Kelepçeli ölüm yatağı, İHİK için ihlal sayılmadı

Veysel Atasoy

Veysel Atasoy

  • İHİK, Tavşanlı Cezaevi’nde yakalandığı Kovid-19 nedeniyle 35 gün kelepçeli şekilde hastanede yatırılan Veysel Atasoy’un ölümüne dair baivuruya bir yıl sonra yanıt verdi ve ihlal görmediğini bildirdi. 

Veysel Atasoy, Tavşanlı Devlet Hastanesi ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversite Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gördüğü 35 günlük tedavinin ardından yaşamını yitirmişti. Atasoy’un kelepçeli bir şekilde 35 gün yatağa bağlanmasına dair ailesinin yaptığı suç duyurusu ise kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması engellenerek, reddedildi. Atasoy hakkında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun 13 Eylül 2021'de Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na (İHİK) yaptığı başvuruya tam bir yıl sonra yanıt verildi. İHİK tarafından gönderilen cevapta Adalet Bakanlığının gönderdiği yazı iliştirildi.

Siyasetçilere yönelik kararlarıyla tanınan Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in imzasıyla gönderilen yanıtta, Kovid-19’a yakalanması ve entübe şekilde yoğun bakımda kelepçeli tutulmasında cezaevi kurumunun herhangi bir ihmali olmadığı savunuldu. Yanıtta, hastanede yapılan tedavi için güvenliği sağlayanın Jandarma olduğu ve İçişleri Bakanlığına bağlı olduğu, doktorun da Sağlık Bakanlığına bağlı olduğu savunularak, yetkileri dışında kaldığı öne sürüldü.

Konuyla ilgili MA'ya konuşan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, kelepçeli muayene, kelepçeyle yatağa bağlamanın insan haklarına aykırı ve kabul edilemez olduğunun altını çizerek, “Biz bunları maalesef çok görüyoruz, dramatik vakalarla karşımıza çıkıyor. Mesela Koçer Özdal, Abdo Baran ve Veysel Atasoy kelepçeli bir şekilde 35 gün yatağa bağlı kaldı. Ağır bir Kovid hastasıydı ve hiçbir şekilde kelepçeleri çıkarmadı. Bu kabul edilecek bir durum değil” dedi.

Atasoy’un hastanede tedavi edildiği 35 gün boyunca kelepçelenmesine dair yapılan suç duyurularına takipsizlik verildiğini anımsatan Gergerlioğlu, şunları söyledi: “Madem İçişleri ve Sağlık Bakanlığı sorumluluğunda İHİK neden onlardan cevap istemedi. O da işini eksik yapmış. Adalet Bakanlığı da topu başkasına atıyor. İHİK neden Sağlık ve İçişleri Bakanlığına sormuyor. İki yıl sonra Veysel Atasoy vakasının sonu da budur. Komisyon, insan haklarını inceleme değil, örtbas etme komisyonu. İnanılmaz bir şekilde bu örtbasları yapıyor. Cevapları ciddiyetsiz. Kurumların ihmallerini örtbas etmekle meşguller. İktidarın istediği hususlarda hemen heyetler oluşturup, rapor düzenlemekteler. Azerbaycan-Ermenistan savaşında bir heyet oluşturup, rapor hazırlamıştır. İşin ironik tarafı şudur; sen ülkendeki ihlalleri tespitle uğraşmıyorsunuz. Senin görevin bu ülkedeki ihlallerdir. Hasta mahpusların durumu, işkence, zorla kaçırma bir sürü ihlaller var. Bunlarla ilgili çalışma yapmıyorsun. Bir şey yapmak istemeyen, makam aracında dolaşan bir komisyon başkanı var.”  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.