KDP, 200 gündür bilgi vermiyor

Silêman Ehmed

Silêman Ehmed

  • KDP tarafından alıkonulan gazeteci Silêman Ehmed'den 200 gündür haber alınamıyor; başvurular da yanıtsız bırakılıyor. 

Halep kentinden 25 Ekim’de Federe Kurdistan'a dönerken Pêşxabûr (Sêmalka) Sınır Kapısı’nda KDP’ye bağlı birimler tarafından alıkonulan Rojnews'in Arapça editörü Silêman Ehmed'den 200 gündür haber alınamıyor. Ehmed’in Dihok kentine götürüldüğü bilgisi edinilmesi üzerine avukatları, Dihok Asayişi’ne başvurdu. Burada, gayri resmi olarak Ehmed’in ellerinde olduğu kabul edilse de avukatları ile görüştürülmedi. Tepkiler üzerine 6 gün sonra açıklama yapmak zorunda kalan Asayiş, “istihbarat faaliyeti yürütmekle” suçlasalar da Ehmed’in ellerinde olmadığını savundu. 

Bunun üzerine başvuru yapılan Dihok Hakimliği, avukatlarının Ehmed’le görüşebilmelerine dair karar verdi. Bu kararla da Ehmed’in gözaltında tutulduğu resmi olarak kabul edilmiş oldu. Ellerindeki kararla Dihok Asayişi’ne giden avukatlar, Ehmed’le görüştürülmedikleri gibi fiziki şiddete varan saldırı ve tehditlerle karşılaştı. Saldırı ve tehditlere rağmen araştırmalarını sürdüren avukatlar, Ehmed’in KDP’nin istihbarat kurumu olan Parastin’in gayri resmi gözaltı merkezlerinden birinde tutulduğu bilgisine ulaştı. Silêman Ehmed’i Savunma Grubu üyesi olan avukatlar bugüne dek resmi olarak 10’u aşkın başvuruda bulundu, ancak müvekkilleri ile görüştürülmedikleri gibi durumuna dair kendileriyle hiçbir bilgi paylaşılmadı. 

Silêman Ehmed’in kaçırılması, aralarında Gazetecileri Koruma Örgütü (CPJ) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün de bulunduğu yerli ve uluslararası gazetecilik meslek örgütlerince de kınandı. Meslek örgütlerinin yanı sıra sivil toplum örgütlerinin çağrılarda bulunduğu KDP yönetiminden Silêman Ehmed'e dair hiçbir açıklama gelmedi.

Rojnews yetkilileri, editörleri Silêman Ehmed'in akıbetine ilişkin bir an önce kamuoyunun bilgilendirilmesi talebiyle Birleşmiş Milletler'e (BM) de başvuruda bulundu. CPJ ve Mina İnsan Haklarını Koruma Komitesi, 12 Nisan’da Silêman Ehmed’in akıbetinin belirlenmesi için BM Zorla Kaybedilme Komitesi’ne acil talepli başvuru yaptı. DIHOK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.