Kobanê’den Garê’ye bir yıldızdı Roza

Kadın Haberleri —

Roza Rênas Amed (Songül Tarıncı)

Roza Rênas Amed (Songül Tarıncı)

  • YJA Star gerillası Roza Rênas, DAİŞ’in Kobanê’ye saldırmasıyla 2015’te Rojava’ya geçti. Devrim için halkını ve topraklarını savunduktan sonra 2019’da yönünü Kurdistan dağlarına verdi, büyük bir emekle görevlerini yerine getirdi. Kandil’den Garê’ye geçen Roza, 2022’de şehitler kervanına katıldı.

Kurdistan’ın başkenti Amed’de dünyaya gelen Roza Rênas Amed (Songül Tarıncı), yurtsever bir ailede direniş geleneği içinde büyür. Ailenin yurtsever olmasından dolayı çocukluğunda itibaren partiyi tanıyan Roza, Mazlumların ve Kemallerin izinden gitmeye karar verir. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerinden dikkatini en çok özgür kadın çizgisi çeker. Kobanê savaşı ve gerillaların direnişinden çok etkilenir ve Öcalan’ın mücadele çağrısının ardından 2015 yılında yönünü Kobanê’ye verir.

Uçsuz bucaksız denizde yüzdü

Rojava Devrimi’ne dahil olan ve DAİŞ çetelerine karşı militanca savaşan Roza Rênas, yoldaşlarının şehadeti her tanık olduğunda düşmana karşı öfkesi daha da büyür. DAİŞ çetelerine karşı gerçekleştirilen birçok eylemde yer alır, birçok kez yaralanmasına rağmen mücadelesinden ödün vermez. Özgürlüğün bedel ödemeden kazanılmayacağını bilen Roza, Kemal Pir’in duruşunu, Zîlan ve Bêrîtan çizgisini esas alır. Öcalan’ın felsefesi temelinde kendini eğiten ve geliştirerek, “Ne yaparsak yapalım eksik kalacaktır çünkü Önderliği tanımlamak çok güçlü bir bilinç gerektirir. PKK, uçsuz bucaksız bir deniz gibidir. Bundan dolayı iyi yüzme bilmek gerekir. Derinliklerine girebilmek için denizinin dalgalarına teslim olmak gerekir" değerlendirmesini yapar.

Emekle, aşkla bağlandı

Çocukluk hayallerinin peşinden giden gerilla Roza, 2019 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına döner ve özgürlük saflarına katılır. Kandil alanında temel eğitim alır, cesaretli, kararlı duruşu, samimi ve tereddütsüz katılımıyla yoldaşlarına örnek olur. Karşılaştığı bütün zorlukları aşar, büyük bir emek ve fedakarlıkla üstlendiği görevleri yerine getirir.

Durmak nedir bilmedi

Öcalan felsefesinde ve Kadın Özgürlük İdeolojisi’nde derinleşmek için sürekli yoğunlaşma içinde olur. Kandil alanında yürüttüğü başarılı pratiğin ardından Garê alanına geçer. Devrimci yaşamı boyunca durup dinlenmeden mücadele eder ve 12 Eylül 2022'de ardında büyük bir mücadele mirası bırakarak şehitler kervanına katılır.

EYLEM CÛDÎ - ANF/BEHDÎNAN

* * * 

YJA Star Basın Merkezi’nin öncü kadrolarından Roza Rênas Amed ile Koçerîn Rojîn (Leyla Turgut) ve Axîn Amûdê (Dilsoz Habîb) 12 Eylül 2022 tarihinde Medya Savunma Alanları’nda işgalci Türk devletinin saldırıları sonucu şehit düştü.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.