Kilamê Vayî

Kültür/Sanat Haberleri —

Doğan Çelik

Doğan Çelik

  • Doğan Çelik’in yeni albümü ‘Kılamâ Vayi’ çıktı. Albümde söz ve müzikleri sanatçıya ait olan çalışmanın 11 eseri Kirmanckî, 2 eseri de Türkçe.

Doğan Çelik’in yeni albümü ‘Kilamê Vayî’ (Rüzgarın Şarkıları) Kalan Müzik etiketiyle çıktı. Doğan Çelik, yok olma riski ile karşı karşıya olan Kurmanckî’ye karşı sorumluluk duyduğunu ve bu bilinçle sanatını biçimlendirdiğini ifade ediyor.

Kurmancki’nin yok olmaması için çalışma yürüten Sanatçı Doğan Çelik yeni albümünde 13 eser var. Çelik, ilk solo albümü olan Zewt’ten dokuz yıl sonra hazırladığı Kilamê Vayî’de, ilk albümünde olduğu gibi kendi eserlerini icra ediyor. Sadece kendi eserlerini okuyan sanatçı bu yönüyle çağdaş ozanlık geleneğini de sürdürüyor.

Söz ve müzikleri sanatçıya ait olan çalışmanın 11 eseri Kirmanckî, 2 eseri de Türkçe dillerinde. Albüm bu yönüyle yok olma tehlikesi altında olan Kirmanckî için bir olanağa dönüşme iddiasında. 

Dersim derdi

İçinde doğduğu dile-kültüre karşı sorumluluk duyduğunu ve bu bilinçle sanatını biçimlendirdiğini ifade eden Doğan Çelik, ‘’Çünkü ana ve atalarım, çocukken kulağıma bu dili, bu dilin müziğini, sevincini ve hüznünü fısıldadılar. Bunlardan azade müzik yapmam mümkün değil. Etno dinsel kimliğinden dolayı yüz yıllardır tahrip edilen yurdum Dersim’in derdini derdim bilerek şarkılarımı ezgiliyorum’’ diyor.

Kürt Alevi müziği

Sanatçı Kilamê Vayî çalışmasında, ilk albümü Zewt’te olduğu gibi geleneksel Kürt Alevi müziği temalarını kullandığı gibi, dünya müziklerinden de temalar kullanmış. Örneğin bir eserde folklorik Anadolu ezgisi tonu duyulurken, ötekisinde Country, Caz, Reggae tonlarını duymak mümkün. Böylece yerelden evrensele akan bir ırmak olarak, kendi mecrasını oluşturuyor, onun sekanslarından akıyor.  PİRHA/DERSİM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.