Toplum Yaşam Gündemi'nden kısa kısa

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Geliyê Godernê’ye çağrı
  • Avrupa plastik ambalajları yasaklıyor
  • 3 Kadın 1 Grev

Geliyê Godernê’ye çağrı

Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Silvan Barajı’nın yapımına karşı herkesi 9 Mart’ta Geliyê Godernê’ye çağırdı. Silvan Barajı ile  50’den fazla köyün, yurttaşların ve canlıların yaşam alanı olan Geliyê Godernê yok olacak.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Silvan Barajı’nın son ekolojik kırım hamlelerinden biri de olduğuna dikkat çekerek, “Silvan Barajı, sermayenin sömürüsüne hizmet edip tekçi ulus devletin inşası için yapılan bir barajdır.  Silvan Barajı’nın kamu yararı, sulu tarım, enerji ihtiyacını sağlamak adına yapıldığı söylemleri kandırmacadan öte değildir. 9 Mart’ta tüm ekoloji ve yaşam savunucularını, kadınları, gençleri, sendikaları, partileri ve toplumu oluşturan tüm dinamikleri Geliyê Godernê’ye davet ediyoruz” dedi. AMED

 

* * * 

Avrupa plastik ambalajları yasaklıyor

Avrupa Birliği ambalaj çöplerinin önemli ölçüde azaltması konusunda anlaştı. Brüksel'deki müzakereciler 2030 yılından itibaren bazı tek kullanımlık plastik ambalajların yasaklanmasına karar verdi. Ancak üye devletlerin bu kararı onaylayıp onaylamayacağı henüz bilinmiyor.

Hedef, 2018'e kıyasla 2040'a kadar AB'deki ambalaj çöplerini en az yüzde 15 oranında azaltmak. Anlaşma, 2030'dan itibaren tek kullanımlık ambalajların yasaklanmasının yanı sıra havaalanlarında koli plastik filmleri ve süpermarketlerde hafif plastik torbaların da yasaklanmasını içeriyor.

Anlaşmaya göre gıda ambalajlarının, özellikle uzun ömürlü ve sağlığa zararlı olduğu düşünülen kalıcı kimyasallar içermesine artık izin verilmeyecek. Üye ülkeler tek kullanımlık plastik şişeler ve içecek kutuları için depozito sistemleri oluşturacak.

Ancak, İtalya hükümeti yasaya karşı çıkıyor ve Alman hükümetinin de yeni kurallara ilişkin ortak bir pozisyonu henüz yok.

Kişi başına 190 kilogram çöp

Avrupa Birliği’ndeki her bir insana yılda ortalama yaklaşık 190 kilogram ambalaj çöpü düşüyor. Uzmanlara göre, ek önlemler alınmazsa bu rakam 2030'a kadar 200 kilogramın üzerine çıkacak. FRANKFURT

* * *

3 Kadın 1 Grev

Almanya'da 1973'te gerçekleşen Pierburg göçmen kadın işçi grevini konu alan '3 Kadın 1 Grev' filmi, Avrupa prömiyerini 8 Mart'ta Berlin'de yapacak. Başrollerini Yelda Reynould, Susku Ekim Kaya, Pelin Batu ve Lila Gürmen’in yanı sıra  Itziar Ituño Martínez’in paylaştığı filmin Berlin prömiyerine, yönetmen ve oyuncular da katılacak. Berlin'deki Babylon sinemasında yapılacak olan prömiyer, saat 19.30'da başlayacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.