Kulp’ta GES işgali

Toplum/Yaşam Haberleri —

Kulp, GES yapımı

Kulp, GES yapımı

  • Pasûr'da 3 köyün ortak kullandığı meraya GES kurulması kararı alındı. Projenin uygulanmasıyla köylülerin tek geçim kaynağı olan hayvancılık bitecek.

Amed'in Pasûr (Kulp) ilçesine bağlı Cixsê, Kuruç ve Avdeges mahallelerinin ortak kullanım alanında bulunan 25 hektarlık alanda 30 bin 909 adet güneş paneliyle Güneş Enerji Santrali (GES) kuruluyor. VBZ inşaat şirketi tarafından kurulan GES projesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "ÇED olumlu" raporu verildi. Projenin yapılmak istendiği alanın 3 köyün merası olması ise tepkilere neden oldu. 

Amed Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Amed Ekoloji Derneği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile birlikte GES yapılmak istenen alanda incelemelerde bulundu. Heyet, incelemelerinde projenin mahalle sakinlerinin yaşam alanlarına 48 metre yapışığında, 25,71 hektarlık alanda yapılmak istendiğini tespit etti. Heyet, projenin Cixsê Mahallesi'nin Buduka mezrasının işlevsel tek mera alanında planlandığı, bu mera alanının içinde bulunan gölet ile dere yataklarını işgal edilip, yurttaşların temel geçim kaynağı olan hayvancılığı ve yaşamın kaynağı olan su varlıklarını yok edeceği sonucuna vardı. 

GES projesinin hayata geçirilmek istendiği alanda ikamet eden yurttaşlar, GES'le birlikte tek geçim kaynağı olan hayvancılığın yok olacağını ve bununla birlikte orada yaşayamayacak duruma geleceklerini söyledi.

 

 

Yaşam alanımız 

Mereş merkezli depremden sonra Cixsê Mahallesi’ne yerleşen Kudret Güzel, GES için kendilerinden onay alınmadığını söyledi. Güzel, "O günden bu yana mücadele etmeye başladık. Bir hafta önce harita tespiti için şirketten geldiler. Dronla ölçüm yapacaklarını söylediler. Kendilerine rant bölgesi olarak seçtikleri bu yerde hayvanlarımızın yaşam alanı. Bu yüzden kesinlikle istemiyoruz" dedi.

Bölgede yaşayan yurttaşların hayvancılıkla geçimini sağladığını anlatan Güzel, "Bu proje hayata geçirilirse hayvancılık yapamayacak duruma geliriz. Burada birçok çeşit ot ve bitki var. Burada yaşayanlar bu saatten sonra burayı terk mi etsin? Bizler yenilenebilir enerjiye karşı değiliz, ama burada yaşam alanımızda olmasını istemiyoruz. Hem kapladığı alan hem yayacağı sıcaklıktan dolayı istemiyoruz. Ben burada doğdum, büyüdüm, yaşlanacağım. Bu GES'e izin vermeyeceğiz" diye konuştu. 

 

 

O hayvanlar giderse 

GES yapılmak istenen alanın 3 mahallenin ortak yaşam alanı olduğunu ifade eden Cemal Tanrıkulu da "İlk olarak bizim olduğumuz yerden başlayacaklar, bu alan 3 mahallenin merasıdır. Burada yaşayanların hepsinin de tek geçim kaynağı hayvancılık. Ekin ekebilecekleri arazileri de yok sadece küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığı yapabiliyoruz. O hayvanlar giderse ne yapacaklar ya buradan göç etmek durumunda kalacaklar ya da sonuna kadar mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Proje hakkında hiçbir şekilde bilgilendirilmediklerini dile getiren Tanrıkulu, "Bu projenin temellerinin 2017 yılında atıldığı söyleniyor. Bizler bundan yeni haberimiz oldu. Buraya toplantı için gelen mühendisler utanmadan yapılacak projenin evlere 48 metre yakınlarda olduğunu yüzü kızarmadan anlatıyordu. 'Bu mesafede paneller kurulduğunda insanlar nasıl yaşayacak' diye sordum, ama sorumun cevabını onlardan alamadım" şeklinde konuştu.   

 

 

Topraklarımıza göz koydular 

Nuriye Şeker, isimli yurttaş ise 75 yaşında olduğunu GES yapılması planlanan alanın proje ile yok edileceğini söyledi. O alanda ayak basmadığı tek toprak parçası kalmadığını ifade eden Nuriye Şeker şöyle konuştu: "Bizler burada kendi halimizde yaşamaya çalışırken gelip topraklarımıza yaşam alanımıza göz koydular. Bunu hangi vicdan kabul eder. Nasıl hiçbir şey yapmadan burada duralım. Bakın her türlü bitki var, alanın ortasında yapılan yapay gölet var. Bağımız, bahçemiz, hayvanlarımız var. Onlar olmadan nasıl yaşayacağız. Bunu kabul etmiyorum etmeyeceğim" diye belirtti.       

 

 

31 bin güneş paneli 

Projenin yapılmasını kendisi dahil hiç kimsenin istemediğini ifade eden Cixsê Mahallesi’nde yaşayan Sait Pusa, şöyle devam etti: "Yok, ettikleri doğa yüzünden birçok hastalık türeyecek. Az ilerde hayvanlarımız için yaptığımız gölet var sonrası buradaki insanların hayvanlarını otlattığı mera bizler doğamızın yok olmasını istemiyoruz. Şirketlerin rant uğruna meralarımıza el koymasını istemiyoruz. 31 bin güneş panelinden bahsediyoruz. Verecekleri zararı hepimiz biliyoruz. Buna izin vermeyeceğiz. Projeyle buraları insansızlaştırılacak bu kabul edilebilir bir şey değil.”

 

 

İpek böcekliği de yok olacak 

Tarım Mühendisi olan ve aynı zamanda yaşadığı mahallede hayvancılıkla ilgilenen Şermin Şeker, yaşadıkları yerde aynı zamanda ipek böceği yetiştiriciliği yapıldığını hatırlattı. Türkiye'de yapılan ipek böceği yetiştiriciliğinin yüzde 90'nın Pasûr'da yapıldığını söyleyen Şeker, “Proje hayata geçirilirse  göç etmek durumunda kalabiliriz. Burada sistem yok edilirse; ipek böceği kozası da yetiştiremeyeceğiz. Biz buradan gidersek ipek böceği yetiştiriciliği de hayvancılık son bulacak" dedi. ŞİRVAN ŞİLAN ÇİL/MA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.