Köylüler yayladan indirildi

  • Şenyayla'yı Amedlilere yasaklayan Muş Valiliği, koçerlerin bölgeden askerlerce çıkarılmasını "işgalin giderilmesi" olarak savundu.

 

Muş’un Şenyayla ilçesine bağlı Kozme Dağı’na bir ay önce yaylaya çıkan köylüler ile çevre köylerde koruculuk yapanlar arasında 3 Haziran’da sınır tartışması yaşandı. Kavgaya dönüşen tartışmada 3 kişi yaralandı. İddiaya göre 10 Haziran’da korucular silahlarla yaylada bulunan köylülere saldırdı. Herhangi bir yaralanma olmazken bölgeye gelen Jandarma, Valiliğin yaylaya yasak getirdiğini belirterek, boşaltılmasını istedi. Jandarmanın, köylülere ait çadırları ve hayvanları ablukaya alması üzerine köylüler, yayladan inmek zorunda kaldı. 

Yaylada bulunan köylülerden Mehmet Taş, yaylaların kendilerine ait olduğunu, tapularının bulunduğunu söyledi. Taş, jandarmanın baskısı üzerine yayladan hayvanlarını da alarak çıktıklarını belirtti. Taş, korucuların devlet silahlarıyla kendilerine yüzlerce kurşun sıktığını vurguladı. 

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 20 Mart’ta Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Amed’in Kulp ilçesine bağlı Şenyayla bölgesi Muş’a bağlandı. Muş Valiliği'nin 11 Haziran’da aldığı ilk kararla Şenyayla bölgesindeki yaylalar, Amed sınırları içinde kalan köylülere ve koçerlere yasaklandı. Kararın ardından jandarma, koçerleri bölgeden çıkardı. 

Valiliğin Muş İl Jandarma Komutanlığı’na yazdığı talimat yazısında, “İlimiz merkez ilçesine bağlı Güdümlü köyü, Kayalısu köyü, Yamaç köyü ve Diyarbakır ili Kulp ilçesine bağlı Alaca köyü sınırları dahilinde mera işgal ve tecavüzlerinin araştırılması amacıyla ilimiz merkez Kızılağaç jandarma kolluk kuvvetleri ve Muş Tapu ve Kadastro Müdürlüğü personeliyle birlikte bahse konu yapılan incelemeler sonucunda, ilimiz sınırları dahilinde bulunan alanlarda Diyarbakır ilinden gelip izinsiz olarak hayvan otlatan göçerlerin 2021/1 genel emirinin amir hükümleri kapsamında Muş ili sınırları dışına çıkarılması ve işgalin giderilmesi hususunda…” ifadeleri yer aldı. 

 

Amed Barosu bölgede

Muş Valiliği’nin aldığı karar sonucunda bölgeden çıkarılanların şikayeti üzerine incelemelerde bulunan Amed Barosu, iddiaları doğruladı. Amed Barosu’ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Muş Valiliğince 11.06.2021 tarihinde söz konusu bölgeyi yüz yıllardır yayla olarak kullanan köylülerin idari sınır değişikliğinden dolayı boşaltılmasına karar verilmiştir. Son birkaç gündür Valilikçe alınmış iş bu yasal düzenlemelere aykırı ve haksız kararın kolluk tarafından uygulanmaya başlanmıştır. Köylüler, kolluk tarafından söz konusu bölgeden zor kullanılarak çıkartılmaktadırlar.”

 Baro yöneticilerinin bölgedeki incelemeleri sürüyordu. 

 

Bitlis’in 35 köyünde yasak

Bitlis’te 35 yerleşim yerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Bitlis Valiliği, önceki gün merkez ilçesi sınırları içerisinde bulunan 35 köy ve bağlı mezrada sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Yasağın, Türk ordusunun askeri saldırı başlatması nedeniyle ilan edildiği belirtildi. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.