Kültürümüze sahip çıkmalıyız

Kadın Haberleri —

Wîdad Sîdo

Wîdad Sîdo

  • Türk devletinin Efrîn’i işgalinden kaçan Wîdad Sîdo, kültürünü diktiği yöresel elbiselerle yaşatmaya çalışıyor. Sîdo, Kürt kültürünün yok edilmeye çalışıldığını belirterek, kadınları kültürlerine sahip çıkmaya ve korumaya çağırdı.

ŞÊRÎN ELÎ / NÛJINHA-ŞEHBA

Wîdad Sîdo, 40 yıldır yöresel kıyafet dikerek geçimini sağlıyor.  Efrîn’in Mabata ilçesine bağlı Xaziyan köyünden olan 55 yaşındaki Sîdo, 15 yaşında dikiş yapmaya başlamış. 

Merak yoksa öğrenemezsin

Türk devletinin Efrîn’i işgalinde yerinden göç ettirilmesine rağmen yaptığı işten vazgeçmediğini söyleyen Sîdo, “40 yıldır yöresel kıyafet dikiyorum. Efrîn işgal edilmeden önce birçok genç kadına yöresel kıyafet dikmeyi öğrettim. Eğer bir merak yoksa dikiş işini öğrenmek zordur. Ben çocukluğumdan beri elbise dikimini çok seviyordum ve bu alana da ilgim vardı. Efrin’den göç ettikten sonra Şehba’ya geldik. Şehba’da iş imkanları çok kısıtlıydı. Var olan imkanlar dahilinde yeniden terziliğe başladım. Yöresel kıyafet dikerek kültürümü işgalcilerden korumaya çalışıyorum” dedi.

.
Wîdad Sîdo

Bu işi seviyorum

Yöresel kıyafetlerin Efrînli kadınların kimliği olduğunu anlatan Wîdad Sîdo, “Kimileri yöresel kıyafet dikimini zor görüyor. Ben bu işi çok sevdiğim için hiçbir zorluğunu görmüyorum” diye konuştu.

Geçmişte, “İğne, ip ve kumaş alıyor, bir badem ağacının altına oturup, dikiş öğrenmeye çalışıyordum” diyen Sîdo, Efrînli gençlerin yöresel kıyafet giymeyi sevdiğini belirtti. Ömrünün sonuna kadar bu işi yapacağını söyleyen Sîdo, “Eşime sürekli bu işi yapmazsam ölürüm diyorum” diyerek işine olan bağlılığını anlatta.

Sevdiğiniz işin peşinden gidin

Wîdad Sîdo kadınlara da seslenerek sevdikleri işin peşinden gitmelerini istedi. İşgalci Türk devletinin Kürt halkının kültürüne saldırdığını da hatırlatan Sîdo şöyle dedi: “Özel savaş ile kültürümüzü yok etmek istiyorlar. Tüm kadınların kültürünü işgalcilerden korumalarını istiyorum."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.