Kimyasala karşı insanlık yürüyüşü

  • HDK, HDP ve BMG, 6 Kasım’da “Kimyasal Silahlara Karşı İnsanlık Yürüyüşü” düzenleyeceklerini duyurarak, tüm halkı ve demokrasi güçlerini davet etti.  

 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), 6 Kasım’da Taksim’de gerçekleştirecekleri "Kimyasal Silahlara Karşı İnsanlık Yürüyüşü"ne ilişkin HDP İstanbul İl binasında açıklama yaptı. Toplantıda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Türk ordusunun kimyasal silah kullandığına dair ortaya çıkan görüntülerin toplumda büyük bir infial yarattığını belirterek,  “Ortaya çıkan görüntüler, Türkiye’nin, Cenevre Konvansiyonu gibi kendisinin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça aykırı hareket ettiğini göstermektedir. AKP-MHP iktidarı bu suçlamaları reddetmekte, ortaya çıkan görüntüleri soran ve bu vahim durumun incelenmesini isteyen saygın bilim insanlarını, siyasetçi, aydın ve gazetecileri suçlamakta, hedef göstermektedir. Önemle vurguluyoruz ki; eğer iktidar sözcülerinin dediği gibi böyle bir durum yoksa ortada olan görüntü, bulgular çarpıtma ve yalansa, yapılması gereken yekten inkâr etmek değil, bölgeye bağımsız heyetlerin gönderilmesini sağlamaktır” dedi.

Bu korkunç savaş ve insanlık suçuna kimse ortak olmaması gerektiğini vurgulayan Kemalbay, şöyle devam etti: "OPCW başta olmak üzere BM, WHO, AB gibi sorumlu kurum ve kuruluşların harekete geçmesi gerekmektedir. Aksi durum, bölge halklarında endişeyi büyütecek, daha büyük katliamların kapısını aralayacaktır. Gün, insanlığı savunma ve savaşa karşı ses çıkarma günüdür. Ölümden değil yaşamdan yana olan tüm kurum, yapı, siyasi parti, sivil toplum kuruluşunu, halkımızı ve her vicdanlı yurttaşı harekete geçmeye çağırıyoruz. Bu temelde 6 Kasım günü Taksim’de savaşa karşı barış, ölüme karşı yaşam yürüyüşünü gerçekleştireceğiz. Bu haklı yürüyüşümüze tüm halkımızı ve demokrasi güçlerini katılmaya davet ediyoruz. Sessiz kalarak bu suça asla ortak olmayacağız. Gerçekler açığa çıkana kadar sesimizi çıkartmaya ve hakikati aramaya devam edeceğimizi büyük bir kararlılıkla bir kez daha ifade ediyoruz.” 

Suçun üstünü örtme gayreti

HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek ise kimyasal silah kullanıldığına dair görüntülerin yayınlanmasından sonra iktidarın adeta bir suçun üstünü örtme gayreti içerisine girdiğini söyledi. Bu pratik adımın ise kimyasal silah iddialarına ilişkin açıklamalar yapan ve ardından alelacele gözaltına alındıktan sonra tutuklanan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın durumunda gördüklerini belirten Çiçek, iktidarın kimyasal silah iddialarına ilişkin açıklama yapan herkesi faşist bir tutumla cezalandırdığını dile getirdi. Çiçek, “Kürtlerin örgütlü mücadelesini her yerde tasfiye etmeye çalışan AKP-MHP bloku, sadece Kürtleri değil tüm halkları ve mücadelelerini teslim almaya çalışıyor” dedi.

Kimyasal, bir iddia değil

BMG adına konuşan Mürvet Küçük ise kimyasal silah kullanımının artık bir iddia olmadığını belirterek, “Son dönemde ortaya sayısız kanıt konuldu. İki gerillanın görüntülerine baktığımızda bunun doğruluğunu görebiliyoruz. Bu saldırılarla Kürt halkını teslim almaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.