Kolay almadık, kolay vermeyeceğiz

Kadın Haberleri —

.

.

  • İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılması ardından karara tepkiler sürüyor. Kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi bizlerin mor çizgisidir” diyerek birlikte ve daha etkili mücadele yürütmeye çağırıyor.

 

Kadınlar, 20 Mart gecesi Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından feshedilen ve 1 Temmuz itibarıyla yürürlükten kaldırılan İstanbul Sözleşmesi’nde ısrarlı. Konuya ilişkin konuşan kadınlar tepkilerini dile getirdi. 


HDP Kadın Meclisi’nden Emine Adıbelli, “Kadınları ilgilendiren bir konu yalnızca bir kişinin kararıyla kaldırılamaz. Biz kadınların fikri alındı mı? Fesih kararı mantıktan ve aynı zamanda ahlaktan uzak bir durum. Biz kadınların örgütlü bir gücü var. Hakkımızı kolay almadık ki, kolay verelim. Bu nedenle direnmeye devam ediyoruz” dedi. “İstanbul Sözleşmesi bizlerin mor çizgisidir” diyen Adıbelli, haklarını kazanana kadar direneceklerini söyledi.

Örgütlü kötülüğe karış direniş
İktidarın ülkenin en dinamik yapısı olan kadınlardan korktuğunu  kaydeden HDP Kadın Meclisi’nden Hediye Biter, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesindeki amacın kadınları sindirmek olduğunu dile getirdi. Biter, “Tayyip Erdoğan yönetiminin kadınları yok saydığını görüyoruz. Amaçladıkları ise yok saymalarının ötesinde toplumdan da uzaklaştırmaktır” dedi. Siyasal İslam rejiminin getirildiğini kaydeden Biter, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi ardından kadın katliamlarının arttığını söyledi. Biter, “Bu örgütlü kötülüğe karşı alanlarda olmaya devam edeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz” dedi.
 


Haklarımızı elimizden kayıyor
İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesiyle kadına yönelik cinsiyet eşitsizliğinin derinleştiğine dikkat çeken Büro Emekçileri Sendikası üyesi Sabahat Mutluay, “Kadın güvencesinin ne boyutta olduğunu ülkemizde burnumuzun dibinde canımız yanarak, yaşayarak görüyoruz. İstanbul Sözleşmesi bütün bunların teminatı olarak dururken böyle kazanılmış gibi düşündüğümüz bir sürü haklarımızın elimizden kayıp gitmesi bundan sonraki kayıplarımızın da önünü açacağının bir ifadesidir” dedi.
Toplumu şekillendirenin kadın olduğunu ifade eden Mutluay, eve kapatılan kadının ekonomik olarak da olumsuz etkileneceğini belirtti. “Ekonomik olarak özgür olmayan bir kadının üretimdeki payı ne kadar olacak?” diye soran Mutluay, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

Geri çekilmek akıl ve mantık dışıdır
Eğitim Sen üyesi Sevilay Elmas ise, sözleşmenin feshedilmesiyle toplumda kadın katliamının arttığına dikkat çekti. Elmas, “İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına neden karşı çıkıyoruz? Çünkü, devlete toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı sorumluluk yüklüyor. Sözleşme yalnızca kadınlar için değil, toplumun birçok kesimi için de önemli bir sözleşme. Bu nedenle haklar temelinde eşitliği zorunlu kılan, yaşam alanını güvenceye alan İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmek akıl ve mantık dışıdır” dedi.
Fesih kararını kabul etmeyeceklerini belirten Elmas, önemli olanın dayanışmayı büyütmek olduğunu dile getirdi. Elmas, “Kadınları sözleşmeye sahip çıkmak üzere birlikte ve daha etkili ses çıkarmaya çağırıyorum” dedi.

JINNEWS/ISTANBUL
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.