Kış hazırlığı yazdan başlıyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Sinek Yaylası’nda tüm yazı geçirecek olan koçer kadınlar, sütten elde ettikleri ürünlerle hem geçimlerini sağlıyor hem de kışa hazırlık yapıyor.

MA/AGIRÎ

Serhat bölgesinde havaların ısınmasıyla birlikte koçerlerin yayla yolculuğu başladı. Özellikle uzun ve çetin geçen kış aylarının ardından gelen yazla birlikte hayvanlarını yaylalara çıkaran koçerler, tüm yazı burada kurdukları çadırlarda geçiriyor. Koçerlerin uğrak yerlerinden olan Agirî’nin Avkevir ilçesine bağlı 2 bin 400 rakımlı Sinek Yaylası, zengin bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla her yıl çevre il ve ilçelerden çok sayıda kişiye ev sahipliği yapıyor. Eriyen kar sularıyla canlanan yaylaya gelen koçerler, küçükbaş hayvanlarını da buraya getiriyor. Koçerler bir taraftan hayvanlarını kışa hazırlamak için yayladaki yeşil otlarla besliyor, bir taraftan da sütlerinden tereyağı, peynir ve çökelek (toraq) hazırlıyor. 

İş yükü kadınların

Yaylalarda iş yükünün büyük bölümünü ise kadınlar üstleniyor. Gün doğumundan önce uyanan kadınlar, ilk olarak koyunları sağıyor. Günlük yemek, çamaşır, temizlik gibi bir çok işi yapan kadınların emeği ise görülmüyor. Çocuk yaşta evlendirilen koçerlerden 60 yaşındaki Mori Kısak, eşinin ölmesi ardından onun kardeşiyle zorla evlendirildi. Kısak, bu zorlu yaşamda bir yandan çocuklarını büyüttü, bir yandan da yaylaların yolunu tuttu. 
 
Gün doğumuyla birlikte
 
Aile olarak yaşamlarının koçerlik üzerine kurulu olduğunu söyleyen Kısak da diğer koçerler gibi güne güneşin doğumundan önce başlıyor. Ekmek yapmak, koyunları sağmak, peynir yapımı gibi gibi işlerin günlük rutinleri olduğunu söyleyen Kısak, Îdir’dan yaylaya geliyor. Geçimlerini hayvancılıkla kazandıklarını söyleyen Kısak, “Büyüklerimiz de koçerlik yapıyordu. Biz de onlardan devraldık. Kendimi bildim bileli koçerlik yapıyorum. Tuttuğum peynirleri mandıraya veriyorum. Yazın 50 gününü bu şekilde mandıraya ürün veriyoruz, geri kalan zamanda ise kışın yemek için tutuyoruz. Tereyağı, peynir, toraq tutacağız. Eğer ürün fazla olursa satıyoruz. Kuraklıktan dolayı bu yıl otlu peynirde kullandığımız pancarlar neredeyse hiç yok. Biz de bulduğumuz kadarını getiriyoruz” dedi.

Fatma Çoğun da çalışma saatlerinin belli olmadığını ifade ederek, yaylada tüm iş yükünün kadınların sırtında olduğunu söyledi. Çoğun, erkeklerin ise koyunları sağmaya yardım etmek dışında işlere dahil olmadıklarını aktardı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.