KESK eylem başlatıyor

  • KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, zamların geri alınması ve özelleştirmelerin iptal edilmesi talebiyle bir dizi eylem etkinlik düzenleyeceklerini duyurdu.

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Türkiye genelinde enerji zamları çerçevesinde “Zamlar geri alınsın, özelleştirmeler iptal edilsin” talebiyle Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye’nin içinde olduğu siyasal, ekonomik ve sosyal çoklu krizin faturasının baskı ve şiddetten beslenen tam bir anayasasızlık haliyle halka ve emekçilere kesildiğini söyledi. Bozgeyik, tablonun anlaşılması için şu verileri paylaştı:

*  Resmi verilere göre; Ocak 2022 itibarıyla tüketici enflasyonu yıllık yüzde 48,69, gıda enflasyonu yıllık yüzde 56, ulaştırma enflasyonu ise yüzde 69 arttı.

*  Merkez Bankası'na göre; üreticilerin elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı fiyatları yüzde 138,5; tüketicilerin enerji kullanım fiyatları ise yüzde 76,4 arttı. Yılbaşı akşamı elektriğe yüzde 50 ile yüzde 127 arasında, ortalama yüzde 80 oranlı tarihi bir zam yapıldı. Doğalgaza ise yüzde 25 zam yapıldı. Otomatiğe bağlanan akaryakıt zamları toplu ulaşıma yılın ilk günlerinde yüzde 40 zam olarak yansıdı.

*  Kamu emekçileri ve emeklilerin Ocak'tan itibaren önümüzdeki 6 ay için yapılan artış, sadece yüzde 7,5 oldu. 

*  İnsanları, enerji fiyatlarındaki devasa artış sonucunda ısınma ile beslenme arasında seçim yapmaya zorlanıyor. Tüm bunlar 21 dağıtım şirketi ve sayısı iki elin parmaklarını geçmeyen enerji şirketinin çıkarının 84 milyonun çıkarının üzerinde tutulmasının, yıllardır süren özelleştirme talanının sonucudur.

Eylem ve etkinlikler

 Bozgeyik, bu duruma karşı önümüzdeki süreçte şu temalarda eylem ve etkinlikler düzenleyeceklerini belirterek, tüm emekçileri, işçileri, dar gelirlileri göz göre göre yaşanan bu soyguna dur demek için omuz omuza vermeye, işyerlerinde, alanlarda buluşmaya çağırdı:

* KESK olarak, bu hafta boyunca tüm yurtta daha çok zamlarını merkez alan bir noktadan, ‘Zamlar Geri Alınsın, Özelleştirmeler İptal Edilsin’ şiarı ile eylem ve etkinlikler düzenleyeceğiz.  Tüm işyerlerinde konuya ilişkin materyallerimizin yaygın dağıtımını yapacak, basın açıklamaları düzenleyeceğiz. 

* Sadece işyerlerinde değil, kent meydanlarında da basın açıklamaları, yürüyüşler, oturma eylemleri, fatura yakma eylemleri düzenleyeceğiz. Bu etkinliklere yereldeki emek, meslek örgütleri ve demokrasi güçlerinin en geniş katılımı sağlamak için çaba sarf edeceğiz.  

 

Tüm Bel-Sen zamları protesto etti

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Ankara şubesi zamlara karşı Çankaya Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. Tüm Bel- Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt, milliyetçilik ve din istismarı üzerinden iktidarlarını sürdürmeye çalışan Cumhur İttifakı’nın halkın sesini kısmaya gücünün yetmediğinin altını çizdi. Bozkurt, “Bu faturaları ödeyemiyoruz, diyenlerle aynı paydada buluşuyor; artık yeter diyoruz. Sefalete teslim olmayacağız” dedi.   ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.