KJK: Şengal Özerk Yönetimi destelenmeli

Kadın Haberleri —

.

.

  • KJK Koordinasyonu, “Êzîdî toplumumuza ve kadınlara karşı insanlık olarak sorumluluklarımız ve görevlerimiz var” diyerek, uluslararası toplum ve kurumları, kadın hareketlerini, demokratik güçleri Türk devletinin saldırılarına karşı tutum almaya çağırdı.

Şengal Katliamı’nın 8. yıl dönümünde KJK Koordinasyonu, katliamda yaşamını yitirenleri yazılı bir açıklamayla andı.

3 Ağustos 2014 tarihinin, insanlık ve kadın düşmanı DAİŞ çeteleri tarafından Êzîdî halkına yönelik Şengal’de gerçekleştirilen işgal ve soykırımın kara günü olduğuna vurgu KJK Koordinasyonu, "3 Ağustos soykırım ve aynı zamanda bir kadın kırımı olarak da tarihe geçmiştir” diyerek, katliamın insanlık açısından unutulmayacak bir tarih olduğunu kaydetti.

Binlerce Êzîdî’nin halen akıbetinin belli olmadığını dile getiren Koordinasyon şöyle devam etti: “Binlerce Êzîdî, dünyanın gözü önünde sadece inancı ve kimliği yüzünden katledilmiş, soykırımla yüz yüze kalmıştır. Yine binlerce Êzîdî kadını bu vahşi ve karanlık faşizmin her türlü uygulamasına maruz kalmış, pazarlarda satılmış, tecavüze uğramış ve katledilmiştir.”

Êzîdî toplumuna dönük fermanın ilk günkü gibi acısını yaşadıklarını dile getiren KJK Koordinasyonu, katliamı gerçekleştirenlerden hesap sormaya devam edeceklerini belirtti.

TC, DAİŞ’i tamamlama çabasında

Êzîdî halkına yönelik fermanda KDP'nin ve Irak güçlerinin de sorumluluğu olduğuna dikkat çeken KJK açıklamasında devamla şunları kaydetti: KDP ve Irak güçleri bu halka hesap vermeleri gerekirken, Êzîdî toplumunun iradesini tanımayan, örgütlülüğünü ve özyönetimini kabul etmeyen; Êzîdî toplumu üzerinde yeniden egemenliklerini dayatmaları kabul edilemez. Êzîdî toplumumuz fermanda sorumluluğu olan bu güçlerin 9 Ekim anlaşmasını haklı olarak ‘fermanın devamı’ olarak görüp karşısında durmaktadır.

Saldırılara ses çıkarılmıyor

Fermanın açtığı yaralar ne kadar ağır olsa da Êzîdî toplumumuz öz savunması başta olmak üzere özyönetimi temelinde kendisini örgütlemesi fermanla ulaşılmak istenen sonucu boşa çıkarmıştır. Ancak DAİŞ barbarlarıyla işbirliği içinde olan TC faşist iktidarı bugün de DAİŞ’in yapamadığını tamamlamak istemektedir. İşgalci faşist AKP-MHP iktidarı, fermandan kurtularak kendini örgütleyen Êzîdî halkımızın kendini yönetme iradelerine tahammül edememekte; tüm dünyanın gözü önünde her gün Şengal’i bombalamakta, Êzîdî halkının evlatları, öncüleri katledilmektedir. Ne yazık ki ferman yaşamış halkımıza karşı DAİŞ’i aratmayan TC'nin geliştirdiği barbar saldırılara bugün dünya ses çıkarmıyor ve seyirci kalıyor.”

Öz yönetim kabul edilmeli

“Êzîdî toplumumuza ve kadınlara karşı insanlık olarak sorumluluklarımız ve görevlerimiz var” diyen KJK Koordinasyonu, “Başta uluslararası toplum ve kurumlar, kadın hareketleri, tüm demokratik güçler fermanın devamı olan TC saldırılarına karşı ses çıkarmalı, tutum içinde olmalıdır. Onlarca soykırım yaşamış bu toplumun yeni soykırımlara uğramamaları için; bu toplumun öz savunmalarını, iradelerini, genel olarak öz yönetimlerini kabul etmeli ve desteklemelidirler" çağrısında bulundu. 

Kadim kültürümüzü yaşatmalıyız

Bazı Avrupa ülkelerinin Êzîdî halkına dönük katliamı soykırım olarak kabul etmelerinin önemli ama yetersiz olduğu belirtilen KJK, Avrupa ülkelerinin TC saldırılarına tutup alıp, Êzîdî halkının kendi kendini yönetme iradesini desteklemesi gerektiğini ifade etti. KJK Koordinasyonu söyle dedi: “Êzîdî toplumumuz özellikle Êzîdî kadınları bin yıllardır kök kültürümüz olan Ezda inanç ve felsefesini, kültürünü bugüne nasıl taşıyıp yaşattılarsa, bundan sonra da bu değerlerini yaşatmak için direnecek; kendi öz örgütlenmelerini, inşa çalışmalarını daha fazla özgürlük temelinde derinleştirerek geliştireceklerdir. Direnişle bugüne ulaşan bu kadim kültürümüzü yaşatmak ve büyütmek başta biz Kürtler olmak üzere tüm insanlığın görevidir."

ANF  BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.