Kobanê: Daha güçlüyüz

.

.

  • Firat Bölgesi halkı Türk devleti saldırılarına karşı Kobanê'de ayaktaydı. Eşbaşkan Ayşe Efendi, "Bugün daha güçlüyüz ve kimseden korkmuyoruz" dedi.

Kobanê’nin Özgür Kadın Meydanı’nda toplanan halk, şehitlerin fotoğraflarını taşıdı. Şehîd Egîd Meydanı’na ulaşan kitleye Firat Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendi hitap etti. Ayşe Efendi, şunları söyledi: “Bugün Kuzey-Doğu Suriye’nin bütün coğrafyasında halkın bir direnişi var ve özgürlük için mücadele ediyor. İşgalciler irademizi kırmak istiyor. Dün gerçekleşenleri herkes biliyor. Bu, insan haklarının çiğnendiği ilk saldırı değildir. Bugün daha güçlüyüz, kimseden korkmuyoruz ve sırtımızı da kimseye dayamıyoruz. Gücümüz halkımızdır, gücümüzü şehitlerimizden alıyoruz. Biz, Türk işgalciliğinin ve yurdumuza müdahale etmek isteyen herkese karşı direnişimizi büyüteceğiz. Türk işgalciliğine karşı sonuna kadar direneceğiz.” 

Eylem “Kahrolsun Türk faşizmi, yaşasın güçlerimiz” sloganıyla sonlandı.

Hava sahasını kapatın

Akademisyen, aktivist, hukukçu ve birçok STK üyesinden oluşan Arap ve Kürt Diyalog Komitesi, açık bir mektupla Türk saldırılarının duruldurması, hava sahasının kapatılması çağrısında bulundu. 

104 üyenin imzasının bulunduğu mektup, devletler, parlamenterler, AB, BM Genel Sekreterliği, uluslararası insan hakları örgütleri, Arap Birliği, bütün Arap ve İslam ülkelerine gönderildi. Mektupta şunlar belirtildi: “Uzun zamandan beridir Türk rejimi her türlü yöntemle Irak ve Suriye kuzeyine saldırmak için bahane aramaktadır. Türk rejimi, bu yöntemle iç sorunlarını, yönetimin zayıflığını ve çaresizliğini çevre ülkelere taşırmak istiyor. Diğer yandan Erdoğan’ın yeni Osmanlı imparatorluğu hülyasını gerçekleştirmek istiyor.

Bu sefer Türkiye’nin askeri amaçları deşifre oldu. ABD, 18 Kasım 2022’de Türkiye’nin muhtemel saldırısına karşın vatandaşlarına Suriye ve Irak’a gitmeme isteğinde bulundu. Bu açıklama ve uyarılar, ABD’nin Türkiye’nin Irak ve Suriye’ye yönelik saldırıları karşısında çaresiz olduğunu ve egemenliklerinin ihlali konusunda yanıtsız kaldığını göstermektedir. Bu nedenle vatandaşlarını uyardı. Erdoğan, tehditlerini savurdu ve saldırılar gerçekleştirdi. Saldırılar sonucunda şehit ve yaralılar oldu ve yerleşim birimleri tahrip edildi. 

Arap ve Kürt Diyalog Komitesi olarak uluslararası hukuku savunmanızı; Türk ordusunun Suriye ve Irak’taki saldırılarını durdurmak için hava sahasını kapatmanızı istiyoruz.”

Kurdistanî İttifak: Kobanê düşmediği için

Kurdistanî İttifak, Türk saldırganlığını kınayarak, uluslararası topluma sorumluluğunu hatırlattı. 

Kurdistanî İttifak Çalışma Grubu ve Kürt Kadın Platformu, yazılı açıklama yaptı. Kobanê’nin düşmesinden medet uman iktidarın, Kürt halkının ortaya koyduğu destansı direniş sonucu DAİŞ’in yenilgiye uğramasıyla yaşadığı hayal kırıklığının, bugünkü saldırılarda da anlaşıldığı gibi öfkeye dönüştüğü belirtilen açıklamada, "Çünkü Kobanê Kürt ulus bilincinin doruğa ulaştığı noktadır. Bu direnişle birlikte ortaya çıkan duygu birliği Kürdistan’da çizilen sınırları ortadan kaldırmıştır. Gerekirse Suriye’den Türkiye’ye bir iki füze atarız, diyen zihniyetin Taksim’deki patlamada da iş başında olduğunu biliyoruz" denildi. 

Bu saldırılar karşısında uluslararası güçler, kurumlar ve kuruluşların “kaygılıyız” söyleminden öteye gitmeyen tutumlarını eleştiren Kurdistanî İttifak, şunları kaydetti: "Uluslararası kamuoyunu, Avrupa Birliğini, Birleşmiş Milletler, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nü, Türkiye halklarını ve demokrasi güçlerini bu saldırılara karşı ortak mücadele yürütmeye ve tutum almaya çağırıyoruz. Kürtler çok ağır bedellerle DAİŞ’i yenilgiye uğratırken, bütün bölge için özgürlük ve demokrasi yükünü üstlenmelerini alkışlayan bölge ve uluslararası güçlerin bu haksız hukuksuz saldırıya sessiz kalmamak görev ve sorumlulukları arasındadır.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.