KDP ve Sêmalka gerçeği

Forum Haberleri —

Nobeta Meclisa Dayikên Aştiyê li Deriyê Sînor ê Sêmalka

Nobeta Meclisa Dayikên Aştiyê li Deriyê Sînor ê Sêmalka

  • Rejim sınırları kapatmış, ambargo uyguluyor. Türk tarafındaki sınırlar kapalı. KDP de sınırı kapatarak Rojava’yı tamamen dünyaya kapatmaya ve boğmaya çalışıyor.

Zeki AKIL

KDP Sêmalka sınır kapısını tek taraflı olarak kapattı. Kapatma ne hükümetin ne de Güney parlamentosunun kararı ve onayıyla oldu. Sınırın kapatılması Güney’de kararların nasıl alındığını, hükümet ve parlamentonun ne kadar etkili olduğunu da gösteriyor. Güney’in bütün partileri ve kurumları devre dışı. Halbuki hükümet bir koalisyonla kurulmuş. KDP hükümette etkin. Buna rağmen sınır kapatma gibi önemli bir kararı hükümet değil, bir parti, KDP alıyor. Bu da Güney’de yasaların ve demokrasinin ne kadar dikkate alındığının çarpıcı bir göstergesi.

Bilindiği gibi Xelîfan’da iki defa PKK gerillaları KDP güçleri tarafından pusuya düşürüldü. Ona yakın gerilla şehit oldu. KDP de gerilla bölgelerinde bazı kayıplarının olduğunu iddia etti. Bu gerginliklerin ve çatışma tehlikesinin ortaya çıkması da tamamen KDP’nin tek taraflı girişimleriyle oldu. Gerilla güçleri KDP’den herhangi bir şey istemediler. Kürt güçleri olarak birlikte hareket etme gibi beklentileri ve görüşleri vardı. Ancak KDP bu beklentilerin aksine Türk devletiyle hareket etti ve gerillanın üs alanlarına güç yığdı. Gerillayı kuşatmayı sürdürdü ve lojistik ihtiyaçlarını karşılamayı bile engellemeye çalıştı. 

Bütün bu olumsuzluklar ve çatışma tehlikesi bir yana KDP dünyanın kabul ettiği savaş yasalarına da uymuyor. Savaşta taraflar olanaklar olduğunda cenazelerin kaldırılmasına izin verirler, hatta ateşkes ilan ederler. Ayrıca Kürtlerin gelenekleri de her koşulda cenazelere saygıyı esas alır. Cenazeleri vermemek, yokluğa ve unutturmaya terk etmek ne ahlakidir ne de Kürtlerin inançları ve geleneklerine göredir. Unutmayalım ki, 1990’larda Hewlêr’de onlarca PKK yaralısı ve çalışanı katledildi, cenazeleri hala verilmiş değil. Böyle kötü bir geleneği KDP ne yazık ki, Kürtlerin içine soktu ve bundan vazgeçmiyor. YNK’yle olan çatışmalarda da aynı tutumu sergilemişti. Yanlışlıklar, çatışma, ölüm vb. ne olursa olsun yaraları derinleştirmemek, insani ve ahlaki ölçüleri dışlamamak gerekir.

Gelelim Sêmalka’nın kapatılmasına. Yine bilindiği gibi Rojava’dan şehit olan gerillalar vardı. Şehit Tolhildan ve Serdem’in ailesinin öncülüğünde Sêmalka’nın Rojava tarafında bir çadır kuruldu. Amaç seslerini cenazeleri vermeyen Güneyli yetkililere duyurmak, kamuoyunda duyarlılık yaratmaktı. İşin içinde şiddet, tehdit vb. barındıran bir şey yoktu. Tamamen yasal ve meşru, sivil bir eylemdi. Eylemin kendisi de son derece pasif olarak değerlendirilebilir. İnsanlar sadece çadıra yürüyüş ve destek ziyaretleri yapıyorlardı. Bir iki defa yaşlı kadınlar, şehit anneleri sınırı geçip Güneyli yetkililere taleplerini iletmek istediler. Kapıda görevli olanlar karşı tarafa geçmelerine izin vermediler, onlar da isteklerini iletmelerini söyleyip geri döndüler. Çadır ziyaretleri üç ayı geçti. Herhangi bir sorun çıkmadı.

Ancak KDP eylemin yapılmasından son derece rahatsız oldu. Çünkü haksızdı ve ahlaki davranmadığını iyi biliyordu. Kamuoyunda teşhir oluyor, zorlanıyordu. Sınırı geçip saldırmak ve çadırı sökmek de sorunu ağırlaştıracaktı. Kendi tarafında zaten demokratik gösterilere ve örgütlenmelere tahammül etmiyordu. Eylem karşısında adeta kıvranıyordu. Bir provokasyon yaratılsa veya bir bahane çıksa da kullansa duasına çıkmıştı denilebilir. Bu fırsatı da bir grup gencin sınıra gitmesiyle yakaladığını varsaydı. Halbuki çadırı gençler açmamıştı, onlar örgütlememişti. Çadır üç ay öncesinden kurulmuştu. Rojava’dan değişik kurumlar ve inisiyatiflerden binlerce insan gelip ziyaret etmiş ve desteklerini bildirmişlerdi. Gençler de bu gelenlerden bir gruptu. Gençlerin gurubu askeri bir güç değildi, ellerinde silah yoktu. Tek yaptıkları sıcak kanlılıklarıyla karşı tarafa gitmek ve tepkilerini yetkililere yansıtmaydı. Güney sınırındaki görevliler kendileriyle görüşebilir, dinleyip geri gönderebilirlerdi. Ama karşı tutum aldılar ve çıkan gerginlikle birbirlerini taşladılar. Ölen ve yaralanan yoktu. Kısa süreli bir arbede yaşandı ve herkes yerlerine çekildi.

İki tarafın sınır görevlileri konuşup olayı çok kolay biçimde aralarında çözebilirlerdi. Ancak KDP öyle yapmadı. Sanki PKK ve silahlı güçleri kendilerine sadırmış ve büyük bir mağduriyet yaşamışlar gibi ABD ve dış güçlere ihbarlarda bulundular. Sağa sola tek taraflı çektikleri birkaç fotoğrafı göstererek işi sınır kapısını kapatmaya kadar götürdü. Aslında sınırı kapatarak Rojava’yı sindirmeye ve terbiye etmeye çalışıyorlar. Bundan kendilerine siyasi avantajlar çıkarma yolları arıyorlar. Bütün dertleri Rojava’yı Türk devletiyle birlikte kuşatmak ve PKK’yi ihbar adı altında özerk yönetimi meşruiyetin dışına atmaktır. Kürdistan halkı bilsin ki; KDP şimdiye kadar özerk yönetimi tanımamıştır. Özerk yönetimin Hewlêr’de bir temsilciliği yoktur.

Rojava’da aktif bir gençlik hareketi vardır. KDP’nin bundan memnun olması gerekirdi. Çünkü gençlik Kürt halkının geleceğidir. Ama KDP ve basını gençliği PKK’nin bir örgütü olarak lanse etmeye ve terör örgütleri listesine aldırmaya çalışıyor. KDP’nin televizyonları ve sosyal medya organları sistemli biçimde gençliği hedef alıyor. Çok ilginç ve dikkat çekici değil mi, Türk devleti Kobanê’de SİHA’larla saldırıp altı genci katletti. Bunlar yoksul ve ezilen halkın çocuklarıydılar. KDP yetkilileri tek bir açıklama yaptılar mı, katliamı kınadılar mı? Tabi ki, hayır. Gençleri ve Rojavalıları öldürmek Türk devletinin hakkıdır, bu çok normaldir diye bakıyorlar. Kürt halkını da buna alıştırmak istiyorlar.

Sonuç olarak sınırın kapatılmasının gençlerin birkaç taş atması ve protestosuyla ilgisi yoktur. KDP’nin Türk devletiyle içine girdiği ittifak ve Rojava’yı boğma planıyla ilgilidir. Rejim sınırları kapatmış, ambargo uyguluyor. Türk tarafındaki sınırlar kapalı. KDP de sınırı kapatarak Rojava’yı tamamen dünyaya kapatmaya ve boğmaya çalışıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.