Kongra Star’dan bir dizi seminer

Kadın Haberleri —

Kongra Star 8 Mart

Kongra Star 8 Mart

  • Kuzey-Doğu Suriye’de Kongra Star’ın 1 Mart’ta startını verdiği 8 Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylem ve etkinlikleri sürüyor. Tüm kentlerde 8 Mart’ın tarihi anlamına ilişkin seminerlerin verildi ve  kadın mücadelesinin yarattığı değerler masaya yatırıldı. Bazı kentlerde ise kadın özgürlüğüne dair erkeklere eğitim verildi.

Kuzey-Doğu Suriye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Kongra Star 1 Mart’ta etkinliklerin startını verdi.

Eylül ayından bu yana Rojhilatê Kurdistan ve İran'ı kasıp kavuran kadın öncülüğündeki protestoların temel sembolü haline gelen "Jin, jiyan, azadî ile kadın devrimine doğru” sloganı temelinde çalışmalarını sürdürüyor.

Kadınlar her sorumluluğu üstenebilir güçte

Kuzey-Doğu Suriyeli kadınlar 8 Mart’ta giderken birçok kentte paneller düzenledi. Geçtiğimiz hafta sonu Hesekê'de enternasyonal kadınlar 8 Mart dolayısıyla bir seminer verdi. Seminerde Hesekê Kanton Meclisi Eşbaşkanı Semer Ebdullah konuştu. Ebdullah, kadınların dünyanın her yerinde erkek egemenliğinin zulmü altında yaşamalarına rağmen, kararlılıkla özgürlük mücadelesi verdiklerini söyledi. Ebdullah ayrıca günümüz kadınlarının Rojava’da örneklendiği üzere, her rol ve sorumluluğu üstlenebileceğini belirtti.

Hol’de kadın tarihi anlatıldı

8 Mart dolayısıyla Hol bölgesinde Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) salonunda bir seminer verildi. Seminerde Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin bölgesel eşbaşkanı Stêra Murad konuştu. Murad, dünya kadın hareketlerinin tarihine ilişkin ayrıntılı bilgiler paylaştı.

Jineolojî Akademisi’nden bir dizi seminer

Kürt Özgürlük Hareketi’nin temelini oluşturan kadın özgürlükçü düşünce akımı Jineolojî’yi geliştirmek ve yaygınlaştırmak üzerine kurulan Jineolojî Akademisi de 8 Mart için konferanslar ve seminerler düzenledi. Akademi'nin etkinlikleri arasında Rojava Üniversitesi, Kobanê Üniversitesi ve Sharq Üniversitesi birlikteliğinde düzenlenen bir forum da yer aldı.

Til Temir, Tebqa ve Reqa’da etkinlikler sürüyor

Benzer şekilde, Hesekê'nin Til Temir (Til Tamr) kasabasında onlarca kadının katıldığı bir seminer düzenlenirken, Tebqa'da kadınların el işlerinden oluşan bir sergi açıldı. Sergide Koma Hêlîn Cûdî grubu bir müzik dinletisi verdi. 8 Mart etkinlikleri çerçevesinde Reqa'da da bir seminer düzenlendi.

8 Mart umutların yeşerdiği gün

Dêrazor’da 8 Mart dolayısıyla verilen seminerde, Hecin Kadın Koordinasyonu Üyesi Meysa El Ugula 8 Mart için “Bugün hayata dair umutlarımızı yeşerttiğimiz gün olmalıdır” dedi.

Minbic Zenûbiya Kadın Topluluğu Ofisi, 8 Mart vesilesiyle çok sayıda kadın kurumunun katılımıyla bir panel düzenledi. Ayrıca 8 Mart etkinlikleri çerçevesinde kadınlar, İç Güvenlik Güçleri’ni ziyaret ederek gül dağıttı.

Eyn Îsa'da (Ayn İsa) Girê Spîli'den (Tel Abyad) genç kadınlar mücadelede hayatını kaybeden kadınların fotoğraflarının yer aldığı bir sergi açtı.

Qamişlo’da 8 Mart’ın tarihi anlatıldı

Qamişlo Kantonu’nun Çilaxa ilçesinde düzenlenen seminerde 8 Mart’ın tarihi anlatıldı. Seminerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünce ve felsefesinin kadınlara güç verdiği ve kadın özgürlüğünün yolunu açtığı kaydedildi.

Aynı çerçevede Dêrik’te de bir seminerler verildi. Seminerlerde toplumsal adaletin gerçekleşmesi için kadınların birliğine ve mücadelesine dikkat çekildi.

Eyn Îsa’da Kongra Star, kadın mücadelesini ve elde ettikleri kazanımları tanıtmak amacıyla bir seminer düzenledi.

Amûdê’de de 8 Mart dolayısıyla Hûrî Kültür ve Sanat Merkezi’nde 20 kadının katılımıyla tasarım ve el işleri sergisi açıldı. Ayrıca erkeklere 8 Mart’ın tarihini anlatan bir seminer de verildi.

Kongra Star, Tirbespiye ve Dêrîk’te erkeklere yönelik birer seminer düzenledi. Seminerde 8 Mart’ın önemine ve kadın mücadelesinin yarattığı değerlere dikkat çekildi.

'Kadın bilgiyle güzelleşiyor'

Eylem ve etkinliklerin sürdüğü Kuzey-Doğu Suriye’nin birçok kenttinde 8 mart dolayısıyla Kobanê’de bir yürüyüş düzenlendi.

Şehba’da siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla bir panel yapıldı. Aynı çerçevede Reqa da bir seminer, Çilaxa’da da fidan dikildi.

Demokratik Öğrenci Hareketi-Kadın, Halep’in Şêxmeqsûd Mahallesi’nde “Kadın bilgiyle güzelleşiyor” adıyla bir panel düzenledi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.