Kısa bir özgürlük anlatısı -2-

Forum Haberleri —

Kadın ve özgürlük

Kadın ve özgürlük

  • A.za.di kavramı kadın-anne içinde bir özgürleşme eylemi olarak ele alınabilir. O da “doğuşu, doğumu görendir.“. Karnındaki “yük“ü bırakandır. Hem doğuran hem de dünyaya gelen varlık açısından a.za.di ve bunun oldukça acılı, çığlık çığlığa olması da özgürlüğün kıymetini ifade eder. Bütün doğuşlar, doğurumlar, zihniyet doğuşları da dahil hep sancılı olmuştur.

SOYDAN AKAY

Nerede olursan ol, ister zindanda, ister heps û zindanda, isterse farklı mekanlarda: Önce kendini yeneceksin. Kendini yenmeden YOL’a çıkmayacaksın. Özgürleşmenin sırrı insanın kendi duvarlarını yıkması, kendi hapishanesini yıkmasıdır.

 

 

2. A.za.di: Özgürlüğün Kürtçesi

Kelimelerin hece yapısına baktığımızda Sümerce‘deki a.ma(r).gi ile Kürtçedeki a.za.di ikiz kardeştirler. A.mar.gi Aryan dil kültürünün uygarlık içindeki özgürleşme eğilimi iken a.za.di Uygarlığa karşı dağ kabilelerinin, hurrilerin (Kürtlerin) direnme ve var olmaktaki ısrarlarıdır.

A.mar.gi’deki MA (anne, ana-kadın) Kürtçedeki doğurma, doğum anlamına gelen ZA’ya tekabül ediyor. Daha doğru bir ifadeyle birinde kadınken (MA) kadının doğurma (ZA) eylemidir. Sümerce‘deki gi (dönüş) ise Kürtçedeki di (görmek) fiiline bırakıyor yerini. Buna göre Kürtçedeki a.za.di tam olarak doğuşu, doğumu görmektir. Bu da eşit dünyaya gelmektir, var olmaktır. Mikro kozmos olan anne karnından, rahminden çıkıp makro kozmosda yani toplumsal evrende yer almaktır. Birinden diğerine geçerken bağımsızlaşmaya, özgürleşmeye ihtiyaç vardır. Anne karnındaki kordon bağı ile beslenmenin son bulup kültürel beslenmeye geçiş süreci yeni bir süreçtir. Bu doğan varlığa Newzad denir. Elbette ki a.za.di kavramı kadın-anne içinde bir özgürleşme eylemi olarak ele alınabilir. O da “doğuşu, doğumu görendir.“. Karnındaki “yük“ü bırakandır. Böylesine bir anlam da katılabilir. Hem doğuran hem de dünyaya gelen varlık açısından a.za.di ve bunun oldukça acılı, çığlık çığlığa olması da özgürlüğün kıymetini ifade eder. Bütün doğuşlar, doğurumlar, zihniyet doğuşları da dahil hep sancılı olmuştur. Kürtçe‘nin özgürlük hali "Sümerolog"un anlattığı kadın ritüellerine oldukça uymaktadır. Özgürlüğün dişil karakteri gerçekten de etimolojik olarak kadın kültürünün bizlere armağanıdır. Kelime Sümerce‘den dönüştürülmüş olmayıp tersi geçerlidir. Çünkü uygarlık Neolitik kültüre dayanarak varlığını geliştirmiştir. Her halükarda özgürlük (a.mar.gi ve a.za.di) anti-iktidardır, anti-uygarlıktır.