Kötünün iyisine razı değiliz 

Kadın Haberleri —

❏

  • TJA aktivisiti Türkan Kocadağ, iktidarın eril dilinin şiddeti arttırdığını belirterek, “Gericiliğe, kötünün iyisine razı eden burjuva ideolojisine karşı mücadeleyi daha da büyüteceğiz” dedi. 

Kadın kazanımlarına yönelik AKP iktidarının saldırıları sonucu birçok kadın katledildi, şiddet gördü, tecavüze uğradı, intihara sürüklendi. AKP’nin pandemi sürecini de fırsat bilerek 13 Nisan 2020’de çıkardığı infaz yasası, şiddet faillerinin serbest bırakılmasını sağladı.

Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Türkan Kocadağ, iktidarın çıkardığı yasalar ve militarist söylemlerin kadın katliamlarıyla direkt bağı olduğunu ifade etti.  Kadın mücadelesi büyüdükçe kadına yönelik şiddetin de büyüdüğünü belirten Kocadağ, gerçekleştirilen katliamlar ile kadınların korkutulmaya, alanlardan ve sokaklardan geri çekilmeye çalışıldığını söyledi.  

Eril dil şiddeti arttırdı
Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katliamları azmettiren ifadeler kullandığını belirten Kocadağ, Erdoğan’ın kadına yönelik kimi konuşmalarını örnek vererek, “Anne-baba, kızının birilerinin kucağına oturmasını ister mi”, “Kürtaj cinayettir”, “Doğurmayan kadın yarımdır”, “Kadınlar kahkaha atamaz” gibi birçok açıklamaları sonucu yüzlerce kadın katledildi” dedi.

İktidarın erkek egemen dilinin şiddeti arttıkça, kadınlara yönelik şiddet oranının da aynı düzeyde arttığını dile getiren Kocadağ, “2021‘in sekizinci ayındayız, yüzü aşkın kadın katledildi” dedi. 
 
Toplumsal çürüme yaşanıyor

Türkiye’de mevcut yasaların erkekleri cesaretlendirdiğini ifade eden Kocadağ, “Birçok failin bağıra bağıra ‘altı ay yatar çıkarım’ dediğini” belirterek toplumsal çürümeye dikkat çekti.

Her anlamda toplumda ahlaki bir yozlaşmanın yaşandığını vurgulayan Türkan Kocadağ, erkeklerin korunduğunu, birçok failin gözaltına dahi alınmadığını söyledi. 

.
Caption

 

Yaşam hakkı için özsavunma

Yaşanan sorunların çözümüne ilişkin olarak da görüşlerini dile getiren Türkan Kocadağ, faillere ağır cezaların verilmesi gerektiğini belirtti: “İyi hal indirimi uygulanmamalıdır. Katiler cezaevlerinde suç makinesine dönüştürülmemelidir, eğitimlerle değiştirmeli, topluma kazandırılmalıdırlar.”

Kadına yönelik şiddete karşı özsavunmanın önemine de vurgu yapan Kocadağ, “Taliban’la inanç farkımız yok diyen bir zihniyetten hiçbir beklentimiz olamaz. ‘Hak verilmez alınır’ şiarıyla Kürt kadınları olarak mücadeleyi büyütmek, özsavunmamızı örmek, diğer kadın hareketleriyle omuz omuza vererek yaşam hakkımız ve tüm haklarımız için bu zihniyeti değiştirmenin mücadelesini büyütmeliyiz” diye belirtti. 
 
Eşitlikçi, özgürlükçü bir gelecek yakın
TJA aktivisti Kocadağ; evde, sokakta, mahallede, yaşam alanlarının olduğu her yerde kadınların örgütlenmesi çağrısında bulundu. Kocadağ, kapitalizmin kadına yönelik şiddeti nasıl örgütlediğini öfkeyle gördüklerini ve bu zihniyet değişmeden kadına karşı şiddet, taciz, tecavüz ve katliamların bitmeyeceğini  sözlerine ekledi. Eşitlikçi, özgürlükçü bir geleceğin yakın olduğuna inandığını belirten Kocadağ, “Gericiliğe, kötünün iyisine razı eden burjuva ideolojisine karşı mücadeleyi daha da büyüteceğiz” dedi.

JINNEWS/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.