Korucu yaşadıkları sıkışmayı anlattı

  • Medya Savunma Alanları’ndaki saldırı ve direnişle ilgili konuşan ki korucu, kayıp sayılarının artması nedeniyle asker ve korucuların psikolojisinin bozulduğu söyledi. 

Sınır hattı boyunca yürütülen saldırıların komuta merkezlerinden biri Metîna ile Hakkari’nin Çukurca ve Uludere ilçelerinin kesişim noktasını oluşturan Uludere’ye bağlı Elemûnê (Andaç) köyündeki askeri tabur. Buradan koordine edilmeye çalışılan saldırılar kapsamında bölgeye çok sayıda korucu da sevk edildi. Uludere’ye bağlı Mêrgeh, Beytüşşebap’a bağlı Mezra ve Şırnak’a bağlı Kızılsu ile İdil ilçesinden çok sayıda korucu Elemûnê köyündeki karakola nakledildi. 23 Nisan’dan beri sevk edilen korucuların sayısı 500’ü geçti.

Korucuları sorumlu tuttular

İki korucunun verdiği bilgilere göre; 22 Mayıs’ta Zinarê Kesta alanında 7 asker öldürüldü. Askerler, burada verilen kayıplardan korucuları sorumlu tuttu, bu nedenle askerler ile korucular arasında zaman gerilim yaşandı.

Uludere ilçesi sınırında bulunan ve Kato Sulhê olarak adlandırılan alanda da şiddetli çatışmalar yaşandı. Burada da çok sayıda kayıp verilmesi nedeniyle asker ve korucular operasyona çıkmak istemedi. Bu nedenle Elemûnê köyündeki karakoldan sınır hattına yönelik sık sık obüs ve top atışları yapıldı, özellikle gece saatlerinde helikopter hareketliliği yaşandı. Helikopterler, son 15 gündür ışıkları sönük bir halde kalkış ve iniş yapıyor.

Metîna alanında bir tünele rastlandı. Şenoba’dan özel bir ekip getirildi. Bu tünele önce gaz attılar. Ardından tünele girince HPG’nin saldırısına uğradılar ve kayıp vererek alandan ayrıldılar. Yaklaşık 35 gündür mevcut tünele yönelik çeşitli saldırılar gerçekleşiyor ama hep kayıp verilerek geri dönülüyor. Askerler bu durumdan korkuyor. Askerlerin başında olan Binbaşı, ‘askerlerimi oraya koymam’ diyor  

Silopi ilçesinden Heftanîn, Metîna ve Xantur’a kadar uzanan hatta yer alan 80 askeri üst bölgesinde askerlerle birlikte her kulübede 15 korucu bulunuyor. Kullanılan teknolojiye rağmen verilen kayıplardan ötürü özellikle son bir haftadır asker ve korucuların psikolojileri bozuldu.

Korucular Gerilla TV’yi izliyor

 Ön cephelerdeki korucular sürekli Gerilla TV’de yer alan ve askeri üst bölgelerine dönük yapılan eylem videolarını izliyor. Asker ve korucular, kendi aralarındaki konuşmalarda kullanılan teknolojiye rağmen yürütülen operasyondan sonuç alınamayacağını dillendiriyor.  

Koruculardan biri şunları ifade etti: "Kimse artık bu savaşa katılmak istemiyor. Başımızda her gün HPG’nin droneları uçuyor. Savaşta bahsedilen bilanço askerler açısından neredeyse hiç açıklanmıyor. Özellikle helikopterler alana inmeye çalışırken yaşanan taciz ateşinden dolayı daha iç kesimlere inemiyor."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.