Kazımi Şengal’e saldırıyor

  •  Türkiye ve KDP ile anlaşan Başbakan Mustafa Kazımi'nin talimatıyla harekete geçen Irak birlikleri, önceki akşamdan itibaren Şengal ve tüm köylerini işgal etmek için saldırılara başladı. 

LUQMAN GULDIVÊ/HABER MERKEZİ

Irak ordusu, ağır silahlar ve tanklarla Şengal’e işgal saldırısı başlattı. 

Rojnews'in edindiği bilgilere göre; Musul Operasyonlar Komutanlığı ile Türk devleti ve KDP’nin yönlendirmesiyle harekete geçen güçler, Rabia'ya bağlı Tirbika köyünden Sinûnê kasabasına büyük bir güç sevk etmeye başladı. Kazımi güçleri, bu güzergahtan Şengal’e girmek istedi. Dugur’da da büyük bir güç yığan Kizımi güçleri, buradan Êzîdxan Asayişi'ne yönelik roketlerle saldırılarda bulundu. Dugur’da yoğun çatışmalar yaşandı. Şengal merkezden Dugur, Sinûnê, Xanesor, Medîban ve birçok bölgede de helikopterler uçtu. Sinûnê'ye giden bütün yollar ulaşıma kapatıldı. Şengal Dağı'nın kuzeyine büyük bir güçle takviye yapan Kazımi güçleri, kimsenin bölgeye gitmesine izin vermedi.

TAJÊ Dış İlişkiler Komitesi Sözcüsü Suham Şengalî

Görüşmelerden sonuç çıkmadı

Tevgera Azadî ya Jinên Êzidî (TAJÊ) Dış İlişkiler Komitesi Sözcüsü Suham Şengalî, gazetemizin sorularını yanıtladı. Şengalî, yaşananları şöyle anlattı: "Önceki 18 Nisan'da Dugurê'deki Asayiş noktasına saldırdılar. Hemen ertesi günü Til Izêr hattı üzerinde ve Sikêniyê köyünde   YBŞ, YJŞ ve Êzîdxan Asayişi noktalarına saldırarak, kapatmak istediler. Bunun üzerine hem hükümet hem de ordu temsilcileri ile görüşmeler yapıldı. Buradaki savunma güçleri ve Özerk Yönetim, iki kesimle de görüşmeler yaptı. İşgal ettikleri noktaları tekrar bırakmaları istendi. Bu görüşmeler olumlu geçmedi. Şengal'in talepleri kabul görmedi. Üstelik YBŞ, YJŞ ve Êzîdxan Asayişi'nin Irak Anayasası ve yasalarına göre yasal olmadığını iddia ettiler.

Saldırıya geçtiler

Bunun üzerine baskılarını sürdürüp önceki akşamdan itibaren de saldırıyorlar. Dün sabahtan itibaren Sinûnê kasabasının merkezi ve bağlı Dugurê köyünde çatışmalar var. Zaten Kazımi güçleri, Til Afer'den Şengal'e gelen güzergahtan Dugurê, Sinûnê'ye kadar güçlerini, ağır silahlarını, yani tank, top ve doçkalı araçlarını sevk ediyor. 

Direniş devam eder

Rojava sınırındaki Rabia tarafından büyük bir güç takviye ediyor. Büyük bir askeri saldırıyla el koymak istiyor. Elbette buna yanıt veriliyor. Halkımız da evlerini, köylerini savunuyor. Özerk Yönetim de Kürt halkına ve Êzîdî toplumuna seferberlik çağrısı yaptı. Şimdiye kadar işgal ettikleri bir nokta yok. Ağır silahlar kullanıyorlar, bugün itibarıyla yakın mesafeden büyük çatışmalar yok. Durum bu şekildedir. Şengal'in askeri ve siyasi iradesi kabul edilmezse direniş de devam eder. 

Kazımi gitmeden dağıtmak istiyor

Şu anda Şengal'e saldıran güçler, Başbakan Kazımi'in talimatıyla saldırıyor. Kazımi, kısa sürede koltuğunu bırakacak. Koltuğunu bırakmadan da Şengal'in savunma güçlerini dağıtmak istiyor. Bir de Ninova Askesi Operasyonlar Komutanı, Şengal'e düşmanlığını birkaç defadır ifade ediyor. Dolayısıyla Kazımi ve bu komutanlığa bağlı güçlerin saldırısıdır. Bunun siyasi sorumlusu Kazımi'dir. Elbette bu saldırılar, Zap'ta süren işgal saldırılarından da bağımsız değil.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.