Kürdistan'da rejim terörü

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kürt kadını Jîna Amînî’nin Tahran’da “Ahlak polisi” tarafından katledilmesi ardından başlayan protesto gösterilerinde muhalif kaynaklara göre en az 140 kişi hayatını kaybederken 5 bin kişi tutuklandı. İran rejimi, Rojhilatê Kurdistan’ın Şino kentinde ise halk ayaklanması bastırmak için özel kuvvet gönderdi.

İran rejiminin “Ahlak polisi” tarafından katledilen 22 yaşındaki Kürt kadını Jîna Amînî ile başlayan protesto gösterileri halk ayaklanmasına dönüştü. Rojhilatê Kurdistan’dan İran geneline yayılan gösterilerde çok sayıda kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi ise tutuklandı. 

8. gününü geride bırakan gösterilerde İran rejiminin Rojhilatê Kurdistan’da terör estirdiği, halka doğrudan ateş ettiği, gece yarısı evlerin kapılarına dayanarak, avludan içeriye ateş ettiği görüntüler sanal medyada yayınlandı.

Rojhilatê Kurdistan İran rejimine direniyor

İnternetin kesildiği ve iletişimin zor koşullar altında yapıldığı Rojhilatê Kurdistan ve İran’da ulaşılan bilgilere göre 24 Eylül’de  de protestolar sürdü. Sine’de 24 Eylül’de gece yapılan protesto gösterilerinde kadın ve erkeklerin sokağa çıkarak “Jin Jiyan Azadî”, “Zen, Zendegi, Azadi”sloganları attığı video görüntüleri Hengaw İnsan Hakları Örgütü twitter sayfasından yayınlandı. Halka yönelik saldırılarda iran rejimi gerçek mermiler kullandı. Saldırılara boyun eğmeyen ve geri çekilmeyen halk Sine’de “Diktatöre ölüm” dedi.

Şino’da İran rejim terörü

Şino’da ise, halk Cuma günü kentin denetimini ele geçirdi. Devrim Muhafızlarına ait merkezi yıktı. İran rejiminin Şino’daki halk ayaklanmasını bastırmak için şehre çok sayıda özel polis kuvveti gönderdiği öğrenildi. 

5 bin kişi tutuklandı

NCRI (İran Ulusal Direniş Konseyi) Kadın Komitesi sitesinde de yayınlanan verileri göre 31 vilayette en az 139 kente yayılan protesto gösterilerinde  140’tan fazla kadın ve genç hayatını kaybetti. 5.000 kişi tutuklandı. 

Tahran Valisi Mohsen Mansouri, 22 Eylül 2022'de yaptığı açıklamada, sadece bir gecede Tahran'da 1.800 kişinin tutuklandığını duyurdu. Gilan Vilayetin’de gerçekleşen protesto gösterilerinde  60’ı kadın olmak üzere  739 kişi gözaltına alındı.

Rojhilatê Kurdistan’da ise 600’den fazla insan tutuklandı, 733 kişi ateşli silahla yaralandı.

 

Haber yapan gazeteciler tutuklandı

İran rejimi ayrıca Jîna Amînî’nin haberini yapan ya da haberle ilgili olan gazeteci ve yazarları tutuklamaya devam ediyor. Jîna Amînî ve ailesiyle konuşan ve ilk haberi yayınlayan gazeteci Niloufar Hamedi tutuklandı. Tutuklanan diğer bir gazeteci ise Elaheh Mohammadi oldu. Elaheh Mohammadi  bir devlet yayını olan Hammihan gazetesinde çalışıyordu. Haberleri yayan medya aktivistlerinden Zahra Tohidi’nin de tutuklandığı bildirildi.

ABD’deki BM görüşmeleri sonrası İran’a dönen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ise, ayaklanmayı bastırmak için devlet güçlerini görevlendirdiğini belirtti. 

İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan protesto gösterileri 9. gününde devam ediyor.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.