Kumpas davası için siyasi soykırım 

  •  “Kobanê soruşturması” kapsamında, 13 kentte 91 kişi hakkında gözaltı kararı verildi; ev baskınlarında dün öğleye kadar 46 kişi gözaltna alındı.

 

Mersin, Van, Adana, İstanbul, Amed ve Urfa’nın da aralarında bulunduğu 13 kentte Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski belediye eşbaşkanlarının da bulunduğu onlarca kişi gözaltına alındı. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, 13 farklı ilden 91 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. “Kobanê soruşturması” adı altında yürütüldüğü belirtilen soruşturma kapsamında yapılan ev baskınlarında, 46 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Mersin’de Akdeniz Belediyesi eski Belediye Eşbaşkanı Fazıl Türk, Akdeniz Belediyesi eski çalışanları Hasan Çat, Selami Turan ve Ülfiye Özcan ile eski Amed Büyükşehir Belediye çalışanı Metin Kılavuz, HDP eski Saymanı Zeki Çelik gözaltına alındı. Adana’da HDP İl yöneticisi Mustafa Bilgiç ile Şefik Özbey ve Necmettin Aslan’ın da bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. Amed’de ise HDP Kayapınar İlçe yöneticisi Şahin Eroğlu, Selçuk Tazgel gözaltına alındı. Van’da, Van Büyükşehir Belediyesi eski Belediye Meclis Üyesi Nihat Gezici’nin de aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. Dersim Belediyesi eski Özel Kalem Müdürü Sevim Soylu da aynı siyasi soykırım operasyonu kapsamında gözaltına alındı. 

Kobanê’nin gizli tanığı

Soruşturmanın, Kobanê Davası’nın soruşturma savcısı Ahmet Altun tarafından yürütüldüğü öğrenildi. Dosyaya, “şüpheli ve müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşüreceğinden soruşturma tamamlanıncaya kadar dosya hakkında kısıtlama kararı verilmesine” karar verilirken, Kobanê Davası’nda daha önce dinlenen gizli tanık “Ulaş”ın beyanlarına dayandırıldığı öğrenildi.

Tuncel hakkında da

 Soruşturma kapsamında DBP eski Eşbaşkanları Sebahat Tuncel, Emine Ayna ve Kamuran Yüksek hakkında da gözaltı kararı olduğu öğrenildi. Tuncel’in, Kobanê Davası nedeniyle tutukluluğu devam ederken, Ayna ise aynı dava kapsamında 3. duruşmada tahliye edildi. Hakkında gözaltı kararı olan 21 kişinin ise yurt dışında olduğu belirtildi.   

Çelik tahliye edilmişti

Gözaltına alınan isimlerden HDP eski Saymanı Zeki Çelik, DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek, HDP eski Eşbaşkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası kapsamında tutuklanmış, davanın 3. duruşmasında tahliye edilmişti.

Savcılık açıklaması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan soruşturmaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, gözaltına alınanlar hakkında “Kobanê olaylarının mali yapılanmasında yer aldıkları, ölen ya da yaralanan PKK’lilerin ailelerine maddi yardımda bulundukları” suçlaması yöneltildi. Savcılık açıklamasında, “91 şüphelinin, Ankara merkezli 13 ilde, 6415 sayılı terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet ve silahlı terör örgütü üyesi olmak suçlarından 12 Nisan tarihinden itibaren gözaltına alınmalarına karar verilmiştir” denildi.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.