Koronayı örtü tutmuyor

  • Salgının başından beri gerekli hazırlığı ve yeterli önlemleri almadığı gibi mevcut sağlık sistemi de taşıyamayan Türk hükümeti, hileli rakamlarla da yetinmeyerek günlük ve haftalık durum raporlarını paylaşmayı durdurdu.

 

Türk Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı hileli rakamlarda bile yükseliş trendi sürüyor. Bakanlığa göre 24 saatte  44 kişi daha koronadan yaşamını yitirdi, bin 587 yeni vaka tespit edildi. Sağlık Bakanlığı, günlük ve haftalık koronavirüs durum raporlarını yayınlamayı durdurdu. Bu arada PCR testini yapan bazı kuruluşların 8 Ağustos’tan sonra pozitif çıkan sonuçları bu verilerin toplandığı sisteme kaydetmedikleri ortaya çıktı. Ayrıca  korona hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların temin edilmesinde de sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Tedavi edilmeyen evine gönderilen ve ölen hastaların sayısı da artıyor. 75 yaşındaki Yeter Tuncer de hastanede yer olmadığı gerekçesiyle eve gönderildi ve bir hafta sonra hayatını kaybetti.

Türk Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki akşam yaptığı açıklamada, kendilerinin ayarladığı son 24 saatlik tabloyu paylaştı. Buna göre Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da koronavirüsü nedeniyle 44 kişi daha hayatını kaybetti, bin 587 yeni vaka tespit edildi. Böylece hayatını kaybedenlerin sayısı 6 bin 370’e, hasta sayısı 270 bin 133’e yükseldi.

Sağlık Bakanlığı, 29 Haziran’dan itibaren günlük ve haftalık koronavirüsü (Kovid-19) durum raporları internet sitesinden yayınlamaya başlamıştı. Bu raporlarda vakaların ve ölümlerin bölgelere, yaş gruplarına göre dağılımına yer veriliyor, ölüm ve hastalık hızları hesaplanıyordu. Br süredir bu çalışmanın durdurulduğu görüldü. 5 gündür günlük durum raporlarını yayımlamayan bakanlık, son olarak 24 Ağustos tarihinde 17-23 Ağustos haftasının durum raporunu yayımladı.

Sisteme eksik giriliyor

Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre, Kovid-19 (SARS-CoV-2) Reverse Transkriptaz PCR testi çalışma izni, bünyesinde ruhsatlı mikrobiyoloji laboratuvarı olan tüm kuruluşlara verildi. Bazı sağlık kuruluşlarının, 8 Ağustos 2020’den bugüne kadar çalıştıkları test sonuçlarını sisteme kaydetmedikleri tespit edildi. Bu durumun test sonucu pozitif olan vatandaşların tedavileri ve temaslı oldukları kişilerin filyasyon çalışmalarında aksaklıklar yaşanmasına neden olduğu belirtildi.

İlaç temininde sorun

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Ankara’da artan vaka sayısı nedeniyle Favipravir ve Hidroksiklorokin gibi ilaçların temininde sorunlar yaşandığını, hastaların günlerce ilaç beklediğini ve bu nedenle de hastaların tedavilerinde gecikmeler olduğunu açıkladı. SES Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamada, “Yetkililer her gün pandeminin yayılmasında vatandaş davranışını eleştirirken kendi sorumluluklarını yerine getirmemektedir” denildi.

İstanbul’da da Kovid-19’un ağırlaşmasını önlediği belirtilen Favipravir isimli ilacın bir süredir hastalara verilmediğini bildiren İstanbul Tabip Odası’nın (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Recep Koç, “Filyasyon ekipleri evlerine gönderilen Kovid-19 hastalarına ilaç dağıtıyor. Ancak, özellikle Favipravir isimli ilaç yaklaşık 10- 15 gündür evlerine yollanan hastalara verilemiyor. Bu ilacın neden temin edilemediğine veya neden evlere gönderilmediğine dair de Sağlık Bakanlığı bir açıklama yapmadı. Birçok yayında hastalara gönderilmeyen Favipravir isimli ilacın diğer virüs ilaçlarına oranla daha etkili olduğu belirtiliyor. Bu ilacın hastalığın ağırlaşması önlediği yönünde çok sayıda yayın ve bilgi var. Bu ilacın pozitif vakalarda kullanılmasında yarar var” dedi.

BirGün’e konuşan Ankara Tabip Odası (ATO) eski Yönetim Kurulu Üyesi Gülgün İncirci Kıran da “Bizlere de ilaçların temininde çeşitli sorunların yaşandığına dair bilgiler geldi. Pandemi hastaneleri içerisinde pandemi eczaneleri var ve bu eczanelerin stoklarında sıkıntılar yaşanıyor. Edindiğimiz bilgilere göre, ilaç tedariğinde yaşanan sıkıntıların nedeni de hasta sayısındaki artışlar” diye konuştu.

Eczacı olan CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, “İlk vakanın açıklandığı günden itibaren bir çok ilaçla alakalı sorunlar ve sıkıntılar yaşanmaya başladı. Bakanlık, ecza depolarındaki ilaçları eczanelere gitmeden direkt hastanelere çekti. Bakanlık bu şekilde depoların eczane çıkışlarını durdurdu. Eczaneler hala bir çok ilaca ulaşım sıkıntısı yaşıyor” dedi.

Resmi kaydın 5 katı!

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’nın vaka ve ölümlere ilişkin yaptığı raporlamaların gerçeği yansıtmadığını söylüyor. TTB’ye göre gerçek durum, paylaşılan sayıların yaklaşık 10 katı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kentte 563 kişinin koronadan yaşamını yitirdiğini açıkladı. Buna karşın Sağlık Bakanlığı, aynı dönemde Ankara, Konya ve Karaman’a ilişkin toplam 531 ölüm olduğunu raporluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Şu anda neredeyse İstanbul eşittir Türkiye” dedi. Sağlık Bakanlığı, her iki ciddi iddiaya da yanıt vermedi.

BirGün’den Uğur Koç’un ulaştığı Ankara’nın Keçiören Belediyesi’nin vefat kayıtları ise salgının gerçek boyutuna ilişkin çarpıcı bilgiler içeriyor. Salgında yaşamını yitirenler iki başlıkta kayıtlara geçiriliyor. PCR testi pozitif olan hastaların ölümü halinde ‘Covid-19’, negatif olan ancak klinik bulgusu koronavirüsü işaret eden hastaların ölümü halinde ise ‘bulaşıcı hastalık’ tanımlarıyla kayıt tutuluyor. Keçiören Belediyesi’nin vefat kayıt sistemine göre, salgının başladığı Mart’tan bugüne kadar ilçede ölen 31 kişi ‘koronavirüs’, 126 kişi ise ‘bulaşıcı hastalık’ sınıflandırmalarıyla kayıt altına alınmış. İlçenin son 5 yılının kayıtları 2017’de 4, 2016’da 3, 2015’te de 4 kişi olmak üzere toplam 11 kişi hakkında ‘bulaşıcı hastalık’ sınıflandırmasıyla ölüm kaydı yapıldığını gösteriyor. 2018 ve 2019’da ise ‘bulaşıcı hastalık’la yapılmış ölüm kaydı mevcut değil. 2020 vefat kayıtlarına ilk ‘bulaşıcı hastalık’ kaydı düşüldüğü tarih ise 28 Mart. Mart’tan Temmuz sonuna kadar 50 kişinin ölümü için ‘bulaşıcı hastalık’ kaydı düşülmüşken sadece Ağustos’ta 76 kişi için bu kayıt yapılmış. İlçede kaydedilen ‘Covid-19’ tanımlı 31 can kaybının 16’sı da yine Ağustos ayında. Bu veriler, ilçedeki salgının Ağustos’ta patlama yaptığını gösteriyor.

Sağlık Bakanlığı, 27 Ağustos tarihli son raporunda, Ankara, Konya ve Karaman’da ağustos boyunca toplam 78 kişinin koronadan yaşamını yitirdiğini bildiriyor. Buna karşın sadece Keçiören’deki ‘bulaşıcı hastalık’ ile ‘Covid-19’ tanımlı toplam can kaybı 92. BirGün, 10’a yakın ismin yakınıyla görüştük. Tüm isimler, vefat eden yakınlarının koronavirüsü tedavisi gördüğünü anlattı.

Ankara’da günlük 2 bin

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, vaka sayılarında yaşanan artıştan kaynaklı sağlık çalışanlarının görevden çekilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Ankara’da günlük koronavirüsü vaka sayısının 2 bin civarında olduğu belirtilen açıklamada, sağlık hizmetlerinde alınmayan önlemler ve karşılanmayan talepler nedeniyle sağlık emekçilerinin arasında istifa, emeklilik ve ücretsiz izin başvuruları ile görevden çekilmeler yaşandığı kaydedildi.

Günlük ölüm 20’inin üzerinde

Açıklamada, “İlimiz hastanelerinde tedavi altında 3 bin 700’e yakın pozitif tanılı ve şüpheli hasta bulunmakta, bu hastaların 650’ye yakını yoğun bakım ünitelerinde yatmaktadır. Tedavi altında bulunan hastalar arasında ağır hasta sayısı artmakta olup COVID-19 ilişkili ölümler günlük 20’nin üzerinde seyretmektedir” denildi.

500 sağlık çalışanı çekildi

Yaşanan sorunların görmezden gelinmesi ile halkın ve sağlık emekçilerinin sağlığını riske atılmasının sağlık emekçilerini yılgınlığa sürüklediğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar ifade edildi: “Pandeminin ilk üç ayında sağlık emekçilerinin görevden çekilme hakkı yasaklar ile engellenmişti, ancak alınmayan tedbirler nedeniyle 1 Haziran normalleşme adımları sonrası 500 civarı sağlık emekçisi; istifa, emeklilik ve ücretsiz izin hakları ile görevlerinden çekilmeyi tercih etmiştir. COVID-19 vakalarındaki artış ve Sağlık Bakanlığı’nın gerekli işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini uygulamaması sonucu sağlık emekçileri de artan riskler nedeniyle istifa, emeklilik ve ücretsiz izin haklarını kullanarak görevden çekilmeyi tercih etmektedir.”  ANKARA

 

Hastanede yer yok, evinde öl

Ankara’da Kovid-19 testi pozitif çıkan 75 yaşındaki Yeter Tuncer, hastanede yer olmadığı gerekçesiyle gönderildiği evinde bir hafta sonra hayatını kaybetti. Torunu Ersel Tuncer, Evrensel’den Burcu Yıldırım’a yaptığı açıklamada, “Bizim artık devletten, Sağlık Bakanlığından bir beklentimiz kalmadı” dedi. Babaannesinin testinin pozitif olduğunun Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden bildirildiğini ve babaannesini gelip alacaklarını söylediklerini belirten Tuncer, “Hazırlıklarımızı yaptık ancak gelen olmadı. İki gün sonra filyasyon ekibi geldi, Parol ve Plaquenil adında ilaçları verip takip edeceklerini söylediler. Babaannem yaşlı olduğu için tedirgindik. Hastaneyi aradık  ‘Yoğunluk çok fazla, buraya getirmeyin, yatıracak yerimiz yok’ denildi. Ve bir sabah babaannem kahvaltısının ardından olduğu yere yığılıp kalarak hayatını kaybetti” şeklinde konuştu.

Filyasyon ekibi kontrole geldiğinde ise Tuncer artık yaşamıyordu. Sağlığında hastanede yer bulamayan Tuncer’in cenazesini defnetmek de kolay olmadı. Yeter Tuncer’in cenazesini defnetmek için sadece bir şoför gelince, cenaze de akşama kadar evde beklemek zorunda kaldı. Sonunda Tuncer’in yakınları kendi temin ettikleri koruyucu malzemelerle Tuncer’i mezarlığa götürdü. Mezarlığa geldiklerinde ise cenazeyi yıkayan ekiplerde sadece maske olmasının dikkatini çektiğini belirten Tuncer, “Kendi aralarında ‘Bu da mı Kovid, bugün Kovid’den gelen 20. kişi’ diye konuşuyorlardı. Babaanem hayatını 27 Ağustos’ta kaybetti. O gün bakanlık ülke genelinde 26 kişinin öldüğünü, Diyarbakır Tabip Odası ise orada sadece bir hastanede 15 kişinin öldüğünü söylemişti. Artık gerçekten hiçbir şeye şaşıramaz hale geldik, aklımızla dalga mı geçiyorlar” diye sordu.

 

 

Bir günde 5 sağlıkçı

Türk Tabipleri Birliği, dün yaptığı açıklamada, bir günde 5 sağlık çalışanının koronavirüsü nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu. Dr. Nevruz Erez, Dr. Muhannad Mushavah, hemşire Seyhan Şahin, Kerim Koçoğlu ve Hasan Aslan isimli sağlık çalışanları, önceki gün koronavirüsü nedeniyle yaşamlarını yitirdi.   ANKARA

 

Kaplan babasını kaybetti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Salim Kaplan’ın babası Davut Kaplan (82), koronavirüsü nedeniyle yaşamını yitirdi. Esenyurt’a bulunan bir hastanede tedavi gören baba Kaplan’ın cenazesi, defnedilmek üzere Mardin’in Nusaybin ilçesine götürüldü. Salim Kaplan, Twitter hesabı üzerinen babasının vefatına ilişkin yaptığı paylaşımda şunları belirtti: “Yaklaşık 30 gündür Kovid-19 ile mücadele eden sevgili yol arkadaşımı, babamı bu sabah kaybettim. Hastalık süreci boyunca dayanışmada bulunan tüm arkadaş, dost ve yoldaşlarıma en derin şükranlarımı sunuyorum.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.