Komutan Mizgîn anıldı

Yurt Dışı Haberleri —

Hozan Mizgîn anma

Hozan Mizgîn anma

  • Kurdistan’da devrimci sanatta olduğu kadar askerilik ve siyasette de öncü olan Hozan Mizgîn, şehadetinin 32’nci yılında gerçekleştirilen etkinlikle anıldı. TEV-ÇAND’ın Köln’de organize ettiği, Garzan Eyalet Komutanı şehit Hozan Mizgîn’in anmasına şehit aileleri, sanatçılar, Kürtle ve dostları katıldı.

Kurdistan’daki sanatsal çalışmaların öncü kadrolarından olan ARGK ve Garzan Eyalet Komutanı Hozan Mizgîn (Gurbet Aydın) 1992 yılında Bedlîs’in Tetwan ilçesinde bir çatışmada şehit düştü. Kurdistan’da ilk kadın eyalet komutanı olarak da tarihe geçen Hozan Mizgîn, Kurdistan Özgürlük Mücadelesi saflarında sanat, askerlik ve siyaset alanında yaptığı çalışmalar ve yarattığı direniş kültürü ile anılıyor. Kurdistan İşçi Partisi’nin (PKK) örnek komutanı şehit Mizgîn için şehadetinin 32’nci yıl dönümünde Almanya’nın Köln’de anma etkinliği gerçekleştirildi.

TEV-ÇAND tarafından organize edilen anma etkinliğine Demokratik Kürt Toplum Merkezlerinin temsilcileri, sanatçılar, şehit aileleri ve çok sayıda Kurdistanlı katıldı. Kürt ulusal marşı, Ey Reqîb ve şehitleri için yaplan saygı duruşuyla başlayan anma da ilk sahne alanlar çocuk korosu, Koroya Zarokan oldu.

 

 

Mizgînlerin Sefkanların çizgisi

Koro dinletisi ardından TEV-ÇAND adına Dîrok Diyar yaptığı konuşmada “Şüphesiz ki bizim için bir tarih olmuş, anıları ile bize yol gösteren, yolumuzu aydınlatan, büyük başarılara vesile olan arkadaşlarımızı anarken, onları yüreğimizde tekrar hissediyoruz. Bugüne kadar gelen Koma Berxwedan, Awazên Çiya, Rojava’daki, Başûr ve Bakur’da devam eden sanat çalışmaları hep bu çizgi temelindedir. Onlar direnişleri ile bizim öncülerimiz oldu. Onların bıraktığı çizgi aynı şekilde devam ediyor. Heval Mizgîn çok anlamlı bir semboldür. Heval Mizgîn, özgürlüğe giden yolu işaret etmiştir. Heval Sefkan, Heval Berçem, Heval Şîlan bunun gibi birçok arkadaşımız bu çizginin temsilcisi olmuştur. Onların ideallerine ulaşmamız için çizgiyi sürdürmemiz, yaratılacak büyük zafer ile onlara özgürlük müjdesini vermemiz lazım” dedi.

‘Bu hat direniştir’

“Onları sesi hala herkesin kulağında, sıcaklıkları herkesin yüreğindedir” diyerek konuşmasına devam eden TEV-ÇAND temsilcisi Dîrok Diyar, “Cizîra Botan’da heval Bêrîvan, Êlih’te heval Mizgîn bir ziyarettir. Buralar kutsal yerlerdir. İnsanlar burada söz veriyor, karar veriyor. Onların kaldığı yerlerde insani değerler üst mertebededir. Onun için biz TEV-ÇAND sanatçıları olarak bu çizgiye sahip çıkacağımıza söz veriyoruz. Bu hat direniştir. Gerek buradaki sanatçılar gerekse dışardaki tüm sanatçılar olarak heval Mizgîn, heval Sefkan çizgisine sahip çıkacağız. Bu omuzlarımıza yüklenen bir görevdir. Biz görevimizi yerine getirmeliyiz” dedi.  

Konuşmanın ardından Hozan Comerd, Zozan Zûdem, KOMAW Elî, Bermal Çem û Memo Gul etkinlikte sahne alarak, seslendirdikleri şarkılarla Hozan Mizgîn’i andı.

Açtıkları yolda ne kadar yürüyoruz?

Sanatçı Xelîl Xemgîn de Hozan Mizgîn’i devrimci sanatta bir dönüm noktası ve inanç, başarma azminin vücut bulmuş hali olarak tanımladı. Xelîl Xemgîn: “Bizim mücadele geleneğimiz de ortaya çıkarıyor ki şehitlerimiz ölümsüzdür. Onların yürüttüğü çizgi, bağlılıkları, yaşamları, mücadeleleri ve amaçları için biz ne kadar mücadele ediyoruz? Biz onların açtığı yolda ne kadar yürüyoruz? Biz o şehitlere ne kadar layık olmuşuz? Onların açtığı yolda ve amaçlarına göre çalışmalarımızı, kişiliğimizi, yaşamımızı ne kadar düzenliyoruz? Devrimimiz sayesinde halkımız her zaman şehitlerini anıyor ve her zaman anılarına sahip çıkıyor. Onların yarattığı tüm değerlere halkımız tüm gücüyle sahip çıkıyor.”

Bilinç örgütlenmeyi yarattı

Xemgîn, Hozan Mizgîn’in Özgürlük Hareketi’ne bağlılığını, Kurdistanî duruşunu ve yaşamını anlattığı konuşmasına şöyle devam etti: “Kültür ve sanat çalışmalarının ilk başladığı dönemde her şey yeniden kuruluyordu. Örgütlenme, kurumların kuruluşu, yani her şey yeniydi. Bu kuruluş aşamalarında hem ideoloji hem fikir yani her şey bilinç ile kuruluyordu. Bu bilinç tüm çalışmalarda vardı. O dönemde kuruluş çalışmalarına katılan insanlar muhakkak farklı insanlardı. Temsili gücü olan insanlardı. Heval Mizgîn de onlardandı. Heval Çiya vardı. Heval Çiya’nın da kültür ve sanat çalışmalarının kuruluşunda büyük emeği vardı. Hevalê Sefkan bu çalışmaların öncüsüydü. Bu kurumları kuran ve çalışmaları yürüten bu arkadaşlardı.”

Özgür kadının timsali

Şehit Mizgîn’in Kürt kadınının Özgürlük Mücadelesinde öne çıkıp sanatta, kültürde, siyasette ve askerlike öncü olduğuna tanık olduğunu anlatan Xelîl Xemgîn, “Bugün Heval Mizgîn’i anıyoruz. Onun şahsında bu arkadaşları da anıyoruz. Heval Mizgîn’i anlatırken zorlanıyorum. Bir Kürt kızının kendini böyle donanımlı yetiştirmesi, insanları o kadar etkilemesi.. Örgütlemede, sanatta ve kültürde... Yarattığı kültür ile büyük bir etki yarattı. Sesi ile ruhu ile insanları etkiliyordu. Hepimizi etkilemişti. Şehit Sefkan’a benziyordu kişiliği ile. Heval Mizgîn’i tanıdığım zaman, özgür kadının yeni bir temsilinin nasıl olacağını, Kürt kadın duruşunu ben Heval Mizgîn’de tanıdım. İnsanlarla ilişkileri de öyleydi. Buradaki ailelerimiz ile de aynı şekilde ilişkilenmişti. Ben onun arkadaşlığının şahidiyim. Ben sürekli Mizgîn’in yokluğunu hissediyorum. Onun gibi bir savaşçı, onun gibi bir sanatçı olmak ister herkes. Onun kişiliğinde çok az insan vardır” dedi.

Xelîl Xemgîn’in konuşmasından sonra Hozan Mizgîn’in mücadele yaşantısını konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Anma etkinliği, sanatçılar Bengî Agirî, Narînxan ve Dilara’nın müzik dinletisinin ardından sona erdi. KÖLN/ANF

Mayıs Ayı Şehitleri, Londra ve Atina’da etkinliklerle anıldı. Şehitlere bağlılık ve amaçaları uğrunda mücadele kararlılığının ifade edildiği etkinliklerde, "Şehitlerin anısına özgür Kurdistan demokratik Ortadoğu şiarımızı gerçekleştireceğiz" mesajı verildi.

 

* * *

Londra ve Atina’da anma

İngiltere’nin başkenti Londra ve Yunanistan’ın başkenti Atina’da Mayıs Ayı Şehitleri için anma etkinlikleri gerçekleştirildi. Mayıs Ayı Şehitleri, Kürt Halk Meclisi Şehit Aileleri Komisyonu tarafından düzenlenen bir etkinlik ile anıldı. KCC binasında gerçekleşen anma etkinliğine çok sayıda kişi katıldı. Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan etkinlikte sık sık, “Şehîd Namirin” sloganı atıldı. Açılış konuşması Britanya Jinên Ciwanên Têkoşer (Teko-Jin) sözcüsü tarafından yapıldı. Mayıs Ayı Şehitleri’nin faşizme, işgalciye, eşitsizliğe ve ihanetçi çizgiye karşı özgür ve onurlu bir yaşam çizgisinin yol göstericisi olduklarının altı çizildi.

Haki Karer, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Şîrîn Elemhûlî, Ferzad Kemanger, Hozan Mizgîn ve Ulaş Bayraktaroğlu şahsında Mayıs Ayı Şehitlerinin özgürlük ve demokrasi mücadelesinin büyütülmesinde büyük bir rol oynadığını ifade eden TekoJIN sözcüsü, “Onların şahsında bir kez daha ifade ediyoruz ki, özgür Kurdistan demokratik Ortadoğu şiarımızı gerçekleştireceğiz. Tüm Mayıs Ayı şehitlerini devrimci ruhla bir kez daha anıyoruz” dedi.

Ardından KCDK-E adına Şivan Başûr ve Şehit Aileleri Komisyonu adına Ali Poyraz birer konuşma yaptı. Özgür ve onurlu bir yaşamın yol göstericisi olan şehitlere bağlılığın bir gereği olarak faşizme ve işgalciliğe karşı devrimci çizgiyi geliştirmenin önemini vurgulayan konuşmacılar, şehitlerin yaşamdaki duruşları ile halkı kapitalist modernite ve sömürgeciliğe karşı nasıl örgütlediklerini anlattı ve şehitlerin yaşam duruşlarının örnek alınması gerektiğini kaydetti. Şehitlerin onurlu bir yaşam yolunda birer meşale olduklarını ifade eden konuşmacılar, “Faşizmi yıkıp tecridi kırana ve Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlayana kadar mücadeleyi yükseltme sözünü yineliyoruz” denildi.

 Anma yapılan konuşmaların ardından şiir dinletisi ve sinevizyon gösterimi ile devam etti. 

Yunanistan Eylem Birliği Platformu tarafından düzenlenen Mayıs Ayı Şehitleri anma programı, Kurdistan Kültür Merkezi’nde, Kurdistanlı ve Türkiyeli devrimcilerin katılımıyla gerçekleşti. ANF

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.