Kızlar Mektebi 300 yıl sonra yeniden
Toplum/Yaşam Haberleri —
- Süryani cemaati tarafından Amed'de genç rahibelerin yetiştirilmesi için inşa edilen Kızlar Mektebi, DİTAV'ın girişimleriyle 1,5 yıl içinde büyük emek sarf edilerek tekrar ayağa kaldırıldı. Kızlar Mektebi eylül ayından itibaren Kültür Evi olarak hizmete girecek.
MUSTAFA DOĞAN/AMED
Amed'de Meryem Ana Süryani Kilisesi tarafından yaklaşık 300 yıl önce inşa edilen Kızlar Mektebi'nde yetişen rahibeler, 200 yıla yakın bir süre, Mardin, Suriye, Irak'ta, rahibe eksiği bulunan kiliselere gönderiliyordu. Ancak 1915 yılından sonra Süryani cemaatinin azalması ile birlikte söz konusu okul kendi kaderine terk edildi.
Süryani cemaatinden kiralandı
Bazalt taşından yapılma, bodrum dahil 3 katlı olan bina sahipsiz kalınca yıllarca yoksul insanlara ev sahipliği yaptı. Binada herhangi bir onarım ve tadilat yapılmadığı için zaman içinde yer yer çökmeler ve dökülmeler yaşanınca en son 20 yıl önce kalan 3 yoksul aile de burayı terk etti. 20 yıldır harabe bir halde yeniden inşayı bekleyen Kızlar Mektebi, Diyarbakır Kültür, Tanıtım ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) tarafından, Süryani cemaatinden kiralanarak onarıldı.
'Yok oluşuna seyirci kalamazdık'
DİTAV Diyarbakır Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Akalınlar, Kızlar Mektebi'nin harabe halinin fotoğrafları ile şimdiki halini göstererek, "Virane haldeydi burası. Duvarları, sütunları yıkılmıştı. Sadece bir kemeri ayakta kalmıştı. Fotoğraflara bakarsanız görürsünüz; burasını restore etmedik, yeniden ayağa kaldırdık" dedi.
Vakıf olarak böyle tarihi bir yapının göz göre göre yıkılmasına seyirci kalmak istemediklerini belirten Akalınlar, "Süryani Cemaati Yönetim Kurulu Başkanı Can Şakarer ile dostluğumuz vardı. Babası Mikail'i tanırdım. Burada nalburluk yapıyorlardı. Süryanilerin burayı yeniden ayağa kaldırmak istediklerini duyduk. Maddi imkanları yoktu. Süryani cemaati ile görüşmelerimiz oldu ve bir vakıf olarak bu yapıyı yeniden kentimize kazandırmaya kararlı olduğumuzu söyledik. DİTAV olarak böyle tarihi bir yapının yok olmasına seyirci kalamazdık. Finans kaynağımız yoktu. Duyurularımız sonucu gelen bağışlarla yaptık" şeklinde konuştu.
Bağışlarla yapıldı
Vakıf olarak Kızlar Mektebi'nin onarımına 1,5 yıl önce başladıklarını kaydeden Akalınlar, "Gerek sosyal medya üzerinden, gerek basın aracılığı ile çağrıda bulunduk; iş insanları ve hayır severlerin yardımı oldu” diyerek şöyle devam etti: “Kimi iş insanı bazalt taş sağladı, kimisi direkleri satın aldı, kimisi çimento satın aldı, kimisi kereste temin etti. Yardımların tamamı bu şekilde oldu. Ayni yardım almadık. Sadece bağış yapmak isteyenlere ihtiyacımızı söylüyorduk. Onlar da bunu temin ettiler. Sağ olsunlar. Örneğin bizi en çok duygulandıran bir hayırsever oldu. Vakfın banka hesabına bakıyorduk her hafta düzenli olarak 50-100-150 TL gibi bir para yatırıyordu. Büyük ihtimalle haftalık yevmiye ile çalışan yoksul ama gönlü zengin biri. Kazandığı cüzi paradan kısarak bağışta bulunuyordu. Yönetim Kurulu olarak karar aldık. Bu gönlü zengin hayırsevere ulaştık. Açılışımıza onu da davet edeceğiz."