdiğini kaydeden Mercan, "Bu kişi hem belediye başkan yardımcılığı maaşı alıyor hem de belediye şirketinde yöneticilik maaşı alıyor" dedi.  
 
Geleceğe hileli yatırım
 
Kayyumun Gençlik Kültür Merkezi ve parke taşı için İller Bankası'ndan 60 ay taksitle 10 milyon TL kredi aldığı bilgisini paylaşan Mercan, şöyle devam etti: “Bununla gençlik merkezi yapılacağını öğrendik. Gençlik merkezinin yapıldığı yerin belediyeye değil, hazineye ait olduğunu biliyoruz. Bu yerin normalde belediyeye tahsis edildikten sonra yapılması gerekiyor ama bunlar olmadan proje onaylandı. Niyetleri şu; hem borcu seçimlerde tekrar gelecek olan HDP'li belediyelere bırakmak hem de Gençlik Kültür Merkezi'ni başka kurumlara tahsis etmek. Bu ihaleyi alan da Elazığlı bir firma. Bu da nasıl işler yapıldığını, yakınlarına nasıl iş verdiklerini gösteriyor." 

Üç ayrı maaş alıyor
 
Mercan’ın verdiği bir diğer bilgi ise kayyumun aldığı maaş oldu. Mercan, Lice kayyumu Muhammed Evlice’nin hem kaymakamlık, hem belediye kayyumluğu hem de belediyede şirket müdürlüğü maaşlarını aldığını söyledi. Mercan ayrıca kayyum ve yönetiminin belediyeye ait olmayan işlerde kullanılan mazotu dahi belediyeye faturalandırdığını belirterek, “Geçen ay 500 bin TL'den fazla sadece mazot ve benzin gideri çıkmıştır. Bunlar belediyeden karşılanıyor” dedi.

Asker ve polise çalışıyor
 
Belediye'nin, askeriye ve emniyet gibi kurumların inşaat işlerine koşturduğunu, belediyenin işlerini yapan bir kişiye bir milyon 100 bin TL ödeme yaptığının ortaya çıktığını söyledi. Mercan, "Yine belediyede bazı personeller onlara yardımcı oluyor. Bir personele araç tahsis edilmiş. Her gün Diyarbakır'a bu araçla gidip geliyor. Bu kişi her ay 400 litre mazot yakıyor. 12 bin TL aylık sadece şahsi yakıt parası veriliyor" diye konuştu.
 
Operasyonlara götürme 
 
Mercan, ayrıca Lice Belediyesi’nde kepçe şoförü, operatör gibi görevlerde bulunan 3 personelin narkotik gibi operasyonlara götürülmeye zorlandığını, söz konusu personellerin bu durumu kabul etmediği için belediyedeki görevlerinden alındığını belirtti.  
Halka hizmet yok
 
Kayyumun Lice’de alt yapı ve kanalizasyon sorunu yarattığını söyleyen Mercan, şunları kaydetti: “Bizim zamanımızda parke taşı yapılan tüm yolları kayyım bozdu. Kanalizasyon boruları değiştirildi. Ama eskiden büyük olan borular yerine daha küçük borular yerleştirildi. İlçe merkezi köstebek yuvasına döndü. Halk 'iki yıldır biz arabamızla Lice merkezde gezemiyoruz' diye şikayet ediyor.”
"Lice Belediyesi'ne ait ne kadar dükkan, arazi varsa Lice halkınındır" diyen Mercan, şunları ekledi: “Bunlar paraları bittiği için AKP mantığıyla Lice Belediyesi'ne ait ne varsa satmak istiyorlar. Belediyeye ait olanları kendi yandaşlarına değerlerinin çok altında fiyatlarla peşkeş çekiyorlar. Belediyeyi borçlandırarak, borcu bir sonraki seçimde kazanacağını bildikleri HDP’ye bırakmak istiyorlar ve böylece bizim elimize geçecek olan belediyeyi çalıştırmamayı hedefliyorlar.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.